https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vojensky-ujezd-libava-se-otevre-verejnosti-ukaze-trofeje-i-jeleni-shozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vojenský újezd Libavá se otevře veřejnosti, ukáže trofeje i jelení shozy

10.6.2023 00:05 | LIBAVÁ (ČTK)
Vojenský újezd Libavá se v sobotu výjimečně otevře návštěvníkům, chystá se zde letošní ročník akce Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé. Návštěvníkům nabídne výstavu nejlepších trofejí, soutěž tažných koní při slalomu se zapřaženou kládou či při formanské jízdě, ale i přehlídku chovatelů jagdteriérů i barvářů. Připravena je i ukázka vojenské techniky včetně tanku Leopard, sdělil ČTK mluvčí Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Jan Sotona. Akce se uskuteční v areálu Heřmánky u Potštátu.
 

Přehlídku pořádají VLS s armádou a Vojenským opravárenským podnikem z Nového Jičína. Kromě tanku Leopard 2A4 a další vojenské techniky bude podle pořadatelů akce velkým lákadlem tradičně chovatelská přehlídka. "Honitba Libavá, která se na ploše stejnojmenného výcvikového prostoru rozkládá, je totiž domovinou nejkvalitnější volně žijící tuzemské populace jelena evropského, a proto se vojenskému újezdu také přezdívá Království jelenů," uvedl Sotona.

Na návštěvníky tak čeká přehlídka a výstava trofejí zvěře ulovené v honitbách VLS v lipnické oblasti v myslivecké sezoně 2022/2023 a také přehlídka jeleních shozů z honitby Libavá z letošní jarní sezony.

Na své si přijdou i milovníci koní; tato zvířata jsou totiž podle pořadatelů akce i v době moderní techniky stále nenahraditelnými pomocníky lesníků především v těžko přístupném terénu. "U Vojenských lesů se v poslední době navíc stala symbolem nového lesnického přístupu v rámci přechodu na přírodě blízké hospodaření, které se mimo jiné zaměřuje na šetrnou práci v lesích, která nepoškozuje spodní patro vegetace," doplnil Sotona. Tažní koně se v Heřmánkách představí na přehlídce i v kombinované soutěži - při slalomu se zapřaženou kládou, formanské jízdě, kde kočí musí prokázat svou zručnost při ovládání koní na suchu i ve vodě, a také v těžkém tahu, kde závodníci prezentují sílu koní i jejich sehranost v zápřahu, protože disciplíny se účastní koně v páru.

V programu je například i výstava Moravskoslezského klubu chovatelů jagdteriérů. Lidé si budou moci během akce vyzkoušet také svou mušku při střelbě s brokovnicí na laserové střelnici, pro nejmenší návštěvníky bude připraven soutěžní program v režii lesních pedagogů z Oderských vrchů. Čeká na ně stezka s úkoly a informacemi o lese, lesnictví, přírodě, ale také z oboru včelařství a zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mara polasek

mara polasek

10.6.2023 14:43
bez clanku bych o akci nevedel. pekne to tam bylo. dekuji!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist