https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velky-barierovy-utes-ztraci-barvu-coz-znaci-odumirani-koralu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velký bariérový útes ztrácí barvu, což značí odumírání korálů

21.3.2016 14:49 | SYDNEY (ČTK)
Australské úřady svádějí blednutí Velkého bariérového útesu především na klimatický jev El Niňo, který je nyní jedním z nejsilnějších za posledních 20 let.
Australské úřady svádějí blednutí Velkého bariérového útesu především na klimatický jev El Niňo, který je nyní jedním z nejsilnějších za posledních 20 let.
Licence | Volné dílo (public domain)
Části Velkého bariérového útesu trpí největším blednutím korálů za 15 let. Ztráta barvy korálů signalizuje podle odborníků obecně jejich postupný úhyn. V severních oblastech útesu je postiženo až 50 procent korálů, uvedly podle agentury DPA australské úřady, které z tohoto důvodu vyhlásily v severních lokalitách nejvyšší stupeň ohrožení této vzácné přírodní památky.
 

Nové video pořízené v sobotu ukázalo, že Velký bariérový útes alarmujícím způsobem ztrácí barvu. Tu útesu dodávají řasy, které také ke korálům dopravují výživné látky z mořské vody a díky nimž korálové kolonie rostou. Když začnou řasy odumírat, projeví se to v blednutí útesu.

"Nové video vyvolává velké obavy. Ukazuje, že velké úseky korálů zcela ztratily barvu a bojují o přežití," sdělil Světový fond na ochranu přírody (WWF) v prohlášení.

Australské úřady svádějí blednutí Velkého bariérového útesu především na klimatický jev El Niňo, který je nyní jedním z nejsilnějších za posledních 20 let. Moře se v důsledku jevu El Niňo otepluje, což vadí korálům, kteří potřebují pro život stálou teplotu vody.

"Zvyšujeme stupeň ohrožení na číslo tři, což znamená, že zintenzivňujeme pozorování útesu v reakci na odumírání korálů. Chceme lépe pochopit důsledky různých jevů, které na útes vyvíjejí tlak, a podle toho koordinovat své akce," uvedl Russell Reichelt, šéf úřadu, který má tuto mořskou rezervaci na starosti.

Podle ekologů je ale rovněž na vině globální oteplování planety způsobené lidskou činností. Ekologické organizace obvinily australského ministra životního prostředí Grega Hunta, že tuto skutečnost zcela zamlčel.

Velký bariérový útes lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie v délce necelých 12.000 kilometrů. Je to největší komplex korálových útvarů na světě a jeden z největších magnetů, který láká turisty do Austrálie. Tvoří ho 2600 oddělených korálových útesů a 300 korálových ostrůvků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist