https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vychod-usa-letos-znovu-ceka-invaze-cikad-budou-jich-miliardy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Východ USA letos čeká invaze cikád. Neškodí, ale vydávají zvuk o hlasitosti motorky či motorové pily

31.1.2021 19:15 | WASHINGTON (ČTK)
Celkem se podle entomologů objeví několik miliard jedinců tohoto hmyzu, který je v podstatě neškodný, třením křídel však vydává zvuk o hlasitosti až 100 decibelů, tedy zhruba jako motorka či motorová pila.
Celkem se podle entomologů objeví několik miliard jedinců tohoto hmyzu, který je v podstatě neškodný, třením křídel však vydává zvuk o hlasitosti až 100 decibelů, tedy zhruba jako motorka či motorová pila.
Východ Spojených států letos znovu čeká invaze cikád, které na jaře po 17 letech vylezou ze svých podzemních úkrytů, aby se spářily a nakladly vajíčka. Celkem se podle entomologů objeví několik miliard jedinců tohoto hmyzu, který je v podstatě neškodný, třením křídel však vydává zvuk o hlasitosti až 100 decibelů, tedy zhruba jako motorka či motorová pila. Naposledy cikády zaplavily 15 amerických států včetně New Yorku v roce 2004.
 

Cikáda sedmnáctiletá (Magicicada septendecim) je druh cikády, která žije výhradně v USA a Kanadě. Její životní cyklus se řídí pravidelnou periodicitou, která trvá 17 let. Téměř celý život tráví hmyz v podzemí a prochází několika stadii vývoje larev, z nichž se nakonec po letech vylíhne dospělý jedinec. V této podobě stráví jen několik týdnů a pak uhyne.

"V parcích, lesích a městech jich budou miliony a budou úplně všude," citoval list The Guardian entomologa Michiganské univerzity Garyho Parsonse. Takové množství hmyzu s jasně červenýma očima a průsvitnými křídly bude podle něj pro lidi obtěžující, ale žádné větší nebezpečí nehrozí. Jen domácí zvířata jako třeba psi, která cikády žerou, mohou mít při nestřídmé konzumaci potíže s trávením.

"Na konci května a v červnu to nejspíš bude hodně hlasité - pokud tedy budete v oblastech, kde jich (cikád) budou stovky tisíc nebo dokonce miliony," řekl deníku USA Today entomolog Howard Russell. Podle něj cikády stejně jako v roce 2004 zavalí státy u východního pobřeží USA - Delaware, Georgii, Illinois, Indianu, Kentucky, Maryland, Michigan, Severní Karolínu, New Jersey, New York, Ohio, Pensylvánii, Tennessee, Virginii, Západní Virginii a hlavní město Washington.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

31.1.2021 23:00
Je třeba povolat chronické požírače hmyzu, kteří se s tímto problémem rádi popasují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist