https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-nektere-jednorazove-plasty-by-od-cervence-nemely-na-trh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda schválila zákaz některých jednorázových plastů

26.1.2021 01:11 | PRAHA (ČTK)
Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky - příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu.
Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky - příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu.
Návrh zákona, který zakazuje uvádět na trh jednorázové plastové příbory, talíře nebo brčka, v pondělí schválila vláda. Zákon má platit od letošního července, posoudí ho Parlament. V dnešní tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo životního prostředí, které zákon vládě předložilo. Doprodej zásob bude možný, úplný zákaz uvádění do oběhu by měl začít platit nejpozději o rok později. Předloha je převodem evropské směrnice schválené v roce 2019. Návrh upravuje i povinnosti výrobců některých plastových výrobků.
 

Směrnice má za cíl omezit plastový odpad v mořích a v oceánech, který ohrožuje ekosystémy, biodiverzitu a lidské zdraví. Zároveň je dalším krokem k podpoře cirkulární ekonomiky v zemích Evropské unie.

"Návrhem zákona předně dochází k zákazu uvádění některých vybraných plastových výrobků na trh a do oběhu. Podmínkou pro zákaz daného druhu vybraného plastového výrobku byla vždy dostupnost vhodné a udržitelnější alternativy, která je též cenově přijatelná," uvedl resort v důvodové zprávě. Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky - příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu.

"Cílem nového zákona je snížit nesmyslné nadužívání mnoha tisíc tun jednorázových plastů ročně, zejména z fastfoodů a hromadných akcí. Pokud se týká zákazu vybraných jednorázových výrobků, již dnes k nim existuje řada opakovaně použitelných alternativ a ročně tak můžeme uspořit miliony plastových výrobků. Kromě toho třeba také pomůže lidem lépe nakládat s plastovými odpady a obce dostanou příspěvek na úklid veřejných prostor," uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Na tiskové konferenci po jednání vlády dodal, že se ve Česku ročně spotřebuje zhruba 1,8 miliardy daných výrobků.

Návrh také stanovuje termín, dokdy je možné tyto výrobky uvádět do oběhu. To výrobcům umožní "doprodat" naskladněné zásoby. Zatímco zákaz uvádění vybraných výrobků na trh by měl platit od července, úplný zákaz uvádění takových produktů do oběhu má být nejpozději rok poté.

Zákon také uvádí požadavky na část samotných výrobků z plastu. Například nádoby do objemu tří litrů s uzávěry a víčky z plastu musí mít tyto uzávěry připevněny k výrobku. Další opatření řeší třeba budoucí povinný podíl recyklovatelného plastu u plastových lahví. V případech určitých produktů, například hygienických vložek, tamponů, vlhčených ubrousků či tabákových výrobků s filtry, pak musí výrobci uživatele informovat o tom, jak se jich po použití správně zbavit. Výrobci některých produktů také musí v rámci osvěty uživatele upozornit na dostupnost opakovaně použitelných alternativ.

Právní úprava požaduje i zavedení tzv. systémů rozšířené odpovědnosti výrobce pro vybrané plastové výrobky. "Pro obalové výrobky tyto systémy již zavedeny jsou podle zákona o obalech (možnost sdruženého plnění prostřednictvím autorizované obalové společnosti), pro neobalové plastové výrobky výrobci budou nuceni vytvořit kolektivní systémy pro dané druhy vybraných plastových výrobků, s ohledem na určité specifické povinnosti," konstatuje dokument.

Návrh také obsahuje cíle pro zpětný odběr plastových nápojových obalů. V roce 2025 to má být 77 procent hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu, v roce 2029 až 90 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

26.1.2021 12:57
Je mi líto, v souvislostí s probíhající epidemií COVID je to škodlivý nesmysl, pokud ne přímo sabotáž, zaměřená proti zdraví a životům občanů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.1.2021 17:29
A jak to bude třeba s jednorázovými injekčními stříkačkami?
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.1.2021 22:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Prozatím budou strpěné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.1.2021 23:27 Reaguje na Viktor Šedivý
A později? To se zase vrátíme k vyvařování?
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.1.2021 08:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Patrně ano. Jsme v žumpě zaostalosti jménem EU.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

28.1.2021 07:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale technické vybavení na vyvařování už dnes špitály ani nemají. Ani na zdravotních školách se to už neučí, takže s původními bubny by dnešní služebně nejmladší zdravotní personál ani neuměl zacházet, protože to už nezažili!
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.1.2021 16:15 Reaguje na Jiří Kvítek
Autoklávy mají chirurgie a mikrobiologie a podobná oddělení. Bubny by se daly nahradit alobalem (s výrazně větší "uhlíkovou stopou" než plasty.
Průšvih je, že by se musely začít znovu vyrábět sklokovové injekční stříkačky a jehly k nim. Jejich výroba zdechla někdy na začátku 80. let. Už asi ani nebudou k dispozici stroje a výrobní postupy.
Problém taky je, že je není možné vyrobit velmi tenké jehly k opakovanému použití (jaké mají třeba diabetici), muselo by se ve mnoha případech přejít na jehly daleko tlustší s větším dyskomfortem pro pacienta.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

27.1.2021 07:25
Na MŽP jsou přímo mistři špatného načasování!

Teď, když není jiná možnost, než si koupit jídlo v okýnku, zabalené do jednorázových plastů a musíme to jíst za nedůstojných hygienických podmínek, kde se dá. Doufám, že si období epidemiologických opatření státu dali do výjimek, jinak budou zase za kašpary. Všechno, co se týká okolo testování, zdravotní péče a očkování je postaveno na jednorázových pomůckách, které jsou nejčastěji plastové (alespoň z části). Kdo by to řekl, co?

Další výjimku bych dal pro zdravotní zařízení a sociální ústavy, ležák se bez plastového brčka napije jen těžko. Sám jsem mezi ně nějakou dobu patřil po těžkém úrazu nohy a vím, co to je. Ale platí to i doma, když ležíte se zlomenou nohou, tak jsou pro Vás tyto pomůcky darem z nebe.

Jenom na okraj: když bojuje EU proti mořím plným plastů, proč Směrnice Evropského parlamentu a Rady (ES) č.98/2008 o odpadech zavádí kód nakládání:

D7 Vypouštění do moří a oceánů, včetně ukládání do mořského dna

a proč raději neomezí (nebo rovnou nezakáže) odstraňování odpadů spočívající ve vypouštění do moří a oceánů včetně ukládání do mořského dna!

Neudělali soudruzi z NDR někde chybu? Nebo zase jenom střílí do vzduchu?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

27.1.2021 07:56 Reaguje na Jiří Kvítek
Jenom pro úplnost:

Vím, že existuje Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/904 ze dne 5. června 2019 o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí (viz odkaz: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32019L0904&qid=1611729795062 ). Ale když si ji přečtete, odkazuje se na Směrnici Evropského parlamentu a Rady (ES) č.98/2008 o odpadech a ta to nezakazuje.

Takže zase nic zásadního nevyřešili. Množství odpadů ukládaných do moře (všech) je ve zjevném nepoměru k množství produkovaných jednorázových plastů. Navíc opatření EU v mezinárodních vodách nelze vyžadovat, čehož využívají tzv. "trousící lodě". A jsme tam, kde jsme byli...
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.1.2021 08:22 Reaguje na Jiří Kvítek
Uvědomte si, že EK, která EU vládne, je přehlídka jednak mentálně nekompetentních osob, třeba bývalých ministrů obrany, za nichž přestala létat v daném státě poslední letadla a jezdit poslední tanky, ale zato byly zavedeny slušivé uniformy pro těhotné vojandy, jednak záměrných škůdců, vycházejících ze směsi marxismu, maiosmu a fašismu, kteří cíleně Evropě a jejím obyvatelům škodí.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

28.1.2021 07:17 Reaguje na Jan Šimůnek
O to větší důvod doslova nepapouškovat každý výkřik, který v Bruselu zazní.
Chci tím říci, že třeba zákaz dovozu laciných PETek z Číny měl přijít už před několika lety a čekat na EU nemělo žádný smysl. Mimochodem, jejich dovoz přímo nikdo nezakázal ani teď, ale hlavně že budou honit brčka, kterých je o poznání menší množství.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.1.2021 16:16 Reaguje na Jiří Kvítek
Když nepapouškujete, jste ruský agent.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.1.2021 15:29
Nevím zda má náš parlament právo hodit tento nesmysl do stoupy. Je to zkouška ohněm dát právu EU co proto. Čas ukázal jak "předvídavé" jsou orgány EU.

Koneckonců zákaz žárovek probíhá dle mého uspokojení, stále je možno je koupit bez jakýchkoliv problémů.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.1.2021 17:08 Reaguje na Vladimír Hošek
Nemáme (viz ono přirovnání VK jr.). EU předvádí, že není jen k ničemu, ale ještě navíc škodí.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

28.1.2021 07:24 Reaguje na Vladimír Hošek
ANO, žárovková aféra. Dokonalá fraška pana Bursíka, kterému vadil hradní lustr, který více hřeje než svítí.

Tak všichni máme kupovat předražené ekologické žárovky, jejichž životnost je akorát k zlosti a ještě musíte čekat, než se nažhaví.

A přitom stačí zajít k vietnamskému obchodníkovi, koupit původní žárovku a je to. Jak praví klasik: neopravuj, co funguje. Naděláš více škody než užitku!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2021 17:36 Reaguje na Jiří Kvítek
Vy nepoužíváte ledky? To jste asi poslední v Evropě....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2021 17:37
Dokáže tahle paravláda něco jiného, než buzerovat a zakazovat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist