https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-prisli-na-to-cim-odhozene-nedopalky-ohrozuji-vegetaci-mest-a-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci přišli na to, čím odhozené nedopalky ohrožují vegetaci měst a parků

23.7.2019 01:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čemu vadí nedopalek na trávě? Trávě.
Čemu vadí nedopalek na trávě? Trávě.
Foto | Orvs / Flickr
Asi nikdo by nepodezříval v trávě odhozené nedopalky cigaret z toho, že přírodě pomáhají. Je to skutečně jeden z opravdu všudypřítomných kousků nepříjemného odpadu. Teprve letos se ale vědci z Anglia Ruskin University (ARU) podívali na to, jak vlastně mohou „vajgly“ škodit zelené vegetaci. Píše o tom Independent.
 

Ještě než jste dočetli krátký úvodníček, nashromáždilo se ve světě dalších pár hezkých tun nedopalků. Vlastně, za jeden rok jich je volně odhozeno 4,5 bilionu kusů. Obří číslo berte prosím s rezervou, nikoliv však fakt, že jeden špaček z bioplastu acetátových vláken se na místě rozkládá dlouhá desetiletí.

Problémy s nimi mají opravdu všude, a tak pro tým botaniků z městečka Cambridge, kde se ARU nachází, nebyl problém nalézt dostatek lokalit pro výzkum. Na některých místech byly vajgly k nalezení v hustotě 128 kusů na jeden metr čtvereční.

Danielle Greenová, vedoucí studie, k tomu dodává: „Je trochu zvláštní, že i když jsou nedopalky od cigaret na ulicích a v pracích asi tím nejběžnějším odpadem po celém světě, nikdo se zatím nepokoušel zjistit, jaký je jejich vliv na flóru.“

Na co přišli? Že nedopalky mají „zničující“ efekt na klíčení semen trav a jetelů. Přítomnost cigaretových špačků snižuje úspěch rozmnožování trav o 27 %, klíčení semen o 10 % a délku výhonků o 13 %, než na kontrolních plochách bez nedopalků. O celých 57 % se také snížila váha sušiny kořenů.

Odhozené vajgly jsou prostě takový pomalý neselektivní herbicid. A stejně působí i rozkládající se nevykouřené cigarety. Jílky (lipnicovité trávy) a jetel plazivý, na které působí látky obsažené v nedopalcích zvláště ničivě, přitom patří mezi nejčastější rostliny pokrývající zelené plochy měst.

„Tyto rostliny jsou základem biologické diverzity měst, jsou důležité pro opylovače i fixování dusíku,“ vysvětluje Greenová. „Odhazování nedopalků přitom vypadá jako sociálně akceptovatelná forma znečišťování veřejného prostoru.“ Musíme prý zvýšit obecné povědomí o tom, že špačky jen tak nezmizí, a že páchají značnou škodu na životním prostředí. Kam padnou, tam tráva neroste. Tedy, roste, ale pomaleji a méně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

23.7.2019 08:52
Nikotin ovšem hubí i některé nežádoucí členovce, např. mšice, kteří parazitují na rostlinách. Takže studie je příklad výzkumu "s klapkami na očích".
Odpovědět
Anyr

Anyr

23.7.2019 17:44 Reaguje na Jan Šimůnek
Naštěstí nikotin hubí i nežádoucí obratlovce, například kuřáky.
Odpovědět
JV

Jan Volák

24.7.2019 13:20 Reaguje na Anyr
Jenom nikotin asi ne, ale cigareta jako taková jo.
Odpovědět
ig

23.7.2019 12:59
I kdyby skoro neškodily, je to hnusné :-) Za odhození vajglu by mělo následovat odsouzení k 1 hodině veřejných prací (nezastávám teorii vysokých pokut a drakonických trestů) kdy by provinilec šel pěkně sbírat vajgly :-)
Odpovědět
Anyr

Anyr

23.7.2019 17:46 Reaguje na
Jenže na česká čuňata platí jedině sáhnout jim na prachy. ;) Jen koukej jak to tu na diskuzích neustále kvičí, když jde o mamon.
Takže co vajgl, to tícka, a každý pátý za deset. Už tak dost na tom, co stojí léčba následků kouření pojišťovny. Alespoň to bude z čeho zaplácnout. ;)
Odpovědět
ig

23.7.2019 18:16 Reaguje na Anyr
To byl jen takový povzdech :-) Odhazovat vajgly je zakázané už teď a určitě je na to i nějaká pokuta, jen to asi nikdo reálně nesleduje :-)
Odpovědět
JV

Jan Volák

24.7.2019 13:21 Reaguje na
V Ústí nad Labem za to jsou nějaké tresty.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist