https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-psi-se-mohou-nakazit-koronavirem-ale-neprenasi-ho-na-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci: Psi se mohou nakazit koronavirem, ale nepřenáší ho na lidi

6.3.2020 00:15 | HONGKONG (ČTK)
Domácí psi a kočky nemohou přenášet nový koronavirus na lidi, mohou ale vykazovat slabou přítomnost patogenu, pokud se nakazí od svých majitelů. / Ilustrační foto
Domácí psi a kočky nemohou přenášet nový koronavirus na lidi, mohou ale vykazovat slabou přítomnost patogenu, pokud se nakazí od svých majitelů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Domácí psi a kočky nemohou přenášet nový koronavirus na lidi, mohou ale vykazovat slabou přítomnost patogenu, pokud se nakazí od svých majitelů. K tomuto závěru podle agentury AP dospěl hongkongský Úřad pro zemědělství, rybolov a životní prostředí poté, co odborníci zkoumali hongkongského psa, u něhož testy prokázaly slabou přítomnost viru. Zvíře se podle expertů mohlo nakazit od své nemocné majitelky. Onemocnění COVID-19 se však u něj nejspíše nerozvine.
 

"V tuto chvíli nemáme žádný důkaz o tom, že by domácí mazlíčci mohli být zdrojem nákazy COVID-19 nebo že by se onemocnění u nich mohlo rozvinout," řekl podle AP nejmenovaný mluvčí hongkongského úřadu.

Vědci mají podezření, že nový typ koronaviru se poprvé objevil u netopýrů, poté přešel na jiné druhy, možná malé, divoce žijící savce a od nich se přenesl na člověka. U zkoumaného psa se ale hongkongská odborná veřejnost shodla na tom, že vzhledem k slabé přítomnosti infekce v jeho těle se nejspíše nakazil od člověka, konkrétně od své majitelky, se kterou byl v karanténě. Pes bude před propuštěním z karantény opět testován na koronavirus. Spolu s ním je v karanténě další pes, u něhož byl test negativní. I toto zvíře však bude testováno opakovaně.

Hongkongský úřad proto doporučuje, aby byla zvířata z domácností, v nichž se někdo nakazil koronavirem, umístěna do karantény. Úřad dále zdůraznil, že majitelé všech domácích zvířat by měli dodržovat správnou hygienu včetně mytí rukou při kontaktu se svými mazlíčky a neměli by je líbat. Zároveň by si ale lidé neměli dělat příliš velké starosti a rozhodně by se měli o svá zvířata dál starat a neopouštět je, uvedl mluvčí úřadu.

V Hongkongu se nákaza koronavirem prokázala u více než 100 lidí, přičemž dva nemoci podlehli. Celosvětově se koronavirem nakazilo přes 95.300 lidí a více než 3200 zemřelo, převážná většina z nich v pevninské Číně, odkud se nemoc začala koncem loňského roku šířit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:35
Pro Čínu a podobné země by mělo význam, jestli se to přenese na člověka alimentární cestou z psího masa.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist