https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vizitka-nove-ministryne-zivotniho-prostredi-hubackova-ma-zkusenosti-jako-starostka-a-senatorka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vizitka nové ministryně životního prostředí: Hubáčková má zkušenosti jako starostka a senátorka

18.11.2021 01:50 | PRAHA (ČTK)
Foto | Martin Vlček, Kancelář Senátu / Wikimedia Commons
Vizitka Anny Hubáčkové (64; za KDU-ČSL), která by se měla stát ministryní životního prostředí v nové vládě.
 

Datum a místo narození: 6. září 1957, Ratíškovice

Vzdělání: vystudovala stavební fakultu Vysokého učení technického v Brně (1981), při zaměstnání pak ještě bakalářský obor místní správa na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (1995)

Dosavadní funkce: senátorka za obvod č. 79 (Hodonín; od 2016), zastupitelka Jihomoravského kraje (od 2020), zastupitelka (od 2014) a radní (od 2018) obce Ratíškovice

Praxe: začínala jako vodohospodářka hodonínského závodu Jihomoravských vodovodů a kanalizací, v 90. letech minulého století vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně, od roku 2000 stála v čele odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje, kde pracovala až do svého vstupu do politiky; v letech 2014 až 2018 byla starostkou Ratíškovic, nyní je radní; v horní parlamentní komoře předsedá stálé komisi pro práci Kanceláře Senátu a je místopředsedkyní ústavně-právního výboru

Členství v politických stranách: bezpartijní, ve volbách kandiduje za KDU-ČSL

Rodina: je vdaná, má dva dospělé syny

V senátních volbách v roce 2016 porazila tehdejšího místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD). Už v prvním kole měla nad obhájcem mandátu náskok (28,3 ku 24,3 procentům hlasů), ve druhém kole pak jasně zvítězila, když pro ni hlasovalo 67,8 procenta voličů.

V posledních letech jako senátorka kritizovala nový stavební zákon, který Sněmovna letos schválila přes nesouhlas Senátu. Podle Hubáčkové například nebyla změna této důležité normy dostatečně prodiskutována, kritizovala například to, že návrh neprošel připomínkovým řízením.

Za svou práci na krajském úřadě získala v roce 2005 Cenu ministra životního prostředí. "Je příkladem vstřícné, otevřené a aktivní úřednice," řekl o Hubáčkové tehdejší šéf resortu Libor Ambrozek (KDU-ČSL). O tři roky později ji ekologičtí aktivisté nominovali na anticenu Ropák za to, že souhlasila s vedením dálnice na Vídeň kolem Pohořelic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

18.11.2021 07:03
V tomto představení zmíněné paní chybí také skutečnost, že jako podniková vodohospodářka o.z. Hodonín státního podniku Jihomoravské vodovody a kanalizace Brno při vyhlášení podmínek PHO vodního zdroje a JÚV v letech 1987 - 1990 účelově a vědomě zanedbala legislativní a majetkovou ochranu vodního zdroje Bzenec - komplex, a nevyrovnáním podmínek hospodaření v PHO (pásmu hygienické ochrany vodního zdroje) a neprosazením těchto omezení v zájmu ochrany vodního zdroje do katastru nemovitostí umožnila žádosti těžařů stavebních surovin (skupina podnikatelů okolo KDU-ČSL a ODS) o těžbu. Současně působením jako úřednice referátu ŽP na OkÚ Hodoníně a později vedoucí referátu tamtéž umožnila vedení koridoru tras silnice R55 a trasy vodní cesty D-O-L v území chráněném Natura 2000 a v území zmíněného PHO vodního zdroje, a zajistila v rámci projednávání územního plánu VÚC okresu Hodonín územní rezervu i promítnutí do územních plánů obcí bez řádného projednání těchto záměrů (nebylo vůbec veřejné projednání, jen stanoviska politiků a úřadů). Následně toto vše pokrývala i jako pracovnice krajského úřadu ve funkci vedoucí odboru ŽPaZe.
Je to něco podobného, jako by se stal hlídačem vinohradu zloděj, či hajným pytlák, nebo policajtem zloděj. Je pravda, že to znéá, ale koná jinak. Vždy dostatečně obratně.
Mimo to zajistila (ve spolupráci s dalšími úředníky) že nebyla řešena skládka TKO (s obsahem odpadů ropných látek a těžkých kovů, kyselých kalů z kovovýroby) v obci okresu a aktivně tuto okolnost tajila.
Této paní bych nesvěřil ani káru se sběrem, ne to vedení Ministerstva pro řízenou devastaci přírody České republiky.
Jak pracují lidovci ve vytváření PR osob, které chtěji protěžovat na funkce, je vidět z této zkušenosti : Z pokusu o opravu účadů stránky wikipedie jsem uvedl skutečnost, která je zjistitelným a doožitelným faktem, a jen rozšiřovala informaci o osobě, bez pejorativních poznámek. Změna nebyla správci připuštěna, a poté, co jsem téma dal opakovaně i po doložení, byla stránka uzamčena. Tak takový působ informování má KDU-ČSL. A chtějí nás přesvědčit, že nejsou stejní. Vzpomímám si, jak mne jako Brnotosaura hnali lidovci z Národní fronty, když jsem jim předložil soubor prolematiky (profesně pojatý) v dané oblasti okresu před rokem 1989.
Tito "odborníci" jsou příčinou stavu, který zde máme.
Důvodem jsou kšefty, handlování dohod, manipulace s fakty a prosazování lží místo pravdy, vlastní zájmy šíbrů a lidí poškozujících životní prostředí.
<rýpal lesní>
Odpovědět
rl

rýpal lesní

18.11.2021 20:35 Reaguje na rýpal lesní
Koukám, že jsem tam naházel překlepů celý vagon, za což se omlouvám.
:o) <rl>
Odpovědět
RN

Radek Novotný

10.12.2021 07:28 Reaguje na rýpal lesní


Anna Hubáčková bezp. za KDU-ČSL

senátorka, mandát 15.10.2016 - 15.10.2022
HLASOVALA 1.7.21 PROTI:

1) Ukončení dolování zisků z vody cizími firmami.
2) Vyšetření protiprávního ovládnutí prodeje vody koncerny.
3) Prosazení dodržování zákonů ČR a zajištění vymahatelnosti práva.

Tím je řečeno vše - https://pravdaovode.cz/hubackova-ano-ne/
Odpovědět
va

vaber

18.11.2021 08:46
vizitka nové ministryně je taková, bych řekl mírně, nepřesvědčivá
Odpovědět
kk

karel krasensky

18.11.2021 14:50
Šli tři.Darmožrout,darmošlap a ten třetí byl taky senátor.
Odpovědět
RN

Radek Novotný

10.12.2021 07:26
Superman a na dvou místech? Ministr a senátor v jednom balení? Je jasné o co jde a není pochyb o čem to je. Příští rok končí její senátorské období a volby dopadnou - bůh ví jak.

Když víte, že p. Hubáčková hlasovala 1.7.21 proti petici VODA JE ŽIVOT, www.pravdaovode.cz/petice , tzn. mimo jiné proti vyšetření protiprávních tunelů městských vodáren a proti prosazení dodržování zákonů ČR. Pak je její přínos životnému prostředí vlastně předem dán.

Od paní Hubáčkové z KDU v nové vládě p. Fialy, na Ministerstvu životního prostředí, proto nic pozitivního nečekáme a důvody, které nás k tomuto vedou, jsou dány reálnou zkušeností s jejím velmi podivným jednání nejen při projednávání petice VODA JE ŽIVOT v senátu.

Její vystupování proti nápravě pochybného systému správy vodárenství - resp. její rétoriku by měl znát každý občan ČR, aby si mohl posoudit - zda hájí zájmy občanů nebo ne.

Proto nadace PRAVDA O VODĚ zdokumentovala, co ji bylo doručeno za důkazy, co tvrdí a jak jedná. https://pravdaovode.cz/hubackova-ano-ne/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist