https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-krouti-hlavou-tri-kilometry-pod-hladinou-oceanu-ziji-u-vyveru-horke-vody-stovky-chobotnic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci kroutí hlavou. Tři kilometry pod hladinou oceánu žijí u vývěrů horké vody stovky chobotnic

19.4.2018 09:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Chobotnice tři kilometry pod hladinou. Všechno samice.
Chobotnice tři kilometry pod hladinou. Všechno samice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Phil Torres, Geoff Wheat
Měla to být podmořská výprava, která měla potěšit hlavně geochemiky. Průzkum v tříkilometrové hloubce kdesi uprostřed Pacifiku měl přinést vzorky horkých tekutin, které tu vyvěrají z puklin. Jenže na dně moře se mimo jiné podařilo nafilmovat několik chobotnic a jejich vajec. To bylo velké překvapení pro zoology, protože podle dosavadních znalostí by v takové hloubce žádné chobotnice být neměly. A rozhodně ne v takovém počtu. O objevu informuje Deep Sea Research.
 

„Přesně to mi blesklo hlavou. Chobotnice? V takové hloubce? A v takovém počtu?“ říká zooložka Janet Voightová z Fieldova muzea a autorka vědeckého článku.

„Pokud vím, až dosud nebyly chobotnice v takové hloubce zaznamenány. A ani ve snu by mě nenapadlo, že v takové hloubce budou chobotnic stovky, a všechno převážně samice,“ říká Voightová. A je přesvědčena o tom, že zvířata, která se povedlo natočit, jsou jen přebytkem mnohem větší populace z hlubin.

Geochemikům uzavřeným v malé ponorce se podařilo objevit dosud neznámý druh chobotnic rodu Muusoctopus. Jejich znakem jsou velké oči. Podle pozorování jich na mořském dně mezi balvany byly stovky. To samo o sobě je podle vědců divné. Chobotnice Muusoctopus bývají samotářky.

Další podivností bylo, že téměř všechny pozorované chobotnice byly samice, každá strážící svou snůšku vajec. A všechny byly usazeny u vývěrů teplé vody.

Podle vědců nedává u hlubomořských chobotnic smysl, aby se specializovaly na život u zřídel horké vody. Všude okolo je totiž voda studená a její teplota se moc nemění. Vyšší teplota vody skokově startuje metabolismus chobotnic, zvyšuje jejich spotřebu kyslíku, kterého je v horké vodě nedostatek. Jde tedy o velmi nehostinné prostředí.

Ty chobotnice, které vědci v hlubinách pozorovali, vykazovaly známky stresu. Celkem 186 vajec bylo nakladeno v na kyslík chudém proudu teplé vody. Žádné z vajec podle vědců nevykazovalo známky vyvíjejícího se embrya. Celkově vzato, nejde i nijak skvělé místo k založení rodiny a jde o jedince odsouzené k záhubě.

Jak to, že jich tu ale jsou stovky? Vědci si to vysvětlují tím, že v okolí, v chladné vodě, musí být další hlubokomořské chobotnice, které ale kladou vejce do chladnějších a vhodnějších míst. A úživnost prostředí pak vytlačuje některé chobotnice i do míst, která pro reprodukci nejsou přívětivá.

„Samice chobotnic kladou jen jednu snůšku vajec za život,“ říká Voightová. „Pokud je to, co jsme na záznamu viděli, stabilní populace chobotnic, pak v okolí musí být daleko víc dalších chobotnic, které nahrazují uhynulé chobotnice a jejich vajíčka.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist