https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zacali-v-blansku-merit-rakovinotvorne-latky-v-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci začali v Blansku měřit rakovinotvorné látky v ovzduší

26.1.2021 11:03 | BLANSKO (ČTK)
Jedná se o asi nejproblematičtější znečišťující látku v České republice. Jejím hlavním zdrojem je lokální vytápění domácností, tedy konkrétně staré kotle na tuhá paliva.
Jedná se o asi nejproblematičtější znečišťující látku v České republice. Jejím hlavním zdrojem je lokální vytápění domácností, tedy konkrétně staré kotle na tuhá paliva.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) začali v Blansku nově měřit koncentraci rakovinotvorného benzo[a]pyrenu v ovzduší. Instalovali tam monitorovací stanici, jedinou svého druhu umístěnou v Jihomoravském kraji na sever od Brna. Blanenská radnice to uvedla na webu. Hlavním zdrojem látky jsou kotle na tuhá paliva v domácnostech.
 

Stanice zkoumá imise v ovzduší v lokalitě Sloupečník. Částice rozptýlené v ovzduší se zachytávají na filtr, který se v pravidelných intervalech vždy po dvou týdnech odváží do laboratoří ČHMÚ k dalším analýzám. Odborníci budou měřit především koncentraci karcinogenního benzo[a]pyrenu.

"Jedná se o asi nejproblematičtější znečišťující látku v České republice. Jejím hlavním zdrojem je lokální vytápění domácností, tedy konkrétně staré kotle na tuhá paliva. Na řadě míst v republice je roční imisní limit benzo[a]pyrenu překračován, v některých lokalitách až několikanásobně. U žádné jiné znečišťující látky nedochází k tak výraznému a plošnému překračování imisních limitů jako právě u benzo[a]pyrenu," uvedl vedoucí oddělení kvality ovzduší z brněnské pobočky ČHMÚ Jáchym Brzezina.

Zákon o ochraně ovzduší pro benzo[a]pyren stanovuje roční imisní limit. Relevantní výsledky tak budou známé až po dvanácti měsících měření, tedy příští rok na jaře. První dílčí hodnoty koncentrace v Blansku by ale měli odborníci vyhodnotit už letos, po třech až šesti měsících od zahájení měření.

"Je ale třeba říct, že výběr lokality Blansko nebyl dán jakýmkoliv podezřením, že by zde měly být koncentrace výjimečně vysoké. Rozmístění stanic v České republice, takzvaný koncept staniční sítě, vychází z legislativy Evropské unie, která mimo jiného určuje, kolik přibližně by mělo být v jednotlivých oblastech stanic, jakého typu a tak dále. V Jihomoravském kraji nám v tomto směru chyběla městská pozaďová stanice měřicí právě benzo[a]pyren," doplnil Brzezina.

ČHMÚ se pro umístění stanice rozhodoval mezi Blanskem a Břeclaví. Výhodou Blanska byl ale mimo jiné fakt, že ČHMÚ na sever od Brna v Jihomoravském kraji doposud žádnou stanici neměl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist