https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-ve-finsku-vyvijeji-vakcinu-proti-covidu-pro-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci ve Finsku vyvíjejí vakcínu proti covidu pro zvířata

16.1.2021 02:34 | HELSINKY (ČTK)
Fáze testů vakcíny potrvá zřejmě několik měsíců. Podle svazu Fifur naočkovat zvířata bude znamenat ochranu pro ně i pro lidi, kteří se o ně starají.
Fáze testů vakcíny potrvá zřejmě několik měsíců. Podle svazu Fifur naočkovat zvířata bude znamenat ochranu pro ně i pro lidi, kteří se o ně starají.
Tým vědců na Helsinské univerzitě vyvíjí očkovací látku, která má před onemocněním covid-19 ochránit chovná zvířata, jako jsou norci. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na finský svaz chovatelů kožešinových zvířat Fifur. Cílem je zabránit rozšíření koronavirové infekce na finských farmách, ale i mezi volně žijícími živočichy.
 

Fáze testů vakcíny potrvá zřejmě několik měsíců. Podle svazu Fifur naočkovat zvířata bude znamenat ochranu pro ně i pro lidi, kteří se o ně starají.

DPA uvádí, že na žádné z finských farem se doposud případ koronaviru nevyskytl. Jiná situace je v Dánsku, které se kvůli nákaze u norků a obavám z možných dopadů na člověka rozhodlo utratit více než 15 milionů zvířat. Jejich chov bude muset také s letošním rokem skončit. Koronavirus zasáhl rovněž farmy v Nizozemsku.

Svoji vlastní vakcínu pro zvířata vyvíjí také Rusko. K dispozici má být koncem tohoto měsíce, uvedl šéf ruského úřadu Rosselchoznadzor Sergej Dankvert v prosincovém vydání jednoho odborného časopisu. Zájem o ni prý projevily Spojené státy, Evropská unie a Singapur.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

16.1.2021 14:37
Jak je možné, že v tom Finsku, ještě nezakázali chov norků na kožešinu, zatím co v tom zoastalém Česku 7. 6. 2017 poslanecká sněmovna schválila dlouho projednávaný návrh, který se týkal zákazu kožešinových farem na území ČR. Úplný zákaz se týká zejména farem s norky, liškami, ale také s fretkami i činčilami.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.1.2021 15:36 Reaguje na Jiří Daneš
Asi tam nemají takové vlezdoprdelisty politiky jako máme my.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.1.2021 18:33 Reaguje na Jiří Daneš
Jasně, měli by zakázat chov kožešinových zvířat i ve Finsku. Asi tam mají větší zimu a jejich lidi nosí rádi kožichy. U nás máme větší teplo a tak o kožichy Češi nemají velký zájem.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist