https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-jerlinu-v-brnenske-botanicke-zahrade-opakovane-padaji-vetve-pokacet-jej-nelze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z jerlínu v brněnské botanické zahradě opakovaně padají větve, pokácet jej nelze

22.6.2023 21:17 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | SmallBiologie / Wikimeda Commons
Z mohutného jerlínu japonského v brněnské botanické zahradě opakovaně padají ulomené větve, naposledy při noční bouři. Podle vedení zahrady je strom nebezpečný, skácet jej však nelze. Úředníci chtějí strom na základě posudků zachovat. Momentálně zahrada čeká na další odborný posudek, informovalo dnes vedení.
 

Spor o jerlín, jehož větve zasahují nad ulici Veveří v centru Brna, trvá několik let. Už v roce 2021 Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity zažádala o skácení. Odbor životního prostředí žádosti vyhověl, ale ekologický spolek Děti Země se úspěšně odvolal. "Pokácet nesmíme. Kdyby strom stál uprostřed lesa nebo na louce, asi by to nikdo neřešil tak, jako když roste nad chodníkem, vozovkou a trolejemi tramvají," uvedla vedoucí zahrady Magdaléna Chytrá.

Zahrada se snaží dílčími opatřeními odvrátit nebezpečí zranění chodců nebo motoristů. V koruně jsou čtyři zpevňující vazby. Uskutečnily se i tahové a zvukové zkoušky, které testují stabilitu stromu - a vyšly pozitivně. Tahová zkouška kmene ale podle pracovnic zahrady neříká nic o kvalitě či křehkosti větví nahoře. I stromy s dobrými kořeny mohou být napadeny houbou shora přes nějakou dutinu. Větve také nelze donekonečna ořezávat, stromu to neprospívá.

Letos 12. června se při silném větru ulomila větev a spadla do sbírkových záhonů. Při bouřce v noci na dnešek se ulomila další větev, spadla na chodník a nový fakultní plot.

"Pro ochranu přírody děláme opravdu hodně. Žádný strom nekácíme bezdůvodně. Za všechny vykácené stromy vysazujeme několik nových náhradních. Jsme ti poslední, koho by bylo možné podezřívat z neúcty ke stromům a k přírodě. Ale hlavně je nám vnucena odpovědnost za veškeré nehody a škody, které mohou v souvislosti s odlamováním větví vzniknout," uvedla odborná pracovnice zahrady Hana Ondrušková.

"Péče o strom nás stojí nervy a velké finanční náklady, přitom tento strom není perspektivní. Je to druh rychle rostoucí a s křehkým dřevem. I když je krásný a užitečný, tak měl být skácen," doplnila Ondrušková.

Děti Země dříve uváděly, že k pokácení stromu není vážný důvod, i když z něho občas spadnou větve a odmítá se přizpůsobit plotu a jeho podezdívce. "Přitom by se výtvory člověka měly přizpůsobit rostoucímu stromu, a ne naopak," uvedl v roce 2021 Miroslav Patrik z Dětí Země.

Zahrada nyní čeká na posudek firmy, jejíž zaměstnanci vylezou do koruny stromu a větve detailně prohlédnou. Zřejmě navrhnou další provázání větví arboristickými vazbami. "Prosíme občany, aby v případě většího větru nevstupovali pod strom. Raději přejděte na druhou stranu ulice Veveří," uvedla Chytrá.

Podle mluvčí městské části Brno-střed Kateřiny Dobešové je vhodné pro záchranu velkého a významného stromu dělat maximum. "Na druhou stranu je ale také potřeba stav stromu sledovat a případně reagovat na jeho zhoršení. Pokud si botanická zahrada nechá zpracovat znalecký posudek, který dojde k závěrům, že strom je nebezpečný a v havarijním stavu, s největší pravděpodobností podá novou žádost o pokácení. A v rámci nového správního řízení bude Odbor životního prostředí městské části Brno-střed vycházet z aktuálních podkladů," uvedla Dobešová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

23.6.2023 06:31
Klasický případ, kdy se ekoterorité serou do něčeho, kde nemají co dělat. Na základě nátlaku Dětí Země, bude strom zachován a až padající větve někoho zabijí, oni budou z obliga.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.6.2023 07:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.6.2023 09:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je třeba přenést odpovědnost za nátlakové akce na strůjce. Chcete to? dobře, tak za to ze zákona odpovídáte.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2023 10:56 Reaguje na Slavomil Vinkler
Neprůchodné. Už jste zažil aby někdy nějaký úředník za něco odpovídal? A s neziskovkami je to stejné.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.6.2023 11:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jak je to možné. Svoboda je přece, že každý může dělat co chce, ale odpovídá za své činy. A nebo ne?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2023 15:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
To není o svobodě, ale o vyvinění se z osobní odpovědnosti. Zkuste si vzpomenout na každý závěr NKÚ. Pokaždé je tam označena řada pochybení i provinění, ale nikdo není potretán a donucen, aby vzniklou škodu nahradil. To není svoboda ale bordel.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.6.2023 20:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To ale nemluvím o úředníkovi.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.6.2023 09:38
Plot s drahou výhybkou už stojí. Vícenáklady nese universita.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.6.2023 09:44
Jde o zavlečenou nepůvodní dřevinu, která bychom se spíše měli zbavovat.

Ale tady v tomto státě je opravdu něco práchnivého. Jak je možné, že do takových věcí může Dítě Země Patrik kecat?

Ten strom tam stejnak nemůže zůstat věčně. Měl by být včas vysazen nový, ať zahrada o tento druh nepřijde.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2023 10:55 Reaguje na Jiří Svoboda
Na rozdíl od jiných druhů jerlíny nejou invazivní a jsou celke vzácné. V Ostravě vím akorát o pár exemplářích ve Vítkovicích U obecního úřadu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.6.2023 19:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Netrddím, že je invazivní. Byla ale uměle vysazena (zavlečena) člověkem. Sama by tam nevyrostla. Botanická zahrada je něco umělého/nepřirozeného a mělo by se k ní tak přistupovat.
Odpovědět
Pe

Petr

23.6.2023 20:39 Reaguje na Jiří Svoboda
Tak to můžete to samé říct i o zoo. A zavlečených, nepůvodních a přerostlých zvířat se zbavovat. To samé, ale hned to vypadá jinak, že?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.6.2023 08:43 Reaguje na Petr
Co plácáte. V zoo se nemocných zvířat zbavují normálně. Nenechají je se trápit.
Odpovědět
Pe

Petr

25.6.2023 00:09 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vy jste nepochopil o čem píšu a mluvíte o něčem úplně jiném. Nemluvím o nemocných zvířatech, ale o těch, která někoho přestala bavit, protože třeba moc vyrostla - jako analogii ke stromům, kterých se někdo chce zbavit jen proto, že vyrostly.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

26.6.2023 00:11
Řešení problému bych viděl docela jednoduše. Botanická zahrada by měla oznámit úřadu, že strom je nebezpečný a že ho tudíž chce - v souladu s platnými zákony - pokácet. A že to tedy dává úřadu na vědomí. A pokud s tím úřad nesouhlasí, že požaduje naprosto jasně vyjádřený zákaz, s tím, že úřad (podepsaný úředník) bude za event. negativní důsledky zodpovědný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist