https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-alespon-castecne-plni-sliby-zaostava-v-ochrane-lesu-uvedly-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda alespoň částečně plní sliby, zaostává v ochraně lesů, uvedly ekologické organizace

17.1.2023 01:45 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda podle několika ekologických organizací alespoň částečně plní své sliby ve většině ekologických témat, mimo jiné v rozvoji obnovitelných zdrojů, v ochraně půdy a zemědělské krajiny a v evropské politice ochrany životního prostředí. V žádném ze svých slibů ale nedosáhla tak výrazného pokroku, jakého za první rok mohla či slibovala, tvrdí ekologické organizace. Negativně hodnotí například kroky ministerstva zemědělství (MZe) v ochraně a obnově lesů. Na hodnotící zprávě se podílelo Hnutí Duha a další členové asociace ekologických organizací Zelený kruh. MZe se proti kritice některých svých kroků ohradilo, ekologické organizace považuje za partnery.
 

"Rok od chvíle, kdy vláda Petra Fialy získala se svým programem důvěru poslanců a poslankyň, udělala pokrok v 11 z 15 ekologických témat, které dlouhodobě sledujeme. Pouze ve čtyřech tématech však došlo k zásadnějším krokům a většímu celkovému posunu," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Ekologické organizace mimo jiné vyčítají vládě to, že předložila balíček zákonů k reformě stavebního práva, které podle nich prohlubují omezení účasti veřejnosti oproti stavu v roce 2017, ačkoli slíbila obnovení práva veřejnosti účastnit se povolování staveb. Podle aktivistů by tak veřejnost byla vyloučena z řízení o výjimkách ze zákazů zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Ministerstvo životního prostředí ale připomnělo návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku, který zachovává pravidla účasti veřejnosti. "Není tedy možné tvrdit, že omezuje účast veřejnosti oproti současnému stavu. Také platí, že účast v řízeních o stavbách s významným dopadem na životní prostředí (EIA) zůstává zachována, stejně jako účast v řízeních vedených v chráněných územích," sdělilo ministerstvo ČTK.

Aktivisté kritizují také počiny ministerstva zemědělství v lesnictví. Například fakt, že dosud nebyla předložena novela zákona o myslivosti, ačkoli ji odborná veřejnost připravila. Nečinnost ministerstva podle nich znemožňuje obnovu odolnějších lesů kvůli přemnožené zvěři. MZe uvedlo, že novela bude projednána tento rok. Chce navíc zavést elektronický informační systém, který usnadní administrativu a komunikaci spojenou s výkonem práva myslivosti.

Úřad také odmítá tvrzení organizací, podle kterých nebylo výběrové řízení na generálního ředitele Lesů ČR zcela transparentní. Nového ředitele Dalibora Šafaříka doporučila odborná komise. Ministerstvo ho označuje za zkušeného lesnického manažera, podle aktivistů ale není zárukou slibované změny.

Ekologické organizace zároveň kritizují nový program podpor adaptace lesních ekosystémů na klimatickou změnu, na základě něhož podle nich dává ministerstvo vlastníkům lesů peníze za momentální neudržitelné hospodaření namísto toho, aby podporovalo biodiverzitu a přizpůsobení lesů vůči klimatické změně. Vlastníci dostávají peníze zejména na výsadbu lesů, které budou odolné vůči změně klimatu, reagovalo ministerstvo. Loni za tímto účelem uvolnilo 2,25 miliardy korun.

Převážně kladně pak aktivisté hodnotí kroky MZe v oblasti půdy a zemědělství, vyzdvihli například důležitost vzniku úhorových ploch, což přispěje i ke zlepšení vodních ploch. Ekologové zároveň oceňují podporu menších zemědělců. Naopak negativně vidí roli českého předsednictví v EU v otázce pesticidů, jelikož podle nich Česko aktivně blokovalo projednávání nařízení o udržitelném používání pesticidů. Podle Mze se však ČR naopak snažila férově nastavit snížení spotřeby pesticidů a Evropská komise poté navrhla povinné procento snížení užívání pesticidů podle úrovně spotřeby v jednotlivých státech místo plošného nařízení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

17.1.2023 11:04
Zvěř je přemnožená pouze z toho pohledu, že není příliš účinný samovýsev hustého produkčního lesa.
Ver skutečnosti z pohledu optimální biodiverzity řídkých, vypásaných lesů jí chybí asi 2/3. Co chce hnutí Duha? Biodiverzitu nebo produkci dřeva.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

17.1.2023 14:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
Takových panelákových flákačů a tlučhubů je tady asi více. Ručičky dozadu, ale jinak ředitel zeměkoule jménem Všeználek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist