https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zapadonemeckem-poruri-se-vytezil-posledni-kus-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V západoněmeckém Porúří se vytěžil poslední kus uhlí Video

2.1.2019 00:55 | BOTTROP (ČTK)
Symbolický poslední kus černého uhlí byl horníky vytěžen 21. prosince 2018 v západoněmeckém Porúří.
Symbolický poslední kus černého uhlí byl horníky vytěžen 21. prosince 2018 v západoněmeckém Porúří.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Symbolický poslední kus černého uhlí byl horníky vytěžen 21. prosince 2018 v západoněmeckém Porúří. Uzavřela se tak zhruba 200letá éra, kdy se v jednom z nejvýznamnějších uhelných revírů v Evropě dobývalo toto fosilní palivo. Nově se v Německu bude těžit jen hnědé uhlí, a to nejspíš až do 30. let.
 

Vrcholu svého významu pro Německo a jeho průmysl dosáhlo černé uhlí v 50. letech minulého století - v roce 1957 ve spolkové republice pracovalo přes 384.000 horníků ve 173 dolech. Už pár let poté ale začal být patrný postupný, avšak nezastavitelný pokles. Ve stále větší míře se ve spolkové republice šířilo používání ropy a topných olejů, navíc stoupala konkurence z Austrálie nebo Kanady, kde se černé uhlí těžilo výrazně levněji.

V roce 1977 už v Německu pracovalo jen kolem 102.000 horníků ve 43 dolech, o dvacet let později na 38.000 horníků v 17 dolech. V prosinci loňského roku zbývaly poslední dva doly. K jejich provozu bylo potřeba zhruba 3500 horníků a dalšího personálu. Oba provozy byly uzavřeny s koncem loňského roku.

Symbolický je z dvojice především důl Prosper-Haniel u obce Bottrop nedaleko Essenu a Duisburgu. Právě u něho se předminulý týden za účasti německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera či ministerského předsedy Severního Porýní-Vestfálska Armina Lascheta uskutečnila oficiální rozlučka s těžbou černého uhlí.

Ukončení provozu dolu, v němž se ještě loni vytěžilo 1,8 milionu tun uhlí, ale neznamená, že v něm okamžitě skončí všichni horníci a další zaměstnanci. Řada z nich se ještě v dalších měsících bude spouštět do hloubky kolem 1000 metrů, kde postupně demontují důlní stroje a budou dohlížet na údržbu šachet nebo řádné odčerpávání vody.

Uzavírka posledního dolu v Porúří ale každopádně symbolizuje hlubokou proměnu, kterou jeden z nejhustěji obydlených regionů Evropy za poslední desítky let prošel. I když do tohoto procesu německá vláda celkem investovala desítky a dost možná přes stovku miliard eur, nebyl jednoduchý a doprovázela ho zčásti velká nezaměstnanost a sociální potíže.

Názory na to, jak se proměna povedla, se dodnes liší. Zatímco třeba Stefan Berger z univerzity Ruhr je přesvědčen, že strukturní změna oblasti původně založené na těžbě a těžkém průmyslu se povedla lépe než kdekoli jinde na světě, ekonom Manuel Frondel má za to, že státní subvence byly přehnané a zabránily regionu rychleji se oddělit od průmyslu, který už dávno neměl budoucnost.

O definitivním konci těžby černého uhlí rozhodla německá vláda v roce 2007. Svůj krok doprovodila další dávkou subvencí - kolem 2,6 miliardy eur ročně.

Výpadek, který ukončení černouhelné těžby způsobí, Německo nahradí především zvýšeným dovozem. I ten ale nejspíš za necelých dvacet let skončí. Začátkem letošního roku má totiž zvláštní komise doporučit datum, kdy by spolková republika měla přestat využívat energii z uhlí. Očekává se, že to bude rok 2035.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist