https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-objevili-ze-dehydrataci-pomahaji-velbloudum-zvladat-jejich-ledviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci objevili, že dehydrataci pomáhají velbloudům zvládat jejich ledviny

5.7.2021 08:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velbloud jednohrbý, označovaný často jako dromedár nebo dromedář (Camelus dromedarius) je velký savec z čeledi velbloudovitých, který je v přírodě už vyhuben a žije jen ve zdomácnělé formě.
Velbloud jednohrbý, označovaný často jako dromedár nebo dromedář (Camelus dromedarius) je velký savec z čeledi velbloudovitých, který je v přírodě už vyhuben a žije jen ve zdomácnělé formě.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pixabay.com
Dromedáři mají neuvěřitelnou schopnost týdny přežít bez jediné kapky vody. Vědci z University of Bristol pravděpodobně odhalili další biologickou adaptaci, díky níž velbloudi jednohrbí vydrží bez vody tak dlouho. Skrývá se v jejich ledvinách. O studii informuje žurnál Communications Biology.
 

Už nějakou dobu je známo, že jedna z adaptací, kterou dromedáři disponují, je unikátní tvar červených krvinek. Tím, že jsou kulaté - na rozdíl od červených krvinek ostatních savců, které mají tvar piškotu - jsou schopné bobtnat a držet v sobě vodu do chvíle, než se zvedne koncentrace minerálů v krvi.

Několik set litrů vody, které umějí vypít během pár minut, jsou potom schopni absorbovat velmi pomalu, aby zamezili osmotickému šoku. A v neposlední řadě je příroda vybavila tím, že jejich tělesná teplota může kolísat mezi 31 - 41 °C, což jim umožňuje zabraňovat pocení.

Vědecký tým se ve svém výzkumu zaměřil na ledviny dromedárů. "Zkoumali jsme ledviny jak velbloudů, kteří byli plně napití, tak velbloudů, kteří byli hodně dlouho bez vody. A zjistili jsme, že se opravdu výrazně liší," říká autor studie Fernando Alvira Iraizoz.

Největším rozdílem je pravděpodobně množství cholesterolu v plazmatické membráně ledvin. Dehydrovaní dromedáři ho totiž mají velmi málo. "Domníváme se, že u dromedárů, kteří vyčerpají své zásoby vody, dojde ke snížení množství cholesterolu v ledvinách. To následně umožní lepší transport iontů a vody mezi různými částmi ledvin. V důsledku potom umožňuje toto snížení cholesterolu udržovat v ledvinách více vody," vysvětluje další spoluautorka studie Alvira Iraizoz.

Velbloud jednohrbý, neboli dromedár, byl domestikován před více než třemi tisíci lety. Do dneška se díky své schopnosti vydržet dlouho bez vody využívá v mnoha částech naší planety jako hospodářské zvíře. Kromě toho, že představuje důležitý dopravní prostředek, lidé využívají také jeho maso, mléko a vlnu.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist