https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vrby-na-horach-se-chrani-pred-sluncem-vrby-v-nizinach-bojuji-s-hmyzem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vrby na horách se chrání před sluncem, vrby v nížinách bojují s hmyzem

30.7.2023 01:36 (ČTK)
Dva druhy horských vrb, Salix reticulata a Salix retusa, jsou přizpůsobené na vysokohorské podmínky a mají zajímavé chemické složení. Vytvářejí miniaturní plazivé formy, které nepřipomínají druhy z nižších poloh.
Dva druhy horských vrb, Salix reticulata a Salix retusa, jsou přizpůsobené na vysokohorské podmínky a mají zajímavé chemické složení. Vytvářejí miniaturní plazivé formy, které nepřipomínají druhy z nižších poloh.
Foto | Martin Volf / AV ČR
Vrby na horách se chrání před slunečním zářením, ty v nížinách se brání hmyzu. Během evoluce se rostliny naučily vytvářet velké množství různých chemických látek, díky kterým se dokáží přizpůsobit nepřízni prostředí ale i bojovat s patogeny nebo býložravci. Studie týmu Martina Volfa z Biologického centra Akademie věd (AV ČR) se zabývá tím, jaké vlivy podporují vývoj chemické různorodosti rostlin. Studii publikoval časopis Ecology Letters, informovala AV ČR na webu.
 

Na výzkumu spolupracovali biologové z Česka, Dánska, Německa, Finska, Británie, USA a Panamy. Studovali druhy vrb rostoucí v různých nadmořských výškách. Zaměřili se na vrby nížinách v Česku a v horských oblastech rakouských Alp. Výsledky ukazují, že rostliny v různých nadmořských výškách volí různé chemické strategie, aby se co nejlépe vyrovnaly s typem stresu, kterému čelí.

"Ve vysokých nadmořských výškách jsou si všechny druhy vrb chemicky podobné a produkují strukturně příbuzné látky, které jim pomáhají odolávat škodlivým podmínkám v prostředí, jako je například vysoké UV záření. Je to podobné, jako my chráníme svou kůži před sluncem pomocí opalovacích krémů,“ řekl Volf.

Nížinné vrby jsou chemicky různorodější, podle vědců to může souviset se snahou vyhnout se jejich přirozeným nepřátelům. Tyto vrby musí bojovat především s býložravým hmyzem.

"Mnoho hmyzích býložravců, kteří se vyskytují v nízkých nadmořských výškách, se přizpůsobilo obranným mechanismům vrb a dává přednost potravě na stromech, které jsou si chemicky podobné. Proto je pro vrby výhodné mít různé chemické složení," řekl Volf.

Ke zkoumání chemických látek využili vědci takzvané metabolomické nástroje, pomocí kterých byli schopni analyzovat několik tisíc metabolitů naráz. Metabolomika studuje malé molekuly, takzvané metabolity, které jsou přítomné v buňkách nebo tkáních živých organismů.

Tento postup je podle vědců možný díky technologickému postupu ve výpočtech. Pochopení toho, jak a proč jednotlivé chemické látky vznikají pomůže vědcům vysvětlit, jak stres z prostředí i živočichů ovlivňuje evoluci rostlin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

30.7.2023 15:23
Slunce je jedním z menších rizik. Na horách tyto vrbičky ohrožuje silný mrazivý vítr a sníh, často ve formě lavin. Ty vrbičky na snímku jsou evidentně pěstované někde v nížině a tak celkem vyčuhují. Viděl jsem v Kaprunu v nadmořské výšce dost nad 2 km vrbičky Salix herbacea. Rostly tam ve společenství nějakých rozchodníků a primulek. Ty vrbičky se doslova plazily po povrchu a i ty rozchodníky vyčuhovaly do éteru více než ty vrby.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist