https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/washington-odmitl-prohlaseni-kremlu-o-ucincich-munice-s-ochuzenym-uranem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Washington odmítl prohlášení Kremlu o účincích munice s ochuzeným uranem

8.9.2023 19:30 (ČTK)
Ochuzený uran je vedlejší produkt při výrobě obohaceného uranu. Vyznačuje se vysokou hustotou a pevností, a proto se používá při výrobě tankových pancířů i munice.  Ochuzený uran je méně radioaktivní než uran vyskytující se v přírodě. Mezinárodní organizace však uvádějí, že jeho nebezpečnost spočívá v chemické toxicitě.  Ilustrační foto
Ochuzený uran je vedlejší produkt při výrobě obohaceného uranu. Vyznačuje se vysokou hustotou a pevností, a proto se používá při výrobě tankových pancířů i munice. Ochuzený uran je méně radioaktivní než uran vyskytující se v přírodě. Mezinárodní organizace však uvádějí, že jeho nebezpečnost spočívá v chemické toxicitě. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mluvčí amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová na čtvrteční tiskové konferenci odmítla prohlášení Kremlu o škodlivosti munice s ochuzeným uranem. Kontroverzní tankovou munici s tímto materiálem se Spojené státy rozhodly poskytnout ukrajinské armádě společně s tanky Abrams k obraně proti pokračující ruské invazi. Rusko krok odsoudilo jako "zločin". Mezinárodní organizace v případě ochuzeného uranu hovoří o "chemické toxicitě".
 

"Proti tvrzení ruských zástupců bych se chtěla ohradit. (Americké) Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že neexistuje důkaz, že by munice s ochuzeným uranem působila rakovinu. Světová zdravotnická organizace (WHO) neeviduje nárůst případů leukémie nebo jiných typů rakoviny po vystavení ochuzenému uranu. Dokonce Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) uvádí, že není prokázána spojitost mezi dotyčnou municí a významnými zdravotními a ekologickými dopady," řekla mluvčí Pentagonu.

Ochuzený uran je vedlejší produkt při výrobě obohaceného uranu. Vyznačuje se vysokou hustotou a pevností, podle studie zadané OSN asi dvojnásobné oproti olovu, a díky těmto vlastnostem se používá při výrobě tankových pancířů i munice - především protitankových střel. Takové střely mají velkou průraznost, při dopadu se vznítí a dokážou proniknout i pancéřováním.

Ochuzený uran je méně radioaktivní než uran vyskytující se v přírodě, podle MAAE asi z 60 procent. Mezinárodní organizace však uvádějí, že jeho nebezpečnost spočívá v chemické toxicitě. Studie z roku 2019 naznačuje možné souvislosti mezi vystavením ochuzenému uranu z dotyčné munice a vrozenými vadami u dětí. MAAE pak varuje, že riziková může být munice také pro lidi, kteří manipulují s jejími již vybuchlými úlomky.

"Obavy budí také možná kontaminace půdy způsobená střelami s ochuzeným uranem, které dopadnou na zem. Proto bylo kontroverzní, když je USA a je jejich partneři v NATO použili v Kosovu," řekla stanici BBC Marina Mironová z univerzity Kings College London.

Jaké množství dotyčné munice Spojené státy ukrajinské armádě poskytnou, není jasné, půjde však o střely ráže 120 milimetrů pro tanky M1 Abrams, které by podle Pentagonu na Ukrajinu měly dorazit "někdy na podzim". Munici s ochuzeným uranem do svých tanků Challenger 2 poskytlo Ukrajincům už dříve britské ministerstvo obrany.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FB

František Balco

8.9.2023 21:53
Luis Pasteur si byl tak jist svým tvrzením, že ho demonstroval sám na sobě. Takový pozlacený náhrdelník ... Ale no samozřejmě! Ten parchant jsem já!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.9.2023 16:56
Mluvčí amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová by namísto tisíce slov mohla demonstrovat použití dané munice na svém pozemku. Činy totiž přesvědčí vždy lépe, než slova.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.9.2023 17:45
Problémy s dopady ochuzeného uranu na člověka potvrzeny jak z války v Perském zálivu , tak i z Jugoslávie (Srbsko vs. NATO)
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.9.2023 19:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Právě že nebyly: "Gulf War syndrome 'likely caused by sarin nerve gas' not depleted uranium munitions, study finds"
https://news.sky.com/story/gulf-war-syndrome-likely-caused-by-sarin-nerve-gas-not-depleted-uranium-munitions-study-finds-12221410
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.9.2023 10:08
Problematická munice ležící ve skladech nalezla místo ke své likvidaci hodně daleko od místa výroby a skladování. Bylo dosaženo cíle jak se jí "ekologicky" zbavit a ještě za ni dostat "nějak" zaplaceno. Je to jako s likvidací odpadů, když se vyvezou jako SUROVINA tam, kde se stávají ZÁTĚŽÍ. Ukrajinci musí být hodně zoufalí, když riskují zaprasení země uranem a
taky kvanty nevybuchlé kazetové munice. Nebo je jim to jedno, protože ta
zaprasená území už považují za ztracená?
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.9.2023 10:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Zjevně se ve volbě jestli "zaprasit zemi" uranem nebo Rusy rozhodli pro první, pořád výrazně méně toxickou možnost.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.9.2023 19:22 Reaguje na Emil Novák
Pokud považují stále ta ztracená území za svá, tak proč je
chtějí takto zaprasit? Vždyť je lze dobýt i bez té munice
a nebo nikoliv? Je to jako použít jadernou bombu i za tu cenu, že bude ten prostor na mnoho let neobyvatelný! Zajímalo by mne radiační pozadí v Hirošimě a Nagasaki v době, kdy tam začali znovu lidé žít. No a taky zda jim
řekli pravdu o radiaci v těchto městech a okolí. Ono ta bagatelizace podobných katastrof se asi posuzuje vždy
hlavně po ideologické stránce bez potřebné objektivity. Podobně se už posuzovaly i havárie JE a nebo zkoušky jaderných zbraní na různých místech ve světě. Je to
o politice a nebo o apolitickém vědeckém zkoumání?
Víte já bych si nikdy nezaprasil zahradu o kterou jsem
dočasně přišel a mám zájem ji znovu získat. Vy ano?
A nebo by jste si řekl, že když už mám o ni přijít navždy,
tak ji zaprasím tak, aby si ji neužil ani nový majitel?
Co asi na to poví ti, kterým je jedno v jakém státě mají
svůj majetek a kde žijí, ale není jim jedno, že bude ta
půda trvale znehodnocena? Mí prarodiče měli dům a pozemky
na stejném místě za monarchie, za 1. republiky, za polské
a německé okupace. Teprve při osvobození byl dům zničen
a pole rozrytá dělostřeleckými granáty a minami. Domy a
půdu neničí změna vlády, ale boj o tu změnu! Bez boje jim
nikdo nic nezničil!
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.9.2023 19:57 Reaguje na Břetislav Machaček
1) Luky a šípy to asi dobýt nepůjde a konvenční munice vždy obsahuje těžké kovy, které jsou rovněž toxické, uran nijak významně více než třeba olovo.
2) Tvrzení "Je to jako použít jadernou bombu" je naprostý blábol, to vůbec nelze srovnávat. Uran-238 má poločas rozpadu 4,5 miliardy let, je to tedy prakticky stabilní prvek, na rozdíl od koktejlu radioizotopů vzniklých při jaderné bombě.
3) Kdyby vám tu zahradu někdo násilím obsadil, jednoho člena rodiny vám zabil a na vás střílel, tak by poslední vaše starost byla o "zaprasenou" zahradu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist