https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-ode-dneska-do-konce-roku-zije-na-ekologicky-dluh-uvadi-iniciativa-gfn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země ode dneška do konce roku žije na ekologický dluh, uvádí iniciativa GFN

2.8.2023 18:23 | ŽENEVA (ČTK)
tresky v síti
tresky v síti
Lidstvo dnešním dnem spotřebovalo veškeré přírodní zdroje, které Země stačí obnovit za jeden rok, a žije na ekologický dluh. Uvádí to americký think-tank Global Footprint Network (GFN), který na základě údajů OSN každoročně vydává zprávu o dni, kdy lidé překročí kapacitu Země. Podle iniciativy je lidstvo v ekologickém deficitu už od počátku 70. let.
 

Dnes lidstvo spotřebuje veškeré maso, ryby, obiloviny a lesy, které může planeta za rok vyprodukovat a obnovit, uvádí GFN s tím, že tato situace má vážné důsledky pro životní prostředí, klima a naši budoucnost. Výpočty, které se odvíjejí od uhlíkové stopy, ale čelí kritice některých vědců. Podle zastánců pomáhají jednotlivým zemím bojovat proti nadměrné spotřebě.

"Současná neudržitelná výroba, balení a spotřeba potravin podněcují klimatickou krizi, vytvářejí třetinu všech emisí skleníkových plynů, spotřebovávají 70 procent sladké vody a způsobují ztrátu biodiverzity v neuvěřitelném rozsahu," cituje dřívější vyjádření generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese Regionální informační centrum OSN pro západní Evropu.

Takzvaný Earth Overshoot Day, tedy den, kdy lidstvo překročilo kapacitu Země, připadl v roce 1971 na 25. prosince, v roce 1999 na 26. září. V novém tisíciletí, konkrétně v roce 2005, se posunul už na 27. srpen a každý rok se dál posouvá na dřívější datum. Výjimkou bylo období pandemie covidu-19.

Letošní překročení kapacity podle GFN připadá na dnešek pouze z globálního hlediska, údaje pro jednotlivé země se totiž výrazně liší. Zatímco země jako Afghánistán, Súdán, ale i Indie nebo Nigérie letos kapacitu nepřekročí, některé státy mají dluh už od první poloviny roku, a to včetně Česka.

Své přírodní zdroje podle GFN vyplýtvaly nejrychleji Katar a Lucembursko, a to už 10., respektive 14. února. Následují Kanada, Spojené arabské emiráty a Spojené státy (13. března) a Austrálie, Belgie, Dánsko, Finsko v závěru března. Česká republika žije na ekologický dluh od 12. dubna, stejně jako Norsko a Nizozemsko.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.8.2023 10:58
Ale to žijí i ti zelený spasitelé světa, že !
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.8.2023 15:22
Tak ať jdou do Asie oznámit, že by měli zapomenout na zvyšování životní úrovně a v Africe ať tihle chytráci navíc zakážou množení.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.8.2023 15:26 Reaguje na Viktor Šedivý
1*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist