https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vedlejsi-vetvi-kauzy-otravy-becvy-rozhodl-vsetinsky-soud-trestnimi-prikazy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve vedlejší větvi kauzy otravy Bečvy rozhodl vsetínský soud trestními příkazy

31.10.2023 16:40 | VSETÍN (ČTK)
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Ve vedlejší větvi případu otravy Bečvy z 20. září 2020, v níž byli stíhaní tři lidé, rozhodl dnes vsetínský okresní soud o uznání viny trestními příkazy. Vyplývá to z údajů v justiční databázi. Podrobnosti o rozhodnutí soudu, na které upozornila Česká televize, zatím nejsou k dispozici. Proti trestnímu příkazu mohou obvinění i žalobce podat odpor, v takovém případě by soud musel nařídit hlavní líčení.
 

Dva lidé byli obvinění kvůli nečinnosti v den havárie, jeden člověk z důvodu vydání nezákonného správního rozhodnutí. Za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti hrozilo podle dřívějšího vyjádření soudce Aleše Matury pro ČTK dvěma obviněným až roční vězení, dalšímu až tři roky vězení. Státní zástupce v případu navrhoval peněžité tresty a zákazy činnosti, řekl minulý týden soudce.

Podle informací ČTK jsou kvůli svému postupu v den otravy stíhaní velitel hasičů a také bývalý pracovník odboru životního prostředí valašskomeziříčské radnice. Obžalobě čelí i pracovnice odboru životního prostředí a výstavby radnice v Rožnově pod Radhoštěm kvůli vydání povolení ke změně využívání lagun v rožnovské firmě Energoaqua stíhané v hlavní větvi kauzy. Takzvané obtokování lagun mělo podle obžaloby za následek, že laguny nemohly zastavit případný únik nedostatečně vyčištěných odpadních vod z čistírny společnosti do řeky.

Otravu řeky Bečvy, při které uhynulo přes 39 tun ryb, podle rozhodnutí vsetínského okresního soudu z minulého týdne způsobila Energoaqua. Trest ale firmě neuložil. Jelikož se podle soudu nepodařilo zjistit konkrétního viníka otravy, není za ni právnická osoba trestně odpovědná. Firma se však při havárii podle soudkyně Ludmily Gerlové mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí. Ředitele podniku Oldřicha Havelku obžaloby zprostil.

Verdikt soudu v hlavní větvi případu není pravomocný. Státní zástupce Jiří Sachr řekl, že se odvolá proti zprošťujícímu rozsudku, který se týká Havelky. Uvedl také, že podá stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua. Firma proti usnesení soudu ze zákona stížnost podat nemůže. Ředitel Havelka se proti zprošťujícímu rozsudku ve vztahu ke své osobě neodvolal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2023 17:00
Neznám žádný složitý případ, který by se nestal ještě složitějším, vezme-li se věc za správný konec. Asi tak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2023 18:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
No, právě. Tady se to podařilo zcela mistrovsky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.10.2023 18:00
Už od té doby zjistili všechny přítoky, nejenom do toho kanálu, kterým to něco přineslo ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2023 18:22 Reaguje na smějící se bestie
proč by to dělali? Viník je znám a je jen potřeba to na něho nějak namontovat.
Odpovědět
PM

Petr Michna

1.11.2023 14:36 Reaguje na smějící se bestie
Všechna platná povolení vodoprávních úřadů k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních, včetně limitů znečištění a přesné lokalizace výpustí, jsou veřejně přístupná v centrálním registru vodoprávní evidence: https://eagri.cz/public/portal/mze/voda/aplikace/cevt
Pokud se zjistí jakékoliv jiné vypouštění odpadních vod, jde o nelegální nedovolené nakládání s vodami, které už dávno mělo být sankciováno a vodoprávním úřadem či inspekcí řešeno. Správci vodních toků jsou povinni znát všechny výpusti v korytech toků a nelegální nakládání s vodami hlásit vodoprávním úřadům.
Nechápu, proč se zmíněný registr (i veřejností) nevyužívá, když existuje už od roku 2002 a když všechny vodoprávní úřady mají povinnost do něj všechna předepsaná jimi vydaná rozhodnutí a opatření vkládat. Namísto toho se tady mluví o nějaké připravované akci ke zjišťování výpustí, tedy toho, co má být dávno známo.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.11.2023 16:32 Reaguje na Petr Michna
No, nejlépe se všechna připojení zjišťují za pomoci dýmovnic a při délce toho kanálu/potrubí, by jich bylo potřeba dost, že.
Někde to občas používají firmy/vodovody kanalizace.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

7.11.2023 16:31 Reaguje na smějící se bestie
Bejvávalo, nyní jsou již sofistikovanější způsoby. <rl>
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2023 09:52 Reaguje na Petr Michna
To je sice hezké, ale propojení Dezy s vyústěním ze Lhotky v žádném plánu prostě není. Samozřejmě se neví, kdo všechno o tom věděl, ten to samozřejmě nepřizná.
Okamžitě po havárie měli orgánové projet celý kanál kamerou, což je dnes zcela běžná technologie.
Proč nestojí před soudem ten, který to měl udělat a neudělal? Je to ten hasič, nebo ouřednice z ŽP?
Odpovědět
rl

rýpal lesní

7.11.2023 16:30 Reaguje na Petr Michna
Nevyužívá, protože zde většinově nediskutují odborníci či znalí, ale osoby citově zainteresované na události s politickým zájmem. Navíc mnohdy i propojení s aktéry.
Od kanalizace je již z roku 2001 pasport, a soustava doporučení sdělených, ovšem část zainteresované veřejnosti to nechce brát na vědomí. Správce kanalizace má mít vodoprávní podklady a věřím, že je má. Bez nich nelze kanalizaci provozovat.
Stejně tak je organizačně i ve výpustech, provázaných na patřičná vodoprávní povolení.
Pamětníci také ještě nevymřeli.
DEZA na Lhotku odkanalizována není, Lhotka byla plánována odděleně a dokonce se zvažoval oddílný systém, špinavé vody jsou v jímkách (nová prům. zóna). Přitéct z DEZY tedy zřejmě nebylo jak a co. Navíc je to do protispádu. Howgh.
<rl>
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 19:43 Reaguje na rýpal lesní
Tohle je asi ten správný tip.
https://denikreferendum.cz/clanek/32484-zjisteni-dr-deza-je-zrejme-napojena-na-podezrelou-vypust-ve-lhotce-nad-becvou
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

31.10.2023 18:07
Dnešní doba je taková smutá. K ničemu. Dříve to bývalo lepší. Tam byl znám viník dřív než se něco stalo. A pachatel byl vždy Kalousek.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.10.2023 18:20 Reaguje na Michal Ukropec
Poopravím.Dnes za všechno muže Babiš a Putin.
Odpovědět
os

orb slavík

31.10.2023 19:08 Reaguje na karel krasensky
Hloupé poopravení.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.11.2023 05:48 Reaguje na orb slavík
Ale podle mnohých politiků a jim sloužících médií - pravdivé přece, že !
Odpovědět
os

orb slavík

1.11.2023 07:11 Reaguje na smějící se bestie
Pokus o vtipnost?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2023 09:54 Reaguje na Michal Ukropec
Vždyť je to to samý!! Brabčák přece jasně řekl, že smyčka se utahuje kolem EA a bylo tak jasné, na koho to hodí.
Odpovědět
hi

1.11.2023 17:16
100 % souhlasím. Zřizování registru je zbytečné plýtvání veřejnými prostředky a prací státních zaměstnanců. Je s podivem, že zákonodárci nemají elementární znalosti a vymýšlejí věci dávno realizované.
Odpovědět
hi

1.11.2023 17:49
Velitel hasičů nemůže efektivně řešit havárii takového druhu a rozsahu jako byla na Bečvě. Nemá potřebné vybavení ani potřebné znalosti a zkušenosti. Je vycvičen a vybaven pro likvidaci ropných havárii a to je tak všechno.

Pro likvidaci takové havárie je nutno podrobně znát provoz ČOV a kanalizace DEZY a havarijní řád DEZY, (pokud ho má zpracován a je použitelný.)
Takové znalosti by měli mít:
1. ŽP Zlínského kraje, které vydalo integrované povolení.
2. ČIŽP, která by měla pravidelně kontrolovat vodní hospodářství DEZY, nařizovat opatření k zjištěným závadám a kontrolovat jejich provedení.
3. Povodí Moravy, které provádí pravidelný monitoring všech vodních toků a má certifikovanou laboratoř s potřebným vybavením a odborníky s potřebnými znalostmi. (kontrolní profil kvality vody v Bečvě má dokonce v Choryni, takže kvalitu vody velmi dobře zná)
Hlavně však musí v případě takové havárie DEZA aktivně spolupracovat, protože s takovými toxickými látkami a v obrovském množství denně pracuje.
DEZA má špičkové vybavení a kvalifikovaný personál s největšími zkušenostmi.
Pokud všichni výše uvedení radikálně nezmění svůj postoj při případné další obdobné havárie dočkáme se stejné nebo ještě větší katastrofy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2023 10:00 Reaguje na
Deza a cha cha "aktivně spolupracovat"? To jste spadl z Paroubkova Marsu? Ti se staví mrtvým broukem od začátku do konce a nechávají za ně dělat špinavou práci především policajty.
Pěkný příklad je, že Vlasatá z Referenda zjistila, že se v Deze v tu dobu stala nějaká havárii na klaustro.... jednotce, nahlásila to policajtům a ti tam fakt dojeli vyšetřovat. Ovšem ne, co se tam stalo, ale to, kdo mluvil s novináři.
Odpovědět
hi

1.11.2023 17:59
Za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti by měl být především obviněn pan ministr Brabec, protože svými výroky od prvních hodin vzniku havárie paralyzoval všechny orgány, které měly havárii řešit. (ŽP Zlínského kraje, ČÍŽP, Povodí Moravy a později i PČR a další.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2023 10:01 Reaguje na
Orgánové jsou zcela nezávislí a co kdáká nějaký ministr je absolutně nezajímá.
Odpovědět
hi

1.11.2023 18:04
Obvinění z důvodu vydání nezákonného správního rozhodnutí by mělo být podáno i proti ŽP Zlínského kraje, protože ve vydaném integrovaném povolení pro DEZU povolilo při rekonstrukci ČOV DEZY také obtokování laguny za ČOV, což bylo podstatně větší riziko než u EA.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.11.2023 09:23 Reaguje na
Na vaše argumenty reaguji pouze hihihi! Obhajujete jednu firmu
s máslem na hlavě a vinu hledáte u jiné. Co tak být objektivní
a věřit znalcům a soudu? Podle vás pochybili policisté, státní zástupce, znalci a dokonce soudkyně? Není už těch chybujících
nějak mnoho? Všichni jdou na ruku Babišovi, který je v opozici a
to prosím proč? Není tomu tak, že prostě důkazy ukazují na EA a
není důvod stíhat DEZU ? Víte já do rozhodnutí soudu nevinil
konkrétně nikoho, ale rozhodnutí soudu respektuji, protože nic
jiného mi nezbývá. O vině a nevině je u každého případu mnoho
zastánců a odpůrců viny. Někdo je schopen hájit i vraha a popírat
jeho vinu, když má k němu sympatie a vztah. Nezajímají ho důkazy,
ale pouze to, že je z jeho pohledu "nevinný". Hluboce lituji ty, kteří jsou pouze zaujati a nejsou schopni respektovat práci policistů, státního zástupce, znalců a soudců, kteří asi nemají důvod pracovat zaujatě, pokud jim opak nejste schopen dokázat. Já umím svoji chybu a prvotní chybný úsudek pod tíhou důkazů změnit
a netrvat na tom, ale to někteří postrádají a ty pouze polituji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2023 09:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Fakt důkazy ukazují na EA? Fakt? Dejte link. Všude čtu, že nejsou. A proč nejsou? Rozbily se v autě, ztratily se, omylem je někdo vylil. Já vím, kobliha z toho nevyvodí nic.
Babiš je v opozici. Víte, kolik má preferencí, za jak dlouho jsou volby a co se děje na Slovensku?
A proč teda předpokládáte, že policajti a soudci jsou úplní tutani a neumí počítat?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.11.2023 18:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Já vám kvákám na vaše dejte link. Když neumíte číst
rozsudek, tak tu nedělejte ze sebe chytráka. Soud
řekl jasně, kdo je vinen, ale není to trestný čin
a je to předáno k řešení jako přestupek, protože obcházení vodoprávních předpisů jim umožnil úřad,
který pochybil. Preference má tak vysoké proto, že lidé poznali kdo umí a kdo je packal stejně, jako
to poznali lidé na Slovensku. Vrána k vráně sedá
a vy jste si sedl k sobě rovným z koalice.
Do voleb je to dva roky a pokud vláda nezmoudří,
tak mu voliči dají většinu a nepomůže pětikolce
ani Rychetského zvýhodnění volebních koalic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2023 08:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste fakt komik, to není možný!! Takže tu havárii způsobilo obcházení vodoprávních předpisů? Určitě? A já hlupák si pořád myslel, že to byla mohutná vlna tvrdých kyanidů a ono za to může "obcházení"!! A to obcházení šlo na obchůzku kolem předpisů, táhlo si cisternu kyanidů a zrovna, jak na sviňu, u vyústění z Dezy se mu vylila do Bečvy. Váš svět naopak skutečně nepostrádá určité kouzlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2023 08:13 Reaguje na Břetislav Machaček
A kdo umí? Babiš s Schillerovou, kteří za DVA roky propálili BILIÓN korun na dluh? To je 100 tisíc na občana!! To se skutečně nepodařilo u nás NIKDY NIKOMU, v době koronáče taky NIKOMU v celé Evropě.
Velmi to připodmíná žháře, který zapálí barák a pak péruje hasiče, že přijeli o pár minut později.
Ve vašem světě naopak fakt Bába umí. Zblbnout lidi, jako jste vy, Vinkler a pár miliónu dalších.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2023 14:52 Reaguje na
To máte pravdu, jenže ani tyhle laguny havárii nezabránily, šlo to prostě jinudy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2023 09:46
Tohle je šaškec už aprosto bizardní. Je stíhán velitel hasičů. Proč? Že by ten kyanid dovezl k řece v cisterně? Možné je dneska všechno. Adva ouředníci z životního prostředí. Co provedli? Vloupali se do EA a mohutným čerpadlem vycucli všechny nádrže s kyanidem a pustili jej do kanálu?
A následné opili doněmoty všechny vzorkaře, kteří testovali řeku v den havárie a ještě jim porozbíjeli vzorky, které stačili odebrat? Působí to jako totální pitomost, ale já si myslím, že to možné je.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.11.2023 18:19
Je zábavné číst ty kraviny nejpilnějšího Babišobijce. To asi musí být zklamání, že se nekonala poprava Babiše a jeho DEZY, když si to tak přál.
Tomu pánovi vůbec nejde o spravedlnost, ale pouze o nenávist vůči jedné
osobě. Je zajímavé, že stejní prekabátníci ve vládě a na hradě mu nevadí, ale asi to bude tím, že s ním mají hodně společného!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2023 08:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Píšu o Bečvě, držím se tématu a jde mi o SPRAVEDLNOST. A vidím, že zrovna tady dostává pořádnou mlatu.
Taky tvrdím, že už není důležité, kdo havárii způsobil, ale kdo to celé tak příšerně zmatlal a hlavně PROČ? Nebo si fakt myslíte, že to vyšetřování proběhlo zcela korektně a spravedlivě? Určitě byly zavčas zajištěny všechny důkazy, tak stojí v zákoně?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist