Více než polovina českých domácností si pěstuje ovoce a zeleninu
Pěstováním ovoce se zabývá 55 procent domácností, dalších sedm procent o pěstování uvažuje. Z výzkumu dále vyplývá, že 11 procent domácností aktuálně ovoce ani zeleninu nepěstuje, ale dříve se tomu věnovalo, zbylých 27 procent o vlastní produkci neuvažuje.
"Když se podíváme na tato data podrobněji, tak pro 19 procent domácností jsou doma pěstované potraviny důležitým zdrojem na úrovni nákupů v obchodech,“ uvedl výzkumník SYRI a Akademie věd ČR Jan Vávra. Dalších 37 procent domácností bere podle výzkumníků své vypěstované potraviny jako doplňující zdroj.
Podle Vávry stojí za pozornost i fakt, že když se data vztáhnou na celou populaci, vyjde, že pěstování je pro asi deset procent domácností důležitým zdrojem ovoce a zeleniny. "Což je víc domácností, než kolik jich podle předchozích výzkumů nakupuje online či na dovážku,“ doplnil. Vávra v minulosti upozorňoval na význam zahrádkaření, který v posledních letech mírně roste. Tento trend podpořila i pandemie covidu-19 a nyní i růst cen. Vávra upozorňuje, že lidem jde častěji o možnost vybrat si zdroj potravin než o soběstačnost.
Vědci sledují data o pěstování potravin kontinuálně, výsledky mohou mít přínos například pro veřejnou správu.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (11)
Katka Pazderů
6.6.2023 06:30smějící se bestie
6.6.2023 07:54stejně jako u lesních plodů / všechno jmenované nezdaněno !
Petr
6.6.2023 10:30Slavomil Vinkler
6.6.2023 14:48 Reaguje na PetrDaniel Višňovský
6.6.2023 20:15 Reaguje na Slavomil VinklerGalipoli Petr
7.6.2023 10:35 Reaguje na PetrBřetislav Machaček
7.6.2023 10:13asi mají pravdu. Kouknu-li se kolem, tak i na bývalé vesnici už nikdo nic
mimo okrasných dřevin a květin nepěstuje. Porytý záhon 2x2 metry není na
samozásobení, ale pouze na něco zeleného do polévky a dochucení jídla.
Ono je jednodušší 2x týdně kosit trávu, než okopávat brambory, mrkev atd.
Pár sousedů sice přirylo pár metrů z trávníků, ale když zjistili, kolik
je s tím práce, tak to asi zase zatravní a nebo vydláždí. Nevěřím takové
statistice, která podle mne vaří z čisté vody a sekyrky dřevorubeckou
polévku a k ní přidává potraviny z obchodu a tržnic. Pouze se obávám, že
je to předzvěst vyššího zdanění zahrad, jako zdroje nezdaněných potravin!
Stanoví se "paušál" možné zdaněné produkce bez ohledu na skutečný zisk
a státní kasa se zase o něco více naplní. Je to jako se zdaněním včelařů
a zemědělské půdy, tak proč více nezdanit zahrady! Navíc stále ty kecy,
kolik lidé nasbírají hub a lesních plodů, taky smrdí nějakým zdaněním
a nebo zpoplatněním sběru. No a pak je na řadě ještě daň ze vzduchu, aby
bylo na hračky pro armádu a platy politických darmožroutů !