https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vinohrady-na-jihu-moravy-trpi-suchem-voda-chybi-ve-spodnich-vrstvach-pudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vinohrady na jihu Moravy trpí suchem, voda chybí ve spodních vrstvách půdy

24.3.2023 01:01 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sucho ve spodních vrstvách půdy ohrožuje vinohrady na jihu Moravy. K životu se začnou probouzet přibližně za měsíc, v té době budou ale potřebovat čerpat vláhu hlavně z hlubších vrstev půdy. Nejohroženější jsou nově vysazené vinice, upozornila vinařská skupina Bohemia Sekt, která je největším výrobcem vína v Česku.
 

"Vinohrady jsou místy suché až vyprahlé. Doufáme, že nějaký déšť ještě přijde v dalších dnech, tak aby se podzemní vody alespoň částečně doplnily, než se nastartuje vegetace," uvedl Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny.

To, že už nyní je na jižní Moravě sucho, potvrzuje Pavel Zahradníček z portálu Intersucho. "Letošní zima na jižní Moravě byla nadprůměrně teplá a s nižším množstvím sněhových srážek, než je obvyklé. Úbytek sněhu se projevuje na stavu hladiny podzemních vod, které jsou na polovičních hodnotách oproti normálu. Půdní vláha je proto na nízkých hodnotách hlavně na Znojemsku, a to převážně ve spodních vrstvách půdy v hloubce 40 až 100 centimetrů," uvedl Zahradníček. Podle něj je pravděpodobné, že na řadě míst bude půdní vláha pouze na úrovni 20 procent oproti normálu.

Aby byla šance na dostatek vláhy v půdě pro jarní i letní měsíce, potřebuje půda nyní buďto tající sníh nebo dostatečné srážky. Pokud se voda ze zimních srážek nebo tání sněhu nedostane hlouběji do půdy, může to na konci jara vést k rychlému nástupu sucha. Obdobnou situaci zažili někteří vinaři v loňském roce, kdy sucho poškodilo část nově vysazených vinic.

Vzhledem k tomu, že jižní Morava je územím s nejvyššími teplotami a nejnižším úhrnem srážek, musí se měnícím se podmínkám postupně přizpůsobovat i vinaři. "Jedním ze zásadních kroků musí být omezení odtoku vody z vinice, který je spojený s půdní erozí. Voda musí zůstat ve vinicích. Cestou může být zvyšování organické hmoty v půdě, biologické kypření půdy nebo cílené využívání ozelenění,“ konstatoval Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity v Brně.

Právě změna klimatických podmínek je jedním z důvodů, proč se stále větší oblibě těší takzvané PIWI odrůdy révy vinné. Kromě toho, že jsou odolné proti houbovým chorobám, jsou také odolnější vůči klimatickým změnám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist