https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zahaji-projekt-sledovani-populace-pstruhu-ve-200-lokalitach-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci zahájí projekt sledování populace pstruhů ve 200 lokalitách na Šumavě

26.7.2023 18:24 | BOROVÁ LADA (ČTK)
Pstruh obecný
Pstruh obecný
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Luboš Kočvara / Biologické centrum AV ČR
Vědci z několika pracovišť zahájí projekt zaměřený na sledování populace pstruhů ve 200 lokalitách na Šumavě a okolí. Podílejí se na něm zástupci Česka i Německa. Projekt, který potrvá tři roky, má především zjistit původní druh pstruha, jeho množství, stav, zdravotní kondici nebo případný výskyt parazitů.
 

"Začneme v oblasti okolí lipenské přehrady a skončíme u Nýrska. A co se týče druhého směru, tak budeme mapovat lokality od Horažďovic po Grafenau. Každý pojmenovaný potok (z těchto oblastí) bude do projektu zahrnutý," řekl Petr Blabolil z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity, který výzkum povede.

Projekt začne v září. Podle Blabolila je unikátní kromě jiného tím, že zahrnuje lokality s různým stupněm ochrany přírody. "Jeho krása je především v tom, že je tam obrovský gradient od národního parku přes chráněnou krajinnou oblast a maloplošné chráněné území až po rybářské revíry, které jsou pod různým stupněm managementu. Některé jsou intenzivně využívané a je tam vysazován nejen pstruh obecný, ale také další pstruzi včetně těch nepůvodních," řekl.

Vědci chtějí projektem koordinovaně přistupovat k ochraně pstruha a šumavských vodních ploch na české i bavorské straně. Na výzkumu se podílejí zástupci Biologického centra AV ČR, Jihočeské univerzity, Národního parku Bavorský les nebo Národního parku Šumava. "V případě pstruhů obecných se budeme zabývat i genetickou strukturou podle mitochondriální DNA a takzvaných mikrosatelitů. Jde nám především o to, nalézt geneticky původní populace pstruhů, kteří jsou nejlépe přizpůsobeni místním podmínkám," uvedl Vojtěch Kašpar z Jihočeské univerzity.

V minulém století především kvůli kyselým dešťům téměř vyhynuly ryby ve vyšších šumavských polohách. "Od přelomu tisíciletí jsme svědky návratu života do zdejších vod. V roce 2020 jsme v jezeře Laka poprvé potvrdili opětovný výskyt pstruhů obecných," uvedl Blabolil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist