https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-poprve-v-cervnu-sleduji-nad-atlantikem-dve-tropicke-boure-soucasne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci poprvé v červnu sledují nad Atlantikem dvě tropické bouře současně

24.6.2023 21:05 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nad vodami Atlantického oceánu se včera zformovala tropická bouře Cindy, která následuje bouři Bret aktuálně putující přes Karibik. Poprvé od začátku vedení záznamů tak v červnu nastala situace, kdy se nad Atlantikem přesouvají dvě pojmenované bouře najednou, uvádí s odvoláním na meteorology americká média. Podle listu The Washington Post (WP) vývoj souvisí s rekordně vysokou teplotou oceánu.
 

Historický jev značí "brzký a agresivní" začátek hurikánové sezóny, píše agentura AP. Období hurikánů v Atlantiku zpravidla vrcholí od poloviny srpna do poloviny října, letos začalo už na začátku června vznikem bouře Arlene. Bret a Cindy se pak objevily v pásu mezi Karibikem a Afrikou, kde podle WP bouře v minulosti vznikaly až ke konci léta.

Záznamy o bouřích v Atlantiku se vedou od roku 1851 a vědci dosud nikdy během června nezaznamenali aktivitu dvou najednou. Odborník na hurikány Philip Klotzbach z Colorado State University doplnil, že dvě pojmenované bouře putují touto oblastí současně poprvé od roku 1968.

Někteří vědci bezprecedentní vývoj spojují s aktuálními extrémními teplotami vody v Atlantickém oceánu. Nejvýraznější anomálie jsou hlášeny z moří kolem britských ostrovů, která jsou až o čtyři stupně Celsia teplejší, než je v danou roční dobu obvyklé, nadprůměrně teplá je však i voda v tropické části Atlantiku. Vědecké studie při tom ukazují, že takovéto podmínky mají za následek vznik silnějších hurikánů.

"Atlantik je letos ukrutně teplý," řekl meteorolog Kerry Emanuel působící na Massachusettském technologickém institutu. Vývoj připisoval částečně globálnímu oteplování, ale i dalším faktorům včetně pomíjení účinku jistého druhu znečištění, které v minulosti oceány ochladilo.

Bouře Bret se v uplynulých hodinách přehnala přes ostrovy ve východním Karibiku, kde ji provázelo vzedmutí oceánu, silný déšť a vítr. Několik ostrovů hlásilo škody, žádné oběti na životech ale úřady v prvních hodinách neoznámily. V případě Cindy se očekává, se veškerým osídleným oblastem vyhne.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist