https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-pozarem-louky-na-hrebenech-krkonos-je-zrejme-neci-nedbalost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za požárem louky na hřebenech Krkonoš je zřejmě něčí nedbalost

19.11.2018 11:36 | ŠPINDLERŮV MLÝN (ČTK)
Podle správců parku by příroda požárem neměla utrpět zásadní škody.
Podle správců parku by příroda požárem neměla utrpět zásadní škody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Příčinou sobotního rozsáhlého požáru louky na hřebenech Krkonoš zřejmě byla něčí nedbalost. Požár suché trávy a kleče mezi Labskou boudou a pramenem Labe mohl například vzniknout od odhozeného nedopalku cigarety, který rozfoukal silný vítr. Příčiny požáru hasiči dál zjišťují. Informovala o tom mluvčí hasičů Martina Götzová.
 

Oheň zasáhl plochu přibližně 20 hektarů v nejcennější první zóně Krkonošského národního parku s porosty smilky, ostřic a rašeliníku s klečí a zakrslými smrky. Lokalita je v nadmořské výšce kolem 1390 metrů.

Podle správců parku by příroda požárem neměla utrpět zásadní škody. Plocha zasažená ohněm bude ponechána přirozenému vývoji, tráva by se měla na jaře zase zazelenat. "Shořela suchá tráva, ostřice a odumřelé kleče. Místa s rašeliníkem, většina kleče a dokonce některé travnaté plochy uvnitř požářiště jsou bez úhony. Plochu nyní zaměříme přesně a budeme dlouhodobě monitorovat změny. Požár může být pro řadu společenstev důležitým faktorem jejich vývoje," uvedl na facebooku ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Hasičům z Královéhradeckého a Libereckého kraje a z Polska se oheň podařilo zlikvidovat zhruba po třech hodinách. Plameny pomohly zastavit i cesty, přes něž se požár nerozšířil. Labskou boudu oheň neohrozil, protože vítr vál směrem od boudy k prameni Labe.

Tak rozsáhlý požár trávy a kleče na hřebenech Krkonoš nebyl několik desítek let. "Naposledy podobně hořelo někdy v 70. či 80. letech minulého století u Luční boudy," uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Poslední velký požár objektu na hřebenech byl 1. srpna 2011, kdy vyhořela Petrova bouda.

Krkonošský národní park vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Zhruba 80 procent území KRNAP pokrývají lesy. Křehký ekosystém arkto-alpínské tundry na hřebenech Krkonoš je tím nejcennější, co nejvyšší české hory nabízejí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist