https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-prazske-zoo-ulitli-ibisove-volieru-jim-ponicil-mokry-snih
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z pražské zoo ulítli ibisové, voliéru jim poničil mokrý sníh

2.3.2016 09:34 | PRAHA (ČTK)
Ibis skalní patří ve volné přírodě mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo jej chová od roku 1985. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy
Ibis skalní patří ve volné přírodě mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo jej chová od roku 1985. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Rostislav Stach / Zoo Praha
Z voliéry pražské zoologické zahrady v úterý dopoledne postupně uletělo 18 ibisů skalních. Ven se vzácní ptáci dostali dírami v ochranné síti voliéry, která nevydržela čerstvé nánosy těžkého mokrého sněhu. Pracovníkům zahrady se zatím podařilo odchytit dva ibisy, řekla ČTK kolem 18:15 mluvčí zahrady Jana Myslivečková.
 

Jednoho ibisa pracovníci zoo chytili po několika hodinách v prostorách zahrady, dalšího během odpoledne v Holešovicích. Ve snaze dostat ptáky bezpečně zpět do voliéry budou pokračovat do pozdního večera, a potom zase ráno. "Samozřejmě se snažíme vyvinout co největší úsilí, abychom jich maximum dostali zpátky," řekla mluvčí. Zoo je podle ní ráda za pomoc veřejnosti, lidé na zveřejněné telefonní číslo 737 204 532 píšou nebo volají informace o možném výskytu ibisů. "Ten ohlas veřejnosti je fantastický, za ten bychom chtěli moc poděkovat," dodala Myslivečková.

Lidé výskyt vzácného ptáka také hlásí na sociálních sítích, kde i sdílejí fotografie. Ředitel zoo Miroslav Bobek na svém facebooku zmínil, že ohlášené hejno u Lipenců nebyli ibisové, ale volavky. Jednoho z uprchlých ptáků mají podle něj pracovníci zoo hlášeného v prostorách kanadského velvyslanectví v Bubenči.

Ibis skalní patří ve volné přírodě mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo jej chová od roku 1985. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy. Ibis skalní má černé peří, péřový límec a červenou lysou hlavu, také nohy a zobák jsou červené.

Ibisové skalní mají v trojském areálu zázemí ve voliéře nazvané Africké skály, která se opírá o skalní masiv. Ibisům poskytují skály přirozený prostor k hnízdění. Společně s nimi zde žijí i další druhy ptáků hnízdících na skalních srázech a také několik druhů vrubozobých ptáků, kteří se zabydleli v jezírku před skalami, uvádí web zahrady.

Zoologickou zahradu loni navštívilo přes 1,32 milionu lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii. Má roční rozpočet ve výši stovek milionů, finančně ji výrazně podporuje i pražský magistrát.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist