https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/von-der-leyenova-ek-je-otevrena-stropu-na-plyn-ve-vyrobe-elektriny-i-obecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Von der Leyenová: Evropská komise je otevřená stropu na plyn, ve výrobě elektřiny i obecně Aktualizováno

5.10.2022 13:47 | ŠTRASBURK (ČTK)
Evropská komise je připravena jednat o zavedení cenového stropu na plyn používaný k výrobě elektřiny, oznámila dnes šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. Zároveň naznačila, že komise uvažuje také o zastropování ceny plynu při dovozu, které by bylo dočasným řešením do spuštění nového mechanismu pro stanovování cen na unijním trhu. Jako další odpovědi na aktuální vysoké ceny vidí von der Leyenová intenzivnější vyjednávání s partnery a společné nákupy plynu.

 

Předsedkyně EK o strategii mluvila v projevu v Evropském parlamentu, který ve Štrasburku probíral unijní reakci na vývoj ruské války proti Ukrajině. Své plány zároveň komise přiblížila v dopise rozeslaném lídrům členských zemí před pátečním neformálním summitem v Praze. Ten má mimo jiné přinést posun ve vleklé debatě o tom, zda na úrovni EU zastropovat cenu plynu a případně jak.

"Jsme připraveni diskutovat o stropu na cenu plynu, který je používán k výrobě elektřiny," řekla dnes von der Leyenová. "Také se ale musíme podívat na ceny plynu za hranicemi trhu s elektřinou," pokračovala.

V projevu i v dopise unijním lídrům prezentovala možnost obecnějšího stropu na cenu dováženého plynu jako dočasné opatření do té doby, než začne fungovat nový "cenový index" pro obchod s plynem. Aktuálně je pro velkoobchodní cenu plynu v EU klíčový virtuální obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF), ten ale podle unijní exekutivy nereflektuje nárůst obchodování se zkapalněným zemním plynem na úkor plynu přepravovaného plynovody a uměle navyšuje ceny. Podle von der Leyenové už komise pracuje na "doplňkovém" indexu, který by "lépe odrážel energetickou realitu v Evropě".

Šéfka EK zároveň znovu poukázala na potenciální problémy spojené s tímto plánem. "Musíme myslet na rizika, která provází strop na ceny plynu, a připravit potřebné pojistky. Bude třeba připravit náročnější závazky o úsporách plynu... jakož i závazné dohody o solidaritě mezi členskými zeměmi," stojí v dnešním dopise členským zemím.

Evropská komise v otázce cenového stropu zpočátku prosazovala intervenci týkající se pouze plynovodů z Ruska, nyní se ale tato varianta zdá být mimo hru. Mnohé členské země volají po obecnějším opatření a na komisi se snáší kritika, že otálí s předložením konkrétního návrhu. Z Rady EU nicméně zatím nepřišlo zcela jasné zadání a není jasné, zda páteční diskuse v Praze přinese průlom.

Komise za této situace volá po nových dohodách s dodavateli plynu, kteří jsou považováni za spolehlivé. Von der Leyenová dnes uvedla, že komise ve snaze "ztlumit" ceny plynu vystupňuje vyjednávání se zeměmi jako jsou Norsko nebo Spojené státy. EU podle ní také musí plyn nakupovat společně a vyhnout se tak situaci, kdy jedna členská země přebíjí nabídku druhé.

"Evropská energetická platforma by měla hrát ústřední roli při zajištění našeho přístupu ke globálně konkurenceschopným dodávkám plynu. Vyzývám vás a společnosti k vystupňování společných aktivit," píše se v novém dopise.

Pokud jde o plyn z Ruska, ten podle šéfky EK aktuálně tvoří 7,5 procenta plynu importovaného do EU, zatímco dříve to bylo 40 procent. EU se podle von der Leyenové také podařilo snížit celkovou spotřebu o desetinu a naplnit zásobníky na téměř 90 procent, což znamená o 15 procent vyšší zásoby než stejnou dobou loni.

Cena plynu se v důsledku propadu dodávek z Ruska na konci léta vyšplhala na hodnoty několikanásobně vyšší oproti loňskému roku. To se promítá do ceny elektřiny, která se odvíjí od nejnákladnějšího způsobu výroby potřebného k uspokojení aktuální poptávky. Ve snaze zmírnit dopady tohoto vývoje na domácnosti a firmy se EU minulý týden dohodla na sadě krizových opatření zahrnujících povinné úspory elektřiny ve špičce a přerozdělování mimořádných zisků energetických společností.

"Dosáhli jsme toho bleskovou rychlostí a opravdu bych chtěla poděkovat českému předsednictví (v Radě EU) za tento mimořádný úspěch ve skutečně velmi, velmi krátkém čase," uvedla dnes von der Leyenová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

5.10.2022 15:53
Přeloženo ... jako ty návrhy padly, jen se tak nějak neví, co to udělá s trhem, neví se, kdo nám do toho hodí vidle a v prvé řadě se neví, zda nás s nějakým cenovým stropem nepošlou producenti plynu k šípku ... zejména když ví, že bez toho jejich plynu budeme nahraní.

"Von der Leyenová dnes uvedla, že komise ve snaze "ztlumit" ceny plynu vystupňuje vyjednávání se zeměmi jako jsou Norsko nebo Spojené státy."

... jak když amíky vidím. Max stylem ... nechci slevu zadarmo:-))).

Ještě že tu Uršulu máme.-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2022 16:03 Reaguje na Svatá Prostoto
Ten strop bude tak vysoko, že VŠICHNI producenti plynu budou RÁDI DODÁVAT!! Kde jinde by to za tyhle kačáky prodali? Plynu je na světě něurékom...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.10.2022 16:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud bude tak vysoko, tak je jako strop ale trochu k prdu, že.-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2022 16:55 Reaguje na Svatá Prostoto
Není. Dnes je plyn na desetinásobku, jak normálně. Takže strop na trojnásobku uvítají všichni.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.10.2022 18:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč by měl někdo uvítat strop na trojnásobku, když může jako dodavatel dostat ten desetinásobek.-)))?

Vy už jste jak ten pošuk Habeck, kterého cituje dole pan Vinkler:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2022 18:37 Reaguje na Svatá Prostoto
A kdo mu zaplatí desetinásobek, když bude strop na trojnásobku?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.10.2022 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
No přece stát z daní! Tak bude fungovat strop u nás! Odběratel koupí se stropem,
producent dodá bez a rozdíl uhradí stát za peníze, které vybere na daních a nebo
natiskne inflační peníze. Tomu se říká
malá domů pro dodavatele, kteří štědře
obdarují ty, kteří o tom takto rozhodli.
Zastropovat u dodavatelů bude malér v tom, že nás přinutí stropy zrušit pouhým
přesměrováním lodí jinam, kde stropy
nemají a nebo je z nouze zruší. Plynu je
ve světě dost, ale možnost na něm sakra
dobře vydělat si nikdo neodpustí. To je
problém stejný jako u ropy, kdy OPEC
sníží nyní těžbu, aby cena dál neklesala.
To je prosím trh, ale v režii kartelů a
nikoliv loutek mudrujících o sankcích a
stropech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 11:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Právě proto EU vyjednává s USA i Norskem, jestli by na strop přistoupili.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2022 16:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten strop ale bude jen v EU ... a v dnešní době není zase takový problém ten LNG udat jinde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 21:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Není. Za 6 eur to koupí i v Taralingapatam. Ale v Evropě stojí 180, kdyby dali strop na 100. Já vím, počty nejsou vaše silná stránka.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.10.2022 16:42 Reaguje na Pavel Hanzl
České firmy už neřeší jenom enormní ceny energií, některým teď reálně hrozí, že od Nového roku zůstanou bez plynu. Například společnost Semo, která se zabývá šlechtěním a prodejem osiv zeleniny, květin a léčivých rostlin, potřebuje plyn na vytápění svých skleníků. Jenže už od května marně poptává dodavatele, který by jí po skončení současné smlouvy umožnil nadále fungovat.
------------------------
plynu je u hanzlů něurékom, haha...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2022 16:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Musí si vzít pytel a jít na burzu v Rotterdamu. Tam ho mají, co hrdlo ráčí.
Ale celé je to dost blbost, ČR má zajištěny dodávky plynu řádově do jara a pokud se rozjedou ty dva gigaterminály v Německu, tak jsme za vodou úplně. Že nemá dodavatele je jiná věc....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.10.2022 17:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Zatímco většina firem si stěžuje na vysoké ceny energií, šéf společnosti Semo Jan Prášil řeší, kde vůbec dodavatele plynu sehnat. Současná smlouva končí v prosinci a žádný dodavatel firmu nechce od ledna zapojit.
----------------
Tak tu dobrou radu musíte roztroubit , ne všichni ředitelé českých firem čtou vaše šplechty na Ekolistu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.10.2022 18:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Má zajištěnou dílčí kapacitu terminálu ... ne dodávky.

Vy se taky už proberte, proboha.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2022 20:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Dodávky jsou už laláč, za peníze v Praze dům.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2022 16:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Vatař Hanzl promluvil:-))).

Ono bude těm firmám dost na hovno, že fyzicky plyn bude, když si ty ceny nebudou moci dovolit, bo líp vyjde to zavřít. Ostatně, platí to i pro všechny ostatní odběratele.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 21:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Jistě, ty ceny jsou příšerné. Proto celá EU je auf a vymýšlí, co s tím.
Dokud nepojedou neruská zdroje na 100 procent, bude problém.
Puťka to měl velmi dobře vymyšlené i nachystané, teď je na nás, aby jsme se s tím popasovali.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.10.2022 17:51
Evropská unie by měla zasáhnout kvůli přemrštěným cenám, které si účtují některé země, například USA, za zkapalněný plyn, tvrdí v deníku Neue Osnabrücker Zeitung německý ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení).

EU všichni oškubou jak kavku a pak jí na další nákupy energií poskytnou "výhodnou" půjčku.
/ Milan Pitkin : A vo vo vo tom to je ! /
Tak funguje skutečný kapitalismus.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.10.2022 18:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taky jsem se pobavil ... já myslím, že je potřeba se odrážet ode dna, takže naprdnout amíky je super nápad ... jak se na to skutečné dno dostat. Nejenom že z valné míry zajišťují UA dodávky zbraní, a západní Evropa prd, ještě by nám mohli dávat LNG se slevou:-))).
Habeck se čím dál víc ukazuje jako naprostý blázen.

A dovolím si doplnit odkaz ... https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-nemecky-ministr-kritizuje-ceny-kapalneho-plynu-z-usa-40410625#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2022 20:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak dycky. Ukrajina bojuje za Evropu jak lev a Američani jim dodávají zbraně za neskutečné stamiliardy.
Fakt to není dobrej kšeft?
Jsou lepší ruské tanky v našich ulicích a Mauriopol místo Prahy??
Kolik by tohle stálo??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.10.2022 21:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, Američani budou bojovat do posledního Ukrajince.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 05:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste odhadnout, PROČ Ukrajinci proti Putinovi bojují přímo o život. Kvůlim zájmům (nikdo neví jakých) nějakých cizáků? Tomu sám nevěříte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 05:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč bojují i etničtí Rusové (Charkov 95% rus. obyvatelstva)? Fakt to nevíte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 06:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč bojují od samého začátku, kdy je nepodporoval nikdo a Amíci nabízeli Zelenkému evakuaci?
Kdy ruská armáda měla desetinásobnou převahu v technice i lidech?
To jsou utázky, které prostě ignorujete, čímž je problém vyřešen a vy se můžete sále utvrzovat ve své demagogii. V tom článku to jasně píšou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.10.2022 10:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte proč Šlonzáci bojovali ve Wermachtu? Protože
byli začleněni do Říše a kvůli vyšším přídělům
potravin byli Šleziš! Pokud jsem občanem nějakého
státu, tak zda rukuji a nebo nikoliv nerozhoduji,
rozhoduje ten stát, který mi to dává rozkazem. Proto se najdou na obou stranách i ti, co válčit odmítají a raději u nás staví silnice a ti z opačné strany opouštějí Rusko. Mobilizační rozkaz platil v roce 1938 i pro mého dědu Poláka a jeho bratra. Utekli proto před mobilizací do Polska. Skončili
až o Lvova, odkud se se štěstím dostali domů. Po válce byli oba potrestáni za předválečné odmítnutí mobilizace, která stejně skončila bílými vlajkami.
Oni jako Poláci nechtěli válčit proti Polákům a
nikdo se jich na to neptal stejně, jako se Rusů
z Charkova Zelenský neptá, zda chtějí válčit a
nebo vyčkávat na výsledek. Mimochodem děda pak
byl rád, že to dopadlo takto a nemusel naopak
jako Polák bojovat proti českým příbuzným a že
byl Němci označen jako podřadná rasa k těžké
práci a tak nemusel narukovat do Wermachtu jako
jeho sousedé hrající si na Šleziš (polopolák
poločech, poloněmec).Můj druhý děda jako Čech
to měl podobné a tak i toho Wermacht nechtěl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 12:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Za 1. republiky to bylo u nás složitý jak žebř.
Ale na Ukrajině je to výrazně jednodušší, Putin počítal s tím, že ho minimálmě půlka bude vítat s květinami.
Pokud je národ proti, nemůže žádná mobilizace nic dokázat, myslíte si, že by šli Sudeťáci bojovat proti Hitlerovi? Ani ťok.
Ukrajinci si Rusů užili za pár století tolik, že volí už radši smrt než jejich nadvládu. A je jim úplně fuk, jakou řečí hovoří.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2022 16:38 Reaguje na Pavel Hanzl
" ... myslíte si, že by šli Sudeťáci bojovat proti Hitlerovi? Ani ťok."

A to zase plácáte. Rozhodně by nešli bojovat s nadšením všichni, ale z dobových pramenů jasně vyplývá, že bojová morálka příslušníků čsl. armády z řad sudetských Němců byla vysoká.

Fakt to vobčas vypadá, že si se..te do huby.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 21:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Vaše dobové prameny jsou supr, ale realita byla tehdy jiná. Sudeťáci z 90% volili Heinleina a tím připojení k Říši. Taky vítali Wermacht s nadšením, na rozdíl od Rusů na Ukrajině.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2022 16:35 Reaguje na Pavel Hanzl
"Jsou lepší ruské tanky v našich ulicích a Mauriopol místo Prahy??
Kolik by tohle stálo??"

Reálně? Nic. Ty jejich krámy by se rozpadly nejdál někde u Lvova.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 21:51 Reaguje na Svatá Prostoto
Pán je naivní jak tři dny starý pes. Kolik velmi dobrých vojáků na Ukrajinské straně dokázali Rusi pozabíjet? Deset tisíc, nebo víc?
Kolik chlapů by se u nás dokázalo postavit? V orbánském Maďarsku by byli vítaní, na Slovensku by Fico s Kotlebou mávali a do ohně by šli jen Poláci, když moc. Čili nic.
A Putin nám slíbil, že nám vyrazí zuby.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist