https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vladimir-stupavsky-v-cr-bude-letos-vyrobeno-400-000-tun-drevnich-pelet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vladimír Stupavský: V ČR bude letos vyrobeno 400.000 tun dřevních pelet

2.10.2018 00:10 | DOBŘICHOVICE (ČTK)
V Česku bude letos vyrobeno kolem 400.000 tun dřevních pelet a do dvou let může být překonána hranice půl milionu tun. / Ilustrační foto
V Česku bude letos vyrobeno kolem 400.000 tun dřevních pelet a do dvou let může být překonána hranice půl milionu tun. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V Česku bude letos vyrobeno kolem 400.000 tun dřevních pelet a do dvou let může být překonána hranice půl milionu tun. Loni bylo v tuzemsku vyrobeno 365.000 tun pelet, což představuje tržní hodnotu okolo 1,8 miliardy Kč. Nárůst výroby souvisí s ústupem od vytápění uhlím a přechodem na nové ekologičtější způsoby vytápění, řekl minulý týden předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.
 

Připomněl, že spousta lidí má staré kotle na uhlí s ručním přikládáním, které podle zákona o ochraně ovzduší po roce 2022 nebudou smět používat. Výměny kotlů první a druhé emisní třídy, tedy nejvíce znečišťujících, za nové ekologické usnadňují dotace. "Když je někdo zvyklý na kotel na pevná paliva a chce mít něco pohodlného a automatického, tak obyčejně volí kotel na dřevní pelety," uvedl Stupavský.

Dřevěné pelety se nejčastěji vyrábějí lisováním dřevěných pilin a hoblin jako vedlejší produkt při zpracování dřeva. Používají se jako náhrada fosilních paliv, například zemního plynu a uhlí. Dvě třetiny českých pelet míří na Západ, hlavní odbytiště jsou v Rakousku, Německu a Itálii.

Současná kůrovcová kalamita a nadbytek dřeva na trhu podle Stupavského nemají na výrobu pelet prakticky žádný vliv. "Kůrovec nám nijak nepomáhá, protože pelety se zatím v Čechách dělají z pilin a dřevního odpadu, které vznikají na pilách. Pily jedou víceméně na sto procent, a jestli zpracovávají dřevo z normálních ekonomických těžeb nebo kůrovcové kalamity, je jedno a těch pilin pro nás pořád zbývá stejně," podotkl.

Podle Stupavského by odvětví pomohla nová pilařská kapacita. Žádná peletárna neumí přijmout celé kmeny a odkorňovat je a drtit. "Jsou na konci výrobního řetězce, kdy potřebují přijmout jenom piliny," dodal.

Klastr Česká peleta je národní asociací tvořenou stovkou firem, jimiž jsou výrobci pelet, kotlů a kamen na spalování biomasy a další obchodní i výzkumné subjekty. Členové klastru společně vyrábějí 96 procent všech domácích pelet.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist