Vědci: Metody genetické editace rostlin jsou cestou k dostatku potravin
Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová na úvod konference uvedla, že úkolem vědecké komunity je sjednotit se na společném stanovisku směrem k vládám zemí EU. "Nové genomické techniky, které se rychle rozvíjí, mají potenciál zvýšit výkonnost zemědělského sektoru EU bez toho, aniž by měl negativní dopady na životní prostředí," řekla.
Technologie umožňuje cílenou genovou editaci rostlin pomocí takzvaných molekulárních nůžek. Metoda do rostlin nevkládá cizí genetické informace. Podle Zažímalové rostlinu vytvořenou genovými editacemi nelze rozeznat od klasického šlechtění.
Švýcarská vědkyně Gwen Swinnenová představila mladou generaci vědců sdružených v iniciativě GeneSprout, která upozorňuje na to, že současná legislativa omezuje využití editace genů rostlin ve prospěch celé společnosti. Jeden z jejích kolegů se zabývá například šlechtěním rajčat odolných proti plísni šedé, další zkoumá, jak snížit množství specifických cukrů ve fazolích, které lidské tělo nedokáže strávit, což by zlepšilo jejich nutriční hodnoty. Podobně jako další vědci vidí problém v tom, že evropská legislativa nyní tyto techniky neumožňuje v zemědělství využívat.
Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV podotkl, že jedním z cílů OSN je vymýtit hladomor ve světe do roku 2030, už teď je ale jasné, že to není reálný cíl. Uvedl, že nyní zhruba jeden z deseti lidí na celém světě trpí hladem a další více než dvě miliardy jsou ohroženy nedostatkem potravin, přitom v posledních 20 letech se výnosy zemědělské produkce nezvyšují tak rychle, jak roste celosvětová populace.
Doležel upozornil na to, že pokud by se stále držela současná úroveň produktivity, v roce 2050 může chybět zhruba 600 milionů hektarů zemědělské půdy, což odpovídá zhruba dvojnásobku rozlohy Indie. "Potřebujeme novou generaci plodin, které jsou adaptované na klimatickou změnu a mají vyšší a stabilní výnosy, a to je velká výzva," řekl.
Vědci jako výhodu upravených rostlin vidí i mnohem menší dopady zemědělství na životní prostředí, protože odpadne potřeba využívání velkého množství průmyslově vyráběných pesticidů a hnojiv. "Produkce pouze dusíkatých hnojiv vyžaduje jedno až dvě procenta energie vyrobené na celém světě a vypustí tři procenta uhlíku," uvedl Doležel.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (18)
Richard Vacek
15.10.2022 07:22Slavomil Vinkler
15.10.2022 07:53 Reaguje na Richard VacekZbyněk Šeděnka
15.10.2022 08:25Slavomil Vinkler
15.10.2022 08:34 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaZbyněk Šeděnka
15.10.2022 13:59 Reaguje na Slavomil Vinklervaber
15.10.2022 09:18přibude potravin a přibude lidí,
problémy jen narostou, to je tak těžké pochopit
Zbyněk Šeděnka
15.10.2022 12:13 Reaguje na vaberRadim Polášek
15.10.2022 11:06Například spousta novátorských výzkumů v tomto směru probíhalo dlouhodobě v Británii a jakmile se realizoval Brexit a britští vědci a výzkumné organizace přestali být vázáni nesmyslnými a škodlivými zpátečnickými zelenými bruselskými předpisy a regulacemi, začínají výsledky těch výzkumů uvádět do praxe.
K čemu je třeba olomoucké univerzitě, že tam podrobně zmapovali třeba genom tuším pšenice nebo ječmene, když to nemohou přímočare využít k vytváření nových odrůd třeba více odolných suchu nebo zasolené půdě. Musí to dělat všechno díky Bruseli a zeleným zfanatizovaným nevzdělancům mnohonásobně zdlouhavěji, pomaleji a dráž a tím riskovat, že budou snadno předstiženi někým, kdo nesídlí v regionu s takovým zpátečnickým a zaostalým vedením, kdo sice začne na tom dělat později, ale dokončí to mnohem dříve a sklidí věhlas i příslušné finanční benefity.
Anyr
15.10.2022 12:18https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/plytvani-potravinami-farmari.A210722_135834_eko-zahranicni_rie
https://energozrouti.cz/z/v-eu-se-rocne-vyhodi-153-milionu-tun-potravin-vice-nez-se-doveze
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%BDtv%C3%A1n%C3%AD_potravinami
A tak dále. Stovky a tisíce zdrojů v desítkách jazyků.
Cestou není likvidace přírody přes genové inženýrství. Cestou je zodpovědnost, vědomosti. Tak, jako vždy, tak, jako u všeho. Umírněná spotřeba potravin, jejich distribuce a skladování po světě, k přírodě zodpovědná produkce, a bude vše v pořádku.
Ale vysvětlovat zřejmé věci pitomcům, to je k ničemu. A pitomci jsou bez ZŠ i s VŠ, to asi ví všichni.
Nejlepší pak zdejší, komunismem vymletí, ateističtí technokrati, kteří si myslí, že když lidtvo do teď ničilo sebe samo i vše kolem, dokáže najednou něco zachránit, bez oproštění se od antropocentrismu, je další znak pitomosti.
Slavomil Vinkler
15.10.2022 13:31 Reaguje na AnyrSvatá Prostoto
17.10.2022 15:22 Reaguje na AnyrRadim Polášek
15.10.2022 18:13Radim Polášek
15.10.2022 19:42 Reaguje na Slavomil VinklerKarel Zvářal
15.10.2022 20:41 Reaguje na Radim PolášekSice skleníková ("umělá") a bůhví odkud, ale dají se...
Břetislav Machaček
16.10.2022 09:15 Reaguje na Karel Zvářalvětšinou až do prosince, ale i tam už ta chuť, byť
červených rajčat(kříženec cherry x stupické polní),
není to, co třeba ještě koncem září. Slunce je
slunce a délka osvitu v průběhu dne taky.
Karel Zvářal
16.10.2022 11:37 Reaguje na Břetislav MachačekSlavomil Vinkler
17.10.2022 06:47 Reaguje na Břetislav MachačekA i v lednu koupená rajčata uzrálá na rostlině byla chutná. Bohužel firma už není .