https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedra-v-zoo-ostrava-hure-nese-hlavne-panda-kontroluje-se-i-ovoce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedra v Zoo Ostrava hůře nese hlavně panda, kontroluje se i ovoce

2.7.2019 00:22 | OSTRAVA (ČTK)
Větší péči vyžaduje v nynějších tropických dnech v ostravské zoologické zahradě hlavně panda červená. / Ilustrační foto
Větší péči vyžaduje v nynějších tropických dnech v ostravské zoologické zahradě hlavně panda červená. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Větší péči vyžaduje v nynějších tropických dnech v ostravské zoologické zahradě hlavně panda červená. Ohrožené pandy totiž pocházejí z Himálají, kde jsou bez problémů schopny snášet mrazivé zimy a naopak problematické jsou pro ně horká léta. Kvůli extrémním teplotám méně vydrží i potraviny pro zvířata, řekl včera zoolog Jiří Novák.
 

"Kromě podrostu, který panda ve výběhu má, se může ukrýt do několika skrýší a vybrat si tak tu vhodnou teplotu v některé z budek či podzemní noře, takže to je základ. Kromě toho jí tam pouštíme i vodní rozprašování, jde o mlžení, které to bezprostřední okolí ochlazuje natolik, že těm zvířatům je to příjemné," uvedl Novák.

Podle něj je výhodou také to, že ostravská zoo nechová příliš mnoho zvířat, která by nebyla původem z teplých a slunných oblastí. Přesto i zvířata zvyklá na teplo, potřebují mít v těchto dnech ve výbězích možnost ukrýt se ve stínu

"I zvířata z pouští, třeba ze Sahary, zkrátka nejsou masochistická a před tím sluncem se schovávají a přesouvají tu aktivitu buď do nočních hodin nebo do podzemí. To je prostě normální. Řada zvířat je na to adaptovaných tímto způsobem," uvedl Novák.

Zoo chová i řadu zvířat pocházejících z lesů, právě proto je podle Nováka nutné, aby ve voliérách a výbězích byly podrosty a zvířata tak mohla fungovat zcela přirozeně jako ve volné přírodě. Některá zvířata ošetřovatelé navíc na teplé počasí připravují už s předstihem, lamy či ovce stříhají. "Stříhání každoročně situujeme do období před létem, tak aby to léto pak lépe snášely," řekl Novák.

Podle něj tropy neznamenají pro ošetřovatele nějakou výrazně zvýšenou péči o zvířata, protože chovatelská péče je běžná v jakémkoli roční období a bez ohledu na počasí. "Celodenní dohled zkrátka zvířata musí mít. Řekl bych ale, že proti běžným teplotám je řada potravin, které se mohou rychleji kazit," uvedl Novák. Kontrolovat tak musí ošetřovatelé hlavně ovoce, které by za normálních teplot vydrželo například celé dopoledne, nyní může rychleji kvasit. "To jsou úskalí, na které chovatelský personál musí dbát."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist