https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-v-brazilii-vysadili-kavovniky-ktere-maji-plodit-bezkofeinovou-kavu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci v Brazílii vysadili kávovníky, které mají plodit bezkofeinovou kávu

20.6.2023 00:54 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci v Brazílii letos po dvou desetiletích výzkumu vysadili kávovníky odrůdy arabica, které by mohly být přirozeně bezkofeinové. Jejich nová odrůda vznikla křížením různých kávovníků, které mají přirozeně velmi nízký obsah kofeinu. Své výpěstky teď v klíčové etapě projektu začínají na zkoušku sázet v regionech, první sklizeň čekají za dva roky. Věří i v komerční potenciál nových odrůd, napsal The Guardian.
 

Za výzkumem stojí Agronomický institut v Campinas (IAC), který už v minulosti světu představil mnoho vysoce výnosných kávovníků. I díky nim se Brazílie stala velmocí na světovém trhu s kávou. Země stojí za třetinou světového obchodu s touto komoditou. V projektu vědci používají materiál z genové banky, který dále kříží.

"Dosavadní výsledky vypadají slibně, jsme optimističtí," řekl Júlio César Mistro, výzkumný pracovník, který na projekt v IAC dohlíží. První sazenice dali lidé z IAC do půdy letos. Jenže kávovníku trvá obvykle dva až tři roky, než začne plodit. Výzkumníci si tedy ještě budou muset počkat, než budou moci novou odrůdu sklidit a otestovat.

Podle vědců by spotřebitelé přirozeně vypěstovanou kávu bez kofeinu uvítali. Metoda by byla ekonomicky výhodná i pro prodejce, protože přirozené pěstování by bylo levnější než odstraňování kofeinu.

Ačkoliv mnoho lidí vyhledává kávu právě pro její povzbuzující účinky, které vyvolává kofein, někteří lidé jsou na tuto látku alergičtí. Část společnosti také preferuje bezkofeinovou kávu v pozdějších hodinách, aby se vyhnuli případným poruchám spánku.

Ve Spojených státech tvoří bezkofeinová káva asi desetinu spotřeby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

20.6.2023 19:17
Šlechtí kávu bez kofeinu, vyrábějí cigarety bez nikotinu - ale impotentům se smějou!

;-)
Odpovědět
KM

Karla Majerová

21.10.2023 20:10
Zajímavý článek, který mě přiměl k zamyšlení nad tím, co všechno definuje dobrého manažera. Je nesmírně důležité, aby každý zaměstnavatel měl ty správné vlastnosti, protože to může výrazně ovlivnit celkovou atmosféru v práci, včetně pohody zaměstnanců. Osobně mě práce občas přivede k bodu, kdy jsem vyčerpaná a cítím se pod tlakem. A právě v těchto chvílích mi neuvěřitelně pomáhá Krupa Kratom z internetových stránek https://www.adamkrupa.cz/. Pro mě je to přírodní způsob, jak zvládnout stres.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist