Vody Mainského zálivu se oteplují, tamním treskám hrozí zkáza
Mainský záliv se v uplynulém desetiletí oteplil rychleji než 99 procent ostatních oceánských vod, což bylo zapříčiněno posunutím trasy atlantického Golfského proudu, změnami v Tichém oceánu a dalšími výraznými klimatickými změnami.
Ze zjištění podle vědců vyplývá, že je nutné věnovat větší pozornost změnám teplot oceánských vod ve vztahu k rybí populaci. Tradiční výpočty nadhodnocují hojnost výskytu tresek, uvedl Andrew Pershing, který je jedním z autorů studie. Dodal, že ačkoli rybáři loví méně tresek, populace těchto ryb nadále v zálivu klesá, neboť stále teplejší vody jsou tam pro jejich život nepříznivé.
Od roku 2004 teplota rostla ročně o více než 0,23 stupně Celsia a vrcholu dosáhla v letech 2012 a 2013. Komerční výlov tresek činil v roce 2013 v Mainském zálivu 1000 tun, zatímco v roce 2009 to bylo 6000 tun.
Klimatická zpráva OSN z loňského roku uvádí, že kvůli globálnímu oteplování se mnohé rybí druhy stahují směrem k pólům. Treskám se daří v chladnějších vodách u břehů Kanady, Norska či Grónska.
Podle Katherine Millsové z výzkumného střediska Gulf of Maine Research Institute je stav tresek v Mainském zálivu varováním a výzvou k lepší spolupráci mezi klimatickými vědci a rybářským průmyslem.
Millsová nepředpokládá, že se někdy výlovy tresek v Mainském zálivu dostanou na předkrizovou úroveň. Odborníci očekávají, že do roku 2030 v případě teplého scénáře budou činit 5000 tun ročně, v případě horkého scénáře pak 1800 tun ročně.
reklama