https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-na-stare-radnici-v-brne-nabizi-akatovy-lipovy-pohankovy-ci-mrkvovy-med
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava na Staré radnici v Brně nabízí akátový, lipový, pohankový či mrkvový med

12.10.2024 23:51 | BRNO (ČTK)
Foto | estelheitz / Pixabay
Akátový, lipový, ale i pohankový nebo mrkvový med mohou o víkendu ochutnat lidé v prostorách brněnské Staré radnice. Desátý ročník výstavy medu nabízí 139 vzorků od českých včelařů. Cílem akce je přiblížit lidem kvalitu tuzemské produkce a přimět je k tomu, aby si našli včelaře ve svém okolí a od něj med odebírali, řekl ČTK organizátor Radomír Hykl z Pracovní společnosti nástavkových včelařů. Výstavu tradičně doprovází soutěž Med roku, kde degustátoři vybírají nejlepší med v pěti kategoriích.

 
Krátce po dnešním poledni byla místnost se vzorky na ochutnání zcela plná. Množství dětí naznačovalo, že se jedná o oblíbený rodinný program. "Lidé jsou překvapeni, že dostanou něco zadarmo a zprvu se zdráhají. Když už ale výstavu objeví, tak chodí každý rok, pozorujeme stoupající zájem," poznamenal Hykl. Oblíbený je podle něj akátový med, byť je jeho chuť proti jiným méně výrazná. "Třeba lipový je více aromatický, pohankový pachem připomíná někdy až prasečí chlívek, ale chuť je vynikající," dodal.

Vůni a chuť posuzují také proškolení degustátoři, kteří rozhodují o vítězi soutěže Med roku. Ceny udělili v pěti kategoriích. Mezi medy tvořenými jednou rostlinou zvítězil akátový od jihomoravského včelaře Pavla Štefky, mezi vícedruhovými med brněnské producentky Pavlíny Gavlasové. Kategorii pastových medů, u nichž odborníci hodnotí i strukturu, ovládl včelař Karel Zemek. Dalšími kategoriemi jsou medovicové medy a medy, které nemusí splňovat přísnější českou normu, ale stačí jen evropská.

Právě česká norma je podle Hykla důvodem, proč je tuzemský med oblíbený i v Evropě. "Zaručuje vyšší kvalitu, med například musí mít nižší obsah vody," uvedl Hykl. V Česku nicméně podle něj prodeje ovlivňuje med dovážený ze zemí mimo Evropskou unií, který je levnější. "Lidé vidí, že stojí třeba 160 korun, ale nedívají se, odkud všude je namíchaný. Přitom v Česku, pokud někdo prodává kilogram pod 200 korun, tak si neváží své práce. Med je podhodnocený. Učíme včelaře, aby ho uměli lépe prodat, aby ukázali, že za produkcí je nějaký příběh," doplnil.

Hykl, jenž založil Moravskou včelařskou školu, vzdělává včelaře i v ošetřování včelstev. "Výchova včelařů bohužel pořád v Česku není na vysoké úrovni. Pokud například někdo řekne, že za prázdné úly mohou vosy, tak je to nesmysl. Spíše si nevšiml nějaké nemoci a včas to neléčil," řekl.

Včelaři se letos potýkali také s melecitózou, která komplikuje získávání medu z plástů. Příčinou takzvaného cementového medu je látka zvaná medovice, vylučovaná mšicemi, s vysokým obsahem rychle krystalizujícího cukru - melecitózy. Medovici sbírají různé druhy hmyzu, často mravenci, ale právě třeba i včely. "Problémy to způsobilo třeba v jižních nebo západních Čechách. Celkově byla ale letošní produkce průměrná, možná trochu lepší. Jako každý rok je to tak, že se v nějaké oblasti daří více a jiné méně," dodal Hykl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist