https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viralni-video-s-medvidetem-na-svahu-je-dobry-priklad-spatneho-pouziti-dronu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Virální video s medvídětem na svahu je dobrý příklad špatného použití dronu Video

8.11.2018 01:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Roztomilé jen na první pohled.
Roztomilé jen na první pohled.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ViralHog
Vydržet a nevzdávat se, i když se nám všechno sype pod rukama. Takové poselství prý lidem mělo přinášet virální video medvíděte, které od minulého pátku obletělo celý svět. Pravda je trochu jiná. Jediná dobrá rada, kterou pro vás medvědi mají, zní „neplašte naše mláďata dronem“. Píše o tom TheAtlantic.
 

Dvě a půl minuty trvající drama z divoké přírody, s dobrým koncem a silným vzkazem pro diváky. Bojovat, vydržet, nevzdávat se bez ohledu na zdánlivou velikost překážek. Není divu, že takové video prostě táhne. Počet zhlédnutí původního videa přesáhl krátce po uveřejnění na kanálu ViralHog YouTube 17 milionů, a jeho četné překopírované variace tohle osmimístné skóre úspěšně dotahují. Co je vlastně k vidění?

Tak trochu jiná story

Medvědice s mládětem, drápající se na vrchol příkrého zasněženého kopce. Když to trochu zkrátíme, dostanou se tam oba. Jen to medvídě se předtím párkrát sklouzne dolů, přičemž naposled dost nepříjemně. Jestli v tom někdo chce vidět hlubokou životní lekci, prosím. Ale tenhle snímek, který vznikl 19. června v ruském Magadanu, nese ještě jednu méně zjevnou a ne tolik motivující pravdu.

Video by totiž nemohlo vzniknout bez přispění moderní techniky, dálkově řízeným dronem vybaveného kamerou. Ne, že by se jinak tenhle populární snímek nezdařilo zdokumentovat. Jen nebýt bzučícího dronu anonymního autora, nemuseli by tihle vyplašení medvědi nejspíš bruslit ze svahu. Video nezachycuje běžné chování medvědů v přirozeném prostředí, jen jejich přirozenou reakci na stres, vyvolaný pro ně nepochopitelným létajícím strojem.

Medvědice neriskují, když nemusí

Neznámý pilot/kameraman se tak stal spouštěčem celé riskantní situace, která mohla minimálně malé medvídě stát život. Ale kdo ví: neznáme přesnou velikost a typ dronu, ani vzdálenost, v jaké se od zvířat pohyboval. „Ne že by na tom tedy záleželo,“ říká Clayton Lamb, zoolog specializující se na medvědy z univerzity v Albertě. „Podle chování medvědů mohu říct jen, že to prostě bylo příliš blízko.“

Lamb upozorňuje i na pochybnou povahu „ústředního tématu“ celého videa. Nezdá se mu totiž pravděpodobné, že by podobný nebezpečný výstup medvědí matka s neohrabaným mládětem podnikla jen tak. „Nezdá se mi pravděpodobné, že by medvědice takhle riskovala, pokud k tomu nebyla donucena vnějšími okolnostmi,“ dodává. Třeba právě nadšeným filmařem s dronem.

Upozorňuje také na moment, kdy matka už-už svah zdolávající medvídě sundá tlapou. Shodou okolností v moment, kdy se záběr (a nejspíš i dron) přiblíží. „Mohla jej považovat za letícího dravce, orla,“ říká Lamb. „A chtěla chránit své mládě.“

Nedělejte to prosím

Drony prostě nejsou neškodné a nehlučné, jak bychom si rádi mysleli. V rukou amatérů, kteří by rádi vytvořili svůj první přírodně-umělecký opus, mohou být životu kriticky nebezpečné. To, že v místě natáčení není fyzicky přítomný člověk, ještě neznamená, že dravec nemůže být vyrušen při lovu, nebo že vyplašená kořist nedokáže uprchnout. Zvířata mohou být podobným způsobem drasticky štvána a stresována, až do své záhuby.

Jaké poselství tedy zmíněné video nese? Jak zaznívá i na Novinkách.cz: „Je dobrou ukázkou špatné filmařiny.“ A důležitým varováním o nekontrolovaném zneužívání technologie, která může v rukách neinformovaných lovců senzací napáchat velké škody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist