https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-souvislosti-s-dieselgate-byli-obvineni-ctyri-manazeri-audi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V souvislosti s dieselgate byli obviněni čtyři manažeři Audi

7.8.2020 01:38 | MNICHOV (ČTK)
Žalobě také čelí od loňského července bývalý šéf automobilky Audi Rupert Stadler a další tři lidé.
Žalobě také čelí od loňského července bývalý šéf automobilky Audi Rupert Stadler a další tři lidé.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | webandi / Pixabay
Mnichovská prokuratura obvinila v souvislosti s aférou dieselgate další čtyři bývalé manažery automobilky Audi, která spadá do koncernu Volkswagen. Tři bývalé členy představenstva a vedoucího oddělení, který už je v penzi, čeká soudní proces ve spojitosti s 434 420 vozy značek Audi, Volkswagen a Porsche, které byly prodány ve Spojených státech a v Evropě. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Čtveřice je obviněna z toho, že přispěla k vývoji motoru, jehož software umožňoval manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Někdejší členové představenstva podle prokuratury o této nezákonné praxi v období od října 2013 do září 2015 věděli, ale nijak nebránili v prodeji dotyčných vozů. Podle agentury AFP jde o bývalé šéfy výzkumu a prodeje.

Jeden z členů představenstva je navíc obviněn, že své zapojení do záležitosti zamlčel, od roku 2016 byl nadále členem představenstva, takže peníze za výkon funkce pobíral podvodně.

Žalobě také čelí od loňského července bývalý šéf automobilky Audi Rupert Stadler a další tři lidé. Stadler se v červnu 2018 stal nejvyšším vedoucím představitelem koncernu Volkswagen, který byl ve funkci kvůli skandálu zatčen.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Koncern i jeho manažeři kvůli emisnímu skandálu, nazývanému dieselgate, čelí řadě žalob. Vyšetřování se vede v Německu i ve světě.

Volkswagen podle agentury Reuters dosud vynaložil v souvislosti se skandálem přes 30 miliard eur (zhruba 786 miliard Kč). Peníze byly využity například na svolávání a úpravu automobilů, na odškodné zákazníkům a na různé pokuty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KK

Karel Karel

7.8.2020 12:53
Cca 786 miliard Kč nepoloží koncern Volkswagen, tak proč by mělo položit
500 miliard Kč Česko? To jenom nejlepší ministr financí Kalousek ohlupuje
své věrné, kteří mají problémy s přemýšlením..
Navíc jedna ekologická ikona - M. Schellenberger - se přiznala k matení veřejnosti... "Jménem ekologů na celém světě bych se chtěl oficiálně a veřejně omluvit za strach, jaký jsme šířili posledních třicet let o změně
klimatu.Považuji za nutné omluvit se za metody, kterými jsme my, ekologové
uváděli veřejnost po celá léta v omyl. Vím, že fakta, která zde uvedu, budou mnohými označena za "popírání klimatických problémů", ale to jen potvrdí míru intenzity klimatického alarmismu, jaký je uměle vyvoláván všude.Změna klimatu je skutečná, ale v žádném případě neznamená konec světa.."
Dál již psát nebudu, každý si ten článek na internetu může najít. Snad jen
ocenění té Švédky : "Gréta Thunbergová je negramotná blbka, stejně jako jí podobní užiteční idioti, a všichni, kdo z nich dělají význačné aktivisty,
jsou nestydatí kariéristi, kteří staví politiku na falešných klimatických
senzacích..."
Tak konečně přestaňme vychvalovat císařovy nové šaty , když císař je nahý..
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist