https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-pozaduji-uplny-zakaz-selem-v-cirkusech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři požadují úplný zákaz šelem v cirkusech Aktualizováno

14.2.2020 00:20 | BRNO (ČTK)
Předvádění drezury šelem v cirkusech se přežilo a už dávno neplní vzdělávací účel jako kdysi. Proto je podle České asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad načase zakázat chov těchto zvířat v cirkusech bez výjimek. / Ilustrační foto
Předvádění drezury šelem v cirkusech se přežilo a už dávno neplní vzdělávací účel jako kdysi. Proto je podle České asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad načase zakázat chov těchto zvířat v cirkusech bez výjimek. / Ilustrační foto
Předvádění drezury šelem v cirkusech se přežilo a už dávno neplní vzdělávací účel jako kdysi. Proto je podle České asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad načase zakázat chov těchto zvířat v cirkusech bez výjimek. Na tiskové konferenci to včera řekl prezident asociace Zdeněk Knotek. Asociace se rozhodla zveřejnit své stanovisko v době, kdy se připravuje novela zákona o ochraně zvířat a brzy ji začnou projednávat politici. Podle iniciativy Cirkusy společně, která sdružuje cirkusy Humberto, Originál Berousek, Jo-Joo, King a Bernes, jsou hodnocení asociace nepodložená. Její členy zve do cirkusu.
 

Knotek v souvislosti s návrhem zákazu chovu šelem v cirkuse zdůraznil, že společnost musí vyřešit, jak zvířata nechá důstojně dožít v jejich přirozeném prostředí. "Rozhodně nejsme pro jejich utracení. Nabízí se samozřejmě zoologické zahrady vzhledem k prostorovým možnostem a odbornému personálu, který se chovu těchto druhů věnuje. I když vím, že zoo se potýkají s různými problémy," řekl Knotek.

V současnosti je zakázáno využívat v cirkusech nově narozené jedince primátů, ploutvonožců, kytovců vyjma delfínovitých, nosorožců, hrochů a žiraf. Návrh novely výčet rozšiřuje o slony a delfínovité. Na šelmy by podle návrhu mohly některé cirkusy dostat licenci. Takový kompromis však Knotek odmítá. "To by znamenalo ze své podstaty udělení výjimky, a když ji dáte jednomu, tak se pak bude rozdávat i dalším," řekl Knotek.

Diskuse, které se kolem novely vedou, byly podle veterinářů zatím dost vyhrocené, bez stanoviska odborníků. "Proto jsme do toho vstoupili a velmi rádi se sejdeme i s poslanci a naše stanovisko jim budeme vysvětlovat," řekl Knotek.

Podle iniciativy Cirkusy společně Česká asociace veterinárních lékařů ale nereprezentuje názor většiny veterinárních lékařů v ČR. "Kupříkladu prezident mnohem významnější Komory veterinárních lékařů ČR vydal na konci roku 2018 stanovisko zcela opačné a cirkusy v něm podpořil," sdělil za iniciativu Jaromír Pavlík. Podle něj řada veterinářů také přiznává, že v cirkuse nebyli i přes 20 let. "Jak tedy mohou objektivně něco posoudit?" ptá se a zve je do cirkusu.

Základním argumentem veterinářů je, že šelmy a další zvířata žijí v cirkuse v prostředí na hony vzdáleném jejich přirozenosti, které je deformuje. Žijí ve stresu, že nemají dostatek volnosti k pohybu, navíc musejí podstupovat časté cestování, někdy i březí samice. "A to mluvíme o cirkusech, které všechno dodržují, jak mají. Majitelé cirkusů, jak je znám, jsou hodní lidé, kteří mají zvířata rádi, ale pořád je drží ve zcela nepřirozeném prostředí. A doba se posunula tak, že cirkusy už nemají žádnou vzdělávací funkci a bavit mohou i bez zvířat," řekl Knotek.

Podle Radky Kabrhelové, která 14 let pracovala na krajské veterinární správě a kontrolovala i cirkusy, je v Česku registrovaných zhruba 40 cirkusů, ne všechny mají velká zvířata. Zmínila, že vedle kvalitních cirkusů jsou i takové, které zvířata chovají v daleko horších podmínkách a kvůli nedodržování ohlašovací povinnosti se kontrolují jen obtížně. "Cirkusy také deformují pohled dětí na divoká zvířata. Rodiče by měly vést děti k respektu k šelmám či slonům, není přirozené si je hladit," poznamenala Kabrhelová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

14.2.2020 18:10
Jestli úplně zakážou i všechny primáty, tak to bude definitivní konec cirkusů :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist