https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyssi-pocet-uhynulych-delfinu-v-cernem-mori-podle-vedcu-souvisi-s-valkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyšší počet uhynulých delfínů v Černém moři podle vědců souvisí s válkou

11.5.2022 02:04 | ISTANBUL (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Vyšší počet uhynulých delfínů a dalších druhů kytovců v Černém moři pravděpodobně souvisí s válkou na Ukrajině. Hluk válečných lodí i častější používání sonarů může totiž narušit orientaci a komunikaci delfínů, uvedl web deníku The Guardian. Výrazně vyšší úhyn mořských savců zaznamenalo v posledních týdnech například Turecko či Bulharsko.
 

Turecký ústav pro mořský výzkum (Tudav) informoval, že od začátku války na Ukrajině zaznamenal "mimořádný nárůst" počtu uhynulých delfínů. Jen v březnu evidovaly úřady stovku těl delfínů vyplavených na pobřeží. Mořští savci se buď zamotali do rybářských sítí, nebo se dostali na mělčinu z jiných "nevysvětlených důvodů". Delfíni se přitom obvykle drží daleko od pobřeží.

Podle šéfa tureckého ústavu Bayrama Öztürka je jednou z hypotéz, že za zvýšený úhyn může "akustické trauma" způsobené válečnými loďmi a vojenskými technologiemi. "Nemáme důkazy, co sonary pracující na nízkých frekvencích mohou způsobit v Černém moři, protože jsme tady před tím neměli tolik lodí, tak velký hluk po tak dlouhé období," uvedl Öztürk.

Větší úhyn kytovců je patrný i v Bulharsku, řekl deníku Dimitar Popov z ekologické organizace Green Balkans. V případě této země se jedná především o sviňuchy obecné.

Vojenské lodě používají sonary pro zjištění polohy nepřátelských ponorek. Podobné systémy echolokace používají delfíni pro svou orientaci a komunikaci.

I další vědci oslovení britským deníkem souhlasí s domněnkou, že větší hluk pod hladinou moře související s válkou má vliv na vyšší počet uhynulých kytovců v Černém moři. Poukazují přitom na to, že dnes neexistují postupy, jak mořské savce chránit před zhoubnými dopady válečných operací.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist