https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrazte-na-kole-na-zavod-tour-de-aleje-a-pomozte-tak-stromum-laka-arnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyražte na kole na závod Tour de aleje a pomozte tak stromům, láká Arnika

11.7.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rodinná vyjížďka v pohodovém tempu nabídne například průjezd Lipovou alejí u Žižkova pole, na jejíž záchraně se Arnika podílela, Ranskou alejí ve Starém Ransku a dalšími kouzelnými kouty Vysočiny. / Ilustrační foto
Rodinná vyjížďka v pohodovém tempu nabídne například průjezd Lipovou alejí u Žižkova pole, na jejíž záchraně se Arnika podílela, Ranskou alejí ve Starém Ransku a dalšími kouzelnými kouty Vysočiny. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | facebook
V sobotu 14. července mohou sportovci, rodiny s dětmi nebo milovníci přírody šlápnout do pedálů a podpořit stromy kolem cest. U Přibyslavi se již podruhé uskuteční Tour de aleje, během které odstartuje benefiční závod i pohodová rodinná vyjížďka. Účastníci se projedou krásnými alejemi a dozví se o významu stromořadí pro naše životní prostředí. Pro děti jsou připravené hry, soutěže nebo lezení do stromů. Cyklisté startovným podpoří celostátní kampaň Arniky Zachraňme stromy. O akci informuje spolek Arnika.
 

„V našem kraji najdete nádherné aleje téměř na každém kroku. Aleje mám rád a pohled na vzrostlé stromy kolem cest během jízdy na kole mě nabíjí radostí a novou energií,“ říká starosta Přibyslavi Martin Kamarád, který nad akcí převzal záštitu.

„Aleje lemují cesty už stovky let. Poskytovaly stín, ukazovaly cesty sněhem zaváté, dávaly ovoce pocestným a příbytek ptákům a mnoha živočichům. Dnes navíc zachycují prach a čmoud z cest i hluk projíždějících aut. Tak jako dřív i dnes nás vedou k cíli a nejinak tomu bude během Tour de aleje,“ láká ke startu letošní patronka a účastnice Hana Veronika Konvalinková ze Strany Zelených Vysočina a z Občanského sdružení Javořice.

Benefiční závod bude rozdělen do tří tras podle délky a náročnosti a provede účastníky nejkrásnějšími alejemi v okolí Přibyslavi. Mini trasa měří 3,5 kilometru a trasa pro machry 30 kilometrů. Start je od přibyslavské sportovní haly v 11 hodin, cíl je u Žižkovy mohyly a u rybníku Řeka podle zvolené délky trasy.

Rodinná vyjížďka v pohodovém tempu nabídne například průjezd Lipovou alejí u Žižkova pole, na jejíž záchraně se Arnika podílela, Ranskou alejí ve Starém Ransku a dalšími kouzelnými kouty Vysočiny. Startuje se v 11:30 také od přibyslavské sportovní haly.

Prázdninová cyklojízda po malebné krajině Vysočiny nebude pouze sportovním zážitkem. Během zastávek se účastníci dozví zajímavosti o stromech, alejích a okolní přírodě. Nakonec se o aleje naučí pečovat.

V cíli cyklojízdy a závodu u rybníka Řeka pak budou moci malí i velcí strávit příjemné odpoledne s poznávacími soutěžemi, divadlem, šplháním do stromů, ukázkou práce arboristů nebo zkoumáním přírody pod mikroskopem. V areálu kempu Moře navíc do konce července probíhá výstava Chraňme aleje pořádaná Arnikou. Speciální exhibici předvede patron závodu, mistr světa v Cyklotrialu Marek Pochtiol.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist