https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-schvalila-plan-na-vyuzivani-dolu-csa-po-ukonceni-tezby-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chráněné území, jezero i solární elektrárna: Vláda schválila plán na využívání dolu ČSA po ukončení těžby uhlí

29.6.2023 10:33 | PRAHA (ČTK)
V lomu ČSA na Mostecku pokračuje útlum těžby. S koncem dolování uhlí se počítá na přelomu let 2025 a 2026.
V lomu ČSA na Mostecku pokračuje útlum těžby. S koncem dolování uhlí se počítá na přelomu let 2025 a 2026.
Licence | Volné dílo (public domain)
Plán na využívání lomu ČSA na Mostecku po ukončení těžby hnědého uhlí v roce 2025 schválila na svém zasedání vláda. Vyplývá to z výsledků vládního zasedání. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) dopoledne v Litvínově na Mostecku řekl, že část území se ponechá přírodě, bude tam vodní plocha a část bude využita energeticky. Vodní plocha by byla mnohem menší, než se původně předpokládalo.
 

Přijatý tzv. balanční scénář znamená podle ministerstva přínos pro krajinu i energetickou nezávislost území, úsporu státního rozpočtu i nový zdroj financí pro přilehlé obce.

Na území lomu vznikne maloplošné chráněné území o rozloze zhruba 11 kilometrů čtverečních. V něm dostanou příležitost přirozené přírodní procesy, které podpoří rozmanitost tamní přírody a krajiny, uvedlo ministerstvo. Návrh počítá s jezerem, které se bude napouštět přirozeně. Na území lomu mají být také solární elektrárny, plánuje se i územní rezerva pro případné budoucí vybudování přečerpávací elektrárny.

V lomu ČSA na Mostecku pokračuje útlum těžby. S koncem dolování uhlí se počítá na přelomu let 2025 a 2026. Zbytková jáma se přemění v jezero s takzvanou vyrovnanou hladinou, nebylo by nutné ho tak dopouštět. ČTK to před měsícem řekla mluvčí skupiny Sev.en Energy Eva Maříková. Vyrovnaná hladina znamená, že přítok a odpar by byly v rovnováze. "Tato cesta byla odbornými studiemi vyhodnocena jako nejlepší. Vznikne tím navíc skvělá zásobárna vody v regionu," uvedla Maříková.

Těžaři plánují, že na část vodní hladiny instalují plovoucí solární panely s výrobnou zeleného vodíku. S dalšími moderními energetickými technologiemi se počítá i v okolí jezera na plochách, které jsou k takové instalaci vhodné. "Naší snahou je na místě lomu ČSA vytvořit pestré území s vysokou přidanou hodnotou i širokými možnostmi využití a vrátit do ní nejen přírodu, ale také člověka. Už nyní v území funguje síť cyklostezek s naučnou stezkou," uvedla Maříková.

Rozsáhlé území v lokalitě ČSA se postupně rekultivuje. Část zarůstá samovolně, a právě tyto plochy jsou podle přírodovědců velmi cenné. Vysazené jsou tam stromy, na vybraných plochách je rekultivace zemědělská s chovem skotu. Menší vodní plochy, jezírka Marcela, Hedvika a Toník, jsou domovem vodního ptactva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.6.2023 16:04
To vypadá jako dobrý nápad, jenom nevím, jestli bude na to dost vody. Ale třeba to odborníci ví, nechat to na Vinklerovi, Novákovi a Studničkovi, nebude tam nikdy nic, bo nic prostě nejde a celé je to jen chiméra ekologistů a dotačních oligarchů.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.6.2023 16:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to již takový zdejší folklór, že ze sebe udělá alespoň jednou denně Hanzl hlupáka. Nejinak tomu je i v jeho příspěvku výše.

Nutno upozornit, že tento dobrý nápad mají ti Hanzlovi nenávidění ropáci ze Sev.en.

https://www.greenmine.cz/

Samozřejmě se na tento projekt budou čerpat všemožné dotace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2023 21:49 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak to zacáluj ze své kapsy, celý život žiješ z uhelné enegie, tož se ukaž.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.6.2023 21:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebyl jsem s vámi ve straně, tak mi netykejte soudruhu Hanzle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.7.2023 20:32 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já taky ne, tak si tykejte se spolusoudruhům vy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.7.2023 22:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, přečtěte si vlákno. Tykající soudruh tu je jen jeden a to vy.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

2.7.2023 23:44 Reaguje na Pavel Hanzl
A ty tě fosilní energie spotřebovává násobný více, ropaku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2023 21:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tykače a Křetínského mají na Západě za ropáky a vydřiduchy smrdící uhlím, rtak se dělají hezcí, že zacálovali jen studi. Což je na celém zcela marginální podíl bížící se nule.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.6.2023 21:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevymlouvejte se na západ. Řeč byla o vás.
Sev.en bude v tomto projektu investorem, žádný pouhý zpracovatel studie.
Tak že pouze vaše mylné dojmologie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2023 20:15 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pokud do toho vrazí své peníze, rozhodně to chválím. Ale já vám věřím asi....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.6.2023 23:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Blábolit, to vám jde...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.7.2023 07:56 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste prostě bytostný opruzér. Musíte prudit, i když vás chválím.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

2.7.2023 23:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepovidejte. :) největší bateriové úložiště EU provozuje Kretinskeho LEAG ve Schwarze Pumpe, a trojnásobně velké bude to v Boxbergu. To je také LEAG. Proti LEAGu tam vriskaji akorát ti polévce obrazu a příklepová k silnicim. Jo, a víte, že u Biela Woda se vykacely ty větráky, aby bylo možné se dostat k tomu uhlí po ním??? JInak co mám info, tak LEAG do roku 2030 bude investovat asi deset miliard EUro do energetiky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist