https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vcelam-z-ulu-na-strechach-mestskych-budov-v-plzni-se-dari-letos-daly-90-kg-medu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Včelám z úlů na střechách městských budov v Plzni se daří, letos daly 90 kg medu

12.12.2021 00:50 | PLZEŇ (ČTK)
Podle včelařů má včela dolet až pět kilometrů, takže najde dostatek potravy i v centru města, kde jsou pro ně zdrojem obživy nejčastěji parky a sady s dostatkem zeleně a květů.
Podle včelařů má včela dolet až pět kilometrů, takže najde dostatek potravy i v centru města, kde jsou pro ně zdrojem obživy nejčastěji parky a sady s dostatkem zeleně a květů.
Zdroj | Pexels
Včelám z úlů rozmístěných na střechách městských budov v Plzni se letos daří. První dva úly nechal magistrát umístit na střechu radnice v historickém centru města v roce 2019 a o rok později z nich stočil prvních 17 kilogramů medu. Později přidalo město po dvou včelstvech na budovy úřadu ve Škroupově ulici a v Koterovské ulici v Plzni. Šest včelstev letos vyprodukovalo téměř 90 kilogramů medu. To dokazuje, že se včelám dobře daří i ve městě a že je o ně dobře pečováno, řekl ČTK primátor Martin Baxa (ODS).
 

Plzeňské včely ale také slouží vědě. Jsou pravidelně monitorovány a zájemci je mohou sledovat on-line na webových stránkách, kde je kromě přenosu možné najít i další informace a grafy. Včelstva jsou také umístěna na střeše budovy Centra robotiky v Cukrovarské ulici, které je součástí městské organizace Správa informačních technologií města Plzně. Další úly jsou v Plzni například na střeše Fakulty strojní Západočeské univerzity, na 21. základní škole či na stožáru u Techmania Science Center.

"Našimi včelaři jsou Pavel Mach s dcerou, kteří věnují včelám náležitou péči a pozornost. V sezoně od dubna do srpna jsou včely kontrolovány jednou za čtrnáct dní, mimo sezonu přibližně jednou za měsíc,“ řekl ředitel magistrátního úřadu správních agend Petr Triner. V minulých dnech včelaři zopakovali pravidelné, několikrát ročně se opakující, léčení včelstev od roztoče rodu varroa, které má ochránit populaci včel pro následující rok. Zimu včely přežívají v chomáči, kde se zahřívají. Zpracovávají zásoby z letních měsíců, případně jsou dokrmovány sladkým roztokem.

Podle včelařů má včela dolet až pět kilometrů, takže najde dostatek potravy i v centru města, kde jsou pro ně zdrojem obživy nejčastěji parky a sady s dostatkem zeleně a květů, ale i zelené vnitrobloky budov. Med stočený z magistrátních úlů využívá město jako součást propagačních materiálů města.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.12.2021 12:21
Úžasná propagace včeliček a včelaření, palec hore!-)

https://www.vcelynastrechach.cz/strechy/18-radnice-mesta-plzne
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist