https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-ve-spalinach-z-motoru-a-grilu-objevili-dosud-nezname-silne-skodliviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci ve spalinách z motorů a grilů objevili dosud neznámé silné škodliviny

9.1.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Začalo to výzkumem kvality vzduchu v Pekingu, skončilo to objevem nových škodlivých sloučenin ve spalinách z grilu.
Začalo to výzkumem kvality vzduchu v Pekingu, skončilo to objevem nových škodlivých sloučenin ve spalinách z grilu.
Foto | Mike / Flickr
Peking je město, které se chronicky potýká se smogem. Pořadatelé letních Olympijských her v roce 2008 si proto objednali celou řadu výzkumů, jaký vliv může mít tamní znečištěné ovzduší na zdraví sportovců a návštěvníků. Staci Simonichové z Oregonské státní univerzity se díky tehdy započatému projektu podařil objev. Ve zplodinách z aut či grilů našla dosud neznámé silné škodliviny.
 

Jde o látky, které vznikají z běžných škodlivin, jsou ale stokrát silnějšími mutageny. A zatímco o působení původních škodlivin se toho ví docela dost, o nově objevených sloučeninách mnoho poznatků není, informuje Oregonská státní univerzita. Neví se, jaká koncentrace je ještě přípustná, ani neexistují žádné normy či legislativa, která by je regulovala.

„Některé nové sloučeniny, které jsme objevili, jsou mnohem silnějšími mutageny než jsme předpokládali. V prostředí se vyskytují jako důsledek silného znečištění ovzduší z automobilové dopravy. Svůj podíl má ale i grilování na otevřeném ohni,“ říká Staci Simonichová, profesorka chemie a toxikologie na Oregonské státní univerzitě.

Sloučeniny byly objeveny v laboratorních podmínkách při napodobování podmínek při spalování paliva v automobilových motorech. Podle vědců z Oregonské státní univerzity se nové sloučeniny tvoří i při grilování masa nad plamenem.

Nově objevené sloučeniny vznikají z již známých škodlivin, tzv. polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU). Ty vznikají při téměř jakémkoliv spalování, ať už hoří dřevo, nebo fosilní paliva. Řada polycyklických aromatických uhlovodíků, například benzopyren, jsou známé jako karcinogenní látky.

Polycyklické aromatické uhlovodíky ale mohou dále reagovat s dusíkem. Právě tyto dusíkem obohacené PAU byly dosud neznámé. Podle studie Oregonské státní univerzity se ukazuje, že PAU s jednou dusíkovou skupinou mohou být šest až 432 krát silnějšími mutageny, než původní PAU. Ještě víc zdraví škodlivé jsou PAU založené na dvou dusíkových skupinách.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist