https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-v-nadrzich-pro-istanbul-i-ankaru-je-na-nejnizsi-urovni-za-15-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda v nádržích pro Istanbul i Ankaru je na nejnižší úrovni za 15 let

7.1.2021 17:12 | ISTANBUL (ČTK)
Podle místních médií za nízkou úroveň hladiny v nádržích a přehradách zásobujících Istanbul a Ankaru může dlouhodobý nedostatek srážek, ale i zvýšená spotřeba vody během pandemie covidu-19.
Podle místních médií za nízkou úroveň hladiny v nádržích a přehradách zásobujících Istanbul a Ankaru může dlouhodobý nedostatek srážek, ale i zvýšená spotřeba vody během pandemie covidu-19.
Turecká metropole Ankara i největší město země, patnáctimilionový Istanbul, jsou ohroženy nedostatkem pitné vody. Nádrže zásobující Istanbul vodou jsou nyní naplněny asi z pětiny, což je nejméně za posledních 15 let, informují místní média. Starostové Ankary i Istanbulu už vyzvali obyvatele, aby s vodou šetřili.
 

Podle místních médií za nízkou úroveň hladiny v nádržích a přehradách zásobujících Istanbul a Ankaru může dlouhodobý nedostatek srážek, ale i zvýšená spotřeba vody během pandemie covidu-19. Nezanedbatelné jsou také úniky vody ve staré vodovodní soustavě, napsal deník Daily Sabah.

Experti tento týden varovali, že Istanbul má zásoby vody už jen na 45 dní a Ankara na 110.

Starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu koncem prosince zahájil na sociálních sítích kampaň, která popisuje různé způsoby ekonomického využívání vody. Například nabádá Istanbulčany, aby zavírali vodu během čištění zubů či sprchování nebo si pořídili kohoutky s menším průtokem.

Také starosta Ankary Mansur Yavaş apeloval na místní obyvatele, aby vodou neplýtvali, a slíbil navrhnout radním plán úspory vody.

Nedostatek srážek mnozí experti přičítají klimatickým změnám. Istanbul se ale potýká s chronickým nedostatkem vody a podle některých odborníků je hlavním důvodem vysoká spotřeba v důsledku narůstající populace tohoto finančního a obchodního centra země, které navštěvují miliony turistů. Starosta Imamoglu doufá, že problém pomůže do čtyř let vyřešit projekt dopravy vody do Istanbulu z přehrady na řece Melen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

7.1.2021 17:13
Izrael má 80% vody z odsolovacích zařízení, vodou zásobuje Gazu a ještě ji prodává sousedům. Odčerpáním další řeky se sucho vytvoří jinde, tudy cesta nevede.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.1.2021 17:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Na sprchování a wc ani odsolovat nemusí, té pitné (na vaření) jsou jednotky procent. Ten jižní (skoro)soused by je měl více inspirovat.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.1.2021 08:25
Chtělo by to trochu elementarní aritmetiky.
Počet obyvatel Istanbulu

1950................1 mil
1960................1.8
1970................2.3
1990................6.1
2010................12
2020................16

Standardní otázka výstavby potřebné infrastruktury vázané na dynamiku populace sídla. Ali a Hasan zaspali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist