https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedce-a-ekology-pobouril-navrh-madridu-a-katalansku-na-vyjimku-z-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědce a ekology pobouřil návrh Madridu a Katalánska na výjimku z emisí

26.5.2023 18:57 | MADRID (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědce a ekology pobouřil návrh Katalánska a madridského regionu, aby měly výjimky z unijních limitů pro znečištění ovzduší. Informuje o tom dnes deník El País. Podle vědců a zdravotnických expertů může uvolnění limitů vést k růstu zdravotních problémů. Postoj obou samosprávných celků kritizovala také vláda.
 

Oba španělské regiony se připojily k iniciativě dalších samosprávných celků z Itálie, Nizozemska a Rakouska, které žádají o výjimky z limitů, které má stanovit nová směrnice o kvalitě ovzduší. Ta má obsahovat přísnější a aktualizované limity.

Regiony argumentují tím, že na jejich území je velká koncentrace lidí a ekonomických aktivit, což jim ztěžuje dodržovat předepsané normy. Přiznávají, že naměřené hodnoty znečištění vzduchu jsou na jejich území často nad limity, které stanovila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Dokument kritizovala například ředitelka oddělení veřejného zdraví WHO María Neiraová. Podle ní uvolnění limitů by znamenalo připustit vyšší znečištění vzduchu a tudíž také častější související zdravotní komplikace, jako je rakovina či onemocnění srdce a plic.

To, že se k dokumentu připojilo i Katalánsko, překvapilo vědce Marka Nieuwenhuijsena z barcelonského Ústavu globálního zdraví. "Už nemáme čas, je nutné jednat nyní a snížit úroveň znečištění," řekl. Ekolog Miguel Ángel Ceballos označil postoj obou regionů, které podle něj od roku 2010 opakovaně nesplňují normy pro znečištění ovzduší, za snahu dělat obstrukce při projednávání aktualizací pravidel.

Postoj obou regionů, které vedou dvě odlišné politické síly, konzervativci Madrid a levicoví separatisté Katalánsko, kritizovalo i ministerstvo ekologického přechodu a označilo ho za "neslušný". Podle něj dokument regionů ohrožuje zdraví občanů.

Dokument kritizují také italští vědci. Lombardie a další tři italské regiony z Pádské nížiny, která patří k silně znečištěným oblastem v Evropské unii, zavedení výjimek podporují. "Jakákoliv flexibilita a výjimka jen oslabí směrnici a podpoří její nedodržování s obrovskými náklady na zdravotnictví," uvedl italský vědec a epidemiolog Francresco Forastiere. Naopak předseda krajské rady regionu Lombardie Attilio Fontana z Ligy považuje limity, které by chtěl projednat Brusel, za nerealistické.

V loňském roce Soudní dvůr Evropské unie odsoudil Španělsko za to, že v Madridu, Barceloně a v okolí obou těchto měst nejsou opakovaně dodržovány limitu pro koncentraci oxidu dusičitého ve vzduchu. Ten vzniká především kvůli velkému dopravnímu provozu v obou městech, která se svým okolím představují zhruba 15 procent španělského obyvatelstva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

27.5.2023 06:54
A jaký je návrh řešení? Zakázat auta.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.5.2023 14:41
Realita je taková, že lidská civilizace vždy přináší nějaké emise a tudíž nějakou chemickou změnu životního prostředí neboli podle zeleného slovníku znečištění životního prostředí. Realita je taky taková, že pokud uměle stanovené emisní limity půjdou pod přirozenou úroveň znečištěné té konkrétní civilizace, buď to ta civilizace nebude schopna dodržet nebo při násilném snižování toho znečištění shora to omezí tu civilizaci a podkope její ekonomickou stabilitu. A to už se zřejmě děje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist