https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkum-v-ochrane-prostredi-lide-nejvic-duveruji-obcim-a-ekologum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkum: V ochraně prostředí lidé nejvíc důvěřují obcím a ochráncům přírody

24.6.2018 01:25 (ČTK)
Když měli lidé určit, co podle nich zhoršuje stav prostředí, označila většina (82 procent) silniční dopravu. Dalším viníkem je nedostatečná šetrnost k přírodním plochám při výstavbě (73 procent) a opatření proti suchu (72 procent). Za další negativní vlivy označili lidé těžbu nerostných surovin, těžbu dřeva a chování podniků. / Ilustrační foto
Když měli lidé určit, co podle nich zhoršuje stav prostředí, označila většina (82 procent) silniční dopravu. Dalším viníkem je nedostatečná šetrnost k přírodním plochám při výstavbě (73 procent) a opatření proti suchu (72 procent). Za další negativní vlivy označili lidé těžbu nerostných surovin, těžbu dřeva a chování podniků. / Ilustrační foto
V ochraně životního prostředí lidé nejvíce důvěřují obecním úřadům a ekologickým hnutím, ukázal průzkum, který v květnu letošního roku provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Vládě v tomto ohledu důvěřuje třetina lidí a Parlamentu čtvrtina. Podle průzkumu si více než polovina lidí myslí, že ČR se o své životní prostředí stará přiměřeně, zatímco téměř dvě pětiny oslovených soudí, že péče o prostředí je nedostatečná.
 

"V oblasti ochrany životního prostředí je nejlépe hodnocena aktivita obecních úřadů (55 procent kladných odpovědí) a ekologických organizací (51 procent)," uvedlo CVVM. Za ekology zůstávají ministerstvo životního prostředí, kraje, EU a vláda. Nejméně kladných odpovědí (25 procent) získal Parlament. Proti předchozímu roku je patrný posun k horšímu hodnocení. Loni v květnu označilo péči ČR o životní prostředí za přiměřenou 58 procent lidí, letos 54 procent.

Proti roku 2016 je patrný téměř u všech institucí včetně ekologických organizací úbytek kladného hodnocení. "Vzhledem k nárůstu dezinformací a poklesu politické kultury to není překvapivé," uvedl ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Když měli lidé určit, co podle nich zhoršuje stav prostředí, označila většina (82 procent) silniční dopravu. Dalším viníkem je nedostatečná šetrnost k přírodním plochám při výstavbě (73 procent) a opatření proti suchu (72 procent). Za další negativní vlivy označili lidé těžbu nerostných surovin, těžbu dřeva a chování podniků.

Proti předchozímu roku se výrazně zhoršilo vnímání vlivu zemědělství na stav prostředí, jako špatný jeho vliv označilo 60 procent respondentů, o rok dříve to bylo 50 procent. CVVM dodalo, že to je nejvýraznější změna, kterou zaznamenalo za poslední tři roky ve vnímání dopadů lidské činnosti na přírodu.

Průzkumu se zúčastnilo přes 1000 respondentů starších 15 let. Šetření provedli sociologové v květnu pomocí osobních rozhovorů. Obdobná data shromažďuje CVVM každoročně.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

24.6.2018 09:39
Co mě na tom nejvíce zaráží, tak jestli jsou ty údaje pravdivé a skutečně naši lidé vědí, cit.:"co podle nich zhoršuje stav prostředí", tak je realita, že si už tolik desetiletí nechají nad sebou a svými osudy vládnout ty stále stejné smečky gaunerů z politických partají, jež tento všeobecný marast způsobily. A když jejich všehoschopné komiky kolikrát poslouchám v Tv, tak mám dojem, že mají stále pocit, jak tu naši zemičku a její životní prostředí mohou beztrestně znásilňovat (kur...) dál.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist