https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/washington-post-lovci-a-tezari-bojuji-o-rocky-mountains
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Washington Post: Lovci a těžaři bojují o Rocky Mountains

5.11.2003 14:20 | PRAHA/CHOTEAU (EcoMonitor)
Great Plains leží na hranici Rocky Mountain Front na západě Spojených států. Oblast velkých planin lemovaných strmou stěnou hor obývá medvěd grizzly, velká stáda jelenů a ovce tlustorohé. Před sedmi lety označil Americký lesní úřad (FS) tuto lokalitu jako "oblast zvláštní péče" a zakázal další výstavbu vrtných zařízení na ropu a zemní plyn. Jediné nebezpečí pro přírodu znamenali pěší výletníci, lovci a milovníci přírody, kteří si 160 kilometrů dlouhou planinu oblíbili.
 

Dlouhý boj mezi přírodou a zástupci energetického průmyslu se zdál být ukončen. Medvědi a jeleni podle všeho vyhráli ruku v ruce s ochránci životního prostředí a loveckými organizacemi. Většina jejich členů jsou obyvatelé Montany, kteří hromadně odpovídali při průzkumech veřejného mínění, že by region měl průmysl úplně opustit. Došlo ale k rychlému nárůstu cen pohonných hmot a s plánem prezidenta Bushe, který dává domácím producentům energie zelenou, se boj rozhořel nanovo. I když zákaz Amerického lesního úřadu pronajímat nové oblasti pro vrty stále platí, Úřad hospodaření s půdou přezkoumává plány tří společností na těžbu zemního plynu z osmi nových vrtů v dříve pronajatých lokalitách. Nová ložiska by znamenala nové vrty, těžební zařízení, nové silnice a provozy na zpracování surového plynu.

Obdobné problémy s uvolněním přírodních zdrojů k průmyslovému využití trápí i další oblasti Aljašky, Wyomingu, Idaha, Coloráda, Jižní Dakoty, Nového Mexika a jinde. Ničení přírodních lokalit se velmi nelíbí mysliveckým a rybářským spolkům. Přitom nejde o nijak zanedbatelnou část obyvatelstva, podle Amerického úřadu pro rybářství a divokou zvěř se této zálibě věnuje kolem 47 milionů lidí. Podle některých hlasů mnoho amerických lovců dalo svůj hlas Republikánské straně prezidenta Bushe, kvůli odporu k zákonu o regulaci prodeje zbraní a střeliva, který prosazovali Demokraté bývalého prezidenta Clintona.

"Toto jsou lidé, kteří se jen velmi ztěží naštvou, ale když k tomu dojde, tak je to skutečně horké," říká Chris Woods, ředitel sekce ochrany přírody Trout Unlimited, která zastupuje 130 000 sportovních rybářů. "Teď všichni pečlivě sledují případ Rocky Mountains Front. To je pro nás velice vzácné místo." Podle Woodse se více než 60 % členů Trout Unlimited hlásí k Republikánské straně. Otázku politiky však shrnuje lapidárně: "Demokraté nám chtějí sebrat lovecké zbraně, Republikáni zase lovecká území".

Podle článku Blaine Harden The Washington Post 04. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist