https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nasli-svoji-atlantidu-neobjeveny-kontinent-lezi-v-indickem-oceanu?fbclid=IwAR0eKVIazihr7t_9HGLswLSzOxCvG3RTAzTK4KhWszI0rKGteJttocgRHU4
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci našli svoji Atlantidu. Neobjevený kontinent leží v Indickém oceánu

26.2.2013 09:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pod ostrovem leží úlomek kontinentu. Podobných míst by mohlo být na světě víc. Na snímku ostrov Reunion.
Pod ostrovem leží úlomek kontinentu. Podobných míst by mohlo být na světě víc. Na snímku ostrov Reunion.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | NASA / Wikimedia Commons
Ostrovy Reunion a Mauritius pod sebou skrývají nově objevený ztracený kontinent. Ostrovy, které jsou oblíbený cílem mořechtivých turistů, podle vědců totiž leží na úlomku kontinentu, který se oddělil před desítkami milionů let, v době kdy se světadíly formovaly.
 

Úlomek známý jako Mauritia se zřejmě oddělil před 60 miliony lety, v době, kdy se od budoucí Afriky oddělil ostrov Madagaskar a Indie. Kontinentální fragment ale zůstal ukryt pod obrovským množstvím lávy. Podle studie zveřejněné v časopise Nature Geoscience se zřejmě podobné „mikrokontinenty“ nacházejí v oceánech častěji, než vědci dosud předpokládali.

Rozpad původního kontinentu na menší celky se udál díky vulkanické činnosti, kdy horká roztavená hornina tzv. plášťového chocholu tak dlouho narušovala tektonickou deskou, až došlo k jejímu rozlomení kolem míst, kde se láva dostala nejblíže. Takhle se před 170 miliony let rozpadla Východní Gondwana. Nejdříve se oddělila jedna část, která se pak rozpadla na Madagaskar, Indii, Austrálii a Antarktidu. Všechny světadíly pak postupně doputovaly na svá dnešní místa.

Plášťové chocholy, kterými uniká přebytečné teplo z jádra Země, zřejmě měly v oblasti dnešních ostrovů Marion a Reunion zásadní účast při vzniku Indického oceánu. Pokud zóna trhliny leží na rozhraní souše, tak jako tomu bylo v případě Madagaskaru a Indie, části této masy se mohou oddělit. Typickým příkladem kontinentálního fragmentu jsou Seychelské ostrovy.

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.

Podle studie týmu geologů z Norska, Jižní Afriky, Británie a Německa, založené na studiu lávy a písečných zrn z pláží Mauritiu, je právě tady další takový fragment. Písečná zrna obsahují polodrahokam zirkon jehož stáří vědci určili na 660 – 1970 milionů let. Jeho přítomnost vysvětlují tím, že zirkon se dostal na povrch Země spolu s lávou, která se protlačila na povrch skrze níže ležící krustu kontinentu.

Vedle stáří vědci také prozkoumali tektonickou aktivitu, která ukázala, kde nakonec fragment původního kontinentu v Indickém oceánu skončil. Podle vědců se ukázalo, že pozice zemských desek vůči tehdejším místům, kde horká hornina tryskala skutečně vysvětluje, jak došlo k uvolnění fragmentu. „Také se ukázalo, že kontinentální fragment pokračoval v cestě téměř přesně přes chochol pod ostrov Reunion, což vysvětluje, jak byl pokrytý vulkanickou horninou,“ říká Bernhard Steinberger z Německého výzkumného centra pro geologii (GFZ).

Vědci tak ukázali, že to, co se dříve považovalo za stopy réunionského chocholu, je kontinentální fragment, který ale dříve vědci nepoznali právě kvůli tomu, že je pokrytý vyvřelinami. Zdá se tedy, že takovýchto úlomků kontinentů bude v oceánech zřejmě mnohem víc, než se původně předpokládalo.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist