https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodni-elektrarnu-lipno-navstivilo-2000-lidi-pro-zajem-cez-prohlidky-prodlouzil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodní elektrárnu Lipno navštívilo 2000 lidí, pro zájem ČEZ prohlídky prodloužil

4.10.2023 10:35 | LIPNO NAD VLTAVOU (ČTK)
Vodní elektrárna Lipno I.
Vodní elektrárna Lipno I.
Zdroj | ČEZ
Vodní elektrárnu Lipno I. navštívilo do konce září téměř 2000 lidí, podobně jako loni. Prohlídky vodního díla, při nichž se lidé podívali 160 metrů pod hladinu lipenské nádrže, ČEZ pro velký zájem o měsíc prodloužil. Teď ČEZ spouští virtuální prohlídky elektrárny Dlouhé stráně, informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Lipno I. je nejvýkonnější zdroj takzvané Vltavské kaskády.
 

"Už druhý rok nás velmi těší zájem o exkluzivní prohlídku lipenské vodní elektrárny, proto jsme i letos v létě rozšířili kapacitu o zářijové termíny. I ty se zaplnily během několika dní. Máme tedy signály, že zájem trvá, a pokud to provozní podmínky elektrárny dovolí, rádi bychom v prohlídkách pokračovali i v příštím roce," uvedla vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková. Lidé se mohli podívat do elektrárny ke dvěma automatizovaným Francisovým turbínám od ledna do března a od června do září. ČEZ letos připravil 288 termínů prohlídek.

S koncem prohlídky jedné vodní elektrárny otevírá ČEZ virtuální prohlídky jiné vodní elektrárny. Bude to přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně. Energetici spouští čtvrté pokračování programu Virtuálně v elektrárně, do nějž jsou zapojené také obě české jaderné elektrárny či obnovitelné zdroje.

Lipenská elektrárna vyrobí ročně energii pro víc než 30 000 jihočeských domácností. Je nejvýkonnějším zdrojem takzvané Vltavské kaskády, jednu kilowatthodinu elektřiny vyrobí z 2,7 metru krychlových vody. "Její energetický význam je ale mnohem širší. Díky rychlému najetí na plný výkon 138 megawatt do 2,5 minuty a dálkovému ovládání významně pomáhá regulovat českou energetickou síť," uvedl Sviták. V roce 2022 vyrobila vodní elektrárna Lipno 109 238 megawatthodin energie.

V podzemní elektrárně, kterou spojuje s povrchem 220 metrů dlouhý tunel včetně podzemní lanovky, jsou dvě plně automatizovaná soustrojí s Francisovými turbínami a potřebná elektrická zařízení. ČEZ oba bloky lipenské elektrárny v letech 2012 až 2017 zmodernizoval. Účinnost obou soustrojí se díky investicím za více než 400 milionů korun zvedla o čtyři procenta.

Vodní elektrárna Lipno I. je v podzemní dutině, vylámané v hloubce 160 metrů pod terénem u hráze. Slouží i jako zdroj schopný dodat elektřinu pro bezpečnostní systémy jaderné elektrárny Temelín při blackoutu. Lipenská přehrada vznikla na Vltavě v letech 1952 až 1959. Lipno je s rozlohou 48,7 kilometru čtverečních největší přehradní nádrž a největší vodní plocha v ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

4.10.2023 11:20
V dnešní době se lidé chodí dívat na to, co postavili komunisti ?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

4.10.2023 22:05 Reaguje na smějící se bestie
Komunisti toho zvorali hodně, ale ne všechno. Něco se jim také povedlo, např. postavení metra v Praze.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist