https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wwf-slavi-25-let-od-pocatku-ochrany-pand-v-cine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WWF slaví 25 let od počátků ochrany pand v Číně

10.1.2006 16:53 | PRAHA/WASHINGTON (EkoList)
V prosinci roku 1980 vedli vědci ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) spolu s čínskými výzkumníky výpravu do hor na jihozápadě Číny. Šlo o první intenzivní výzkum divoce žijících pand, jejich chování a prostředí. Čtvrt století práce zbavilo tyto savce hrozby úplného vyhubení a dalo jim pevný základ pro přežití.
 

Podle výsledků průzkumu vedeného WWF a čínským ministerstvem pro lesnictví je nyní v divočině asi 1600 pand, o 40 % těchto medvědů více než se kdysi předpokládalo. V roce 1980 bylo spočítáno v divoké přírodě přibližně 1100 pand velkých.

"Oproti populárnímu mýtu nespočívá záchrana pand v jejich krmení, nýbrž v záchraně jejich domovských lesů," říká Karen Baragonová, vedoucí Programu pro záchranu druhů v pobočce WWF ve Spojených státech. Podle ní je tudíž třeba chránit jedny z nejbohatších lesů mírného pásu na Zemi, které poskytují útočiště více než stu dalších savců, 250 druhům ptáků a tisícům dalších zvířat; také jsou zdrojem vody pro 400 milionů Číňanů.

Panda velká.
Foto: Ivan Mikšík
"Největší hrozba pro divoké pandy je rozdrobení jejich stanovišť kvůli aktivitám pro ekonomický rozvoj, jako například stavby silnic nebo těžba dřeva," říká Baragonová. "Jejich stanoviště jsou rozdrobena na mnoho izolovaných míst, některé z nich jsou jen úzké pruhy bambusového porostu o šířce kolem jednoho kilometru."

Malé izolované skupiny obtížně nacházejí nová místa pro potravu během periodického vymírání bambusu. V rámci ochrany pand spolupracuje WWF s čínskou vládou. Snaží se obnovit lesy a znovu spojit izolované ostrůvky zakládajících se pandích rezervací v koridorech kriticky ohrožených oblastí.

Ochrana pandích útočišť někdy vyžaduje neobvyklé úsilí. Lidé, žijící na okraji pandích rezervací, často těží dřevo na otop. Dělají to ilegálně, ale z nutnosti - jde přibližně o tři tuny na domácnost za rok. Na některých místech, nabídl WWF lidem náhradou energeticky efektivní kamna na chlévskou mrvu. Na plynu vzniklého z hnoje od dvou prasat může jedna rodina vařit třikrát denně nejméně po deset měsíců, aniž by musela brát dřevo z lesa. Tento bioplyn lze rovněž získávat z lidských toalet.

Lidé tuto změnu vesměs vítají, protože ušetří čas strávený hledáním a sběrem dřeva, jídlo se také uvaří rychleji, a zbaví se nepříjemného zápachu a hmyzu u toalet i prasečích chlívků. Proto nyní místní dokonce samosprávy uvažují, že budou přechod lidí k tomuto bioplynu dotovat.

Za uplynulé čtvrtstoletí WWF zaznamenal v Číně několik úspěchů. Kromě počátků záchrany pand také vrácení jelena milu (Elaphurus davidianus) do přírody nebo ochrana milionů hektarů kriticky ohrožených mokřadů podle Ramsarské úmluvy. Světový fond také pomohl venkovanům v provincii Hunan nedaleko jezera Dongting tím, že obnovil mokřad předěláním ze zemědělské půdy. Vesničané se zúčastnili rozvoje alternativního živobytí, které by bylo v souladu s uchováním mokřadů, založili sdružení pro agroturistiku a chovy ryb. V průběhu tohoto restauračního projektu WWF se příjem tamních domácností zvýšil až pětinásobně.

Podle WWF je však stále v Číně na čem pracovat. Je nutné zabránit ztrátě biologické rozmanitosti, zastavit ničení kvalitních vodních zdrojů a sladkovodních ekosystémů vůbec. V neposlední řadě také budovat kulturu postavenou na trvale udržitelném životě.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist