https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-obrovskeho-praskleho-akvaria-v-berline-se-podarilo-zachranit-desitky-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z obrovského prasklého akvária v Berlíně se podařilo zachránit desítky ryb

18.12.2022 01:38 | BERLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z obrovského berlínského akvária, které v pátek prasklo a celé se vylilo, se podařilo zachránit několik desítek ryb. Napsal to server Deutsche Welle (DW), který připomíná, že v akváriu o objemu milionu litrů vody žilo kolem 1500 mořských ryb.
 

Velká většina z nich zničení 16 metrů vysokého akvária nepřežila. Příčiny destrukce zatím nejsou přesně jasné. Hosté hotelu, v jehož vestibulu akvárium ve tvaru válce stálo, řadu mrtvých zvířat viděli, když ubytovací zařízení opouštěli. Další mrtvé ryby se našly v ulicích německé metropole poblíž hotelu, kde podle všeho uhynuly po pár minutách i kvůli teplotám, které se pohybovaly pod nulou.

Část ryb ale měla větší štěstí. Některé podle berlínských hasičů přežily v loužích, které se po vylití vody utvořily, a několik desítek jich vše přestálo na dně prasklého akvária. Dalších 400 až 500 menších ryb přežilo díky tomu, že se nacházely v chovných nádržích v suterénu hotelu. Také tyto ryby musely být přemístěny, protože v celém hotelu byla z bezpečnostních důvodů vypnuta elektřina.

Práce ve stále uzavřeném hotelu v centru Berlína se nyní soustředí na úklid a pátrání po příčině prasknutí akvária. Německé úřady se nedomnívají, že by za ním stál trestný čin. Ve hře je únava materiálu přes to, že akvárium bylo nedávno rekonstruováno.

Díky tomu, že akvárium prasklo brzy ráno, nebylo na místě mnoho lidí, a lehké zranění tak utrpěly jen dvě osoby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.12.2022 08:59
Kde soudruzi z NDR udělali chybu ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.12.2022 14:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
A co na to ochránci zvířat ?
Nebo ryby jdou mimo ně !
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

19.12.2022 00:46
jinde se psalo že všech 1500 ryb uhynulo. a mleli něco o únavě materiálu. a tady zase píšou, že to bylo po rekonstrukci. tak jak tedy?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

23.12.2022 15:29 Reaguje na radim buffalo tobias
Tak jestli sklo prasklo tak, že se rozpadlo až po dno akvária, jako že podle popisu asi ano , tak k smrti byly odsouzeny téměř všechny ryby, které zrovna byly výše než čtvrt - půl metru nade dnem. Pokud nebyly tak odolné, že přežily prvních kritických 10 -- 20 minut někde venku v kaluži a v mrazu. než se sešli lidi s kýbly a začali je zachraňovat. Nebo pokud s vodou skončily kanálovými vpustěmi v kanálech. Ryby, které byly níž už mohly zůstat na dně akvária ve zbylé vodě a tam by mohly přežít mnoehm lépe.
Asi něco podcenili. 16 m vodní sloupec znamená, že u dna akvária byla tlak na sklo až 1,6 kilogramu na každý centimetr čtvereční toho skla.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist