https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-uhynem-netopyru-v-severni-americe-muze-podle-cechu-vitamin-b2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úhyn netopýrů v Americe má podle českých vědců na svědomí vitamin B2

14.9.2016 09:20 | PRAHA (ČTK)
Toxický efekt vitaminu zesiluje působení světla. K tomu podle Martinkové dochází, když se netopýr probouzí ze zimního spánku
Toxický efekt vitaminu zesiluje působení světla. K tomu podle Martinkové dochází, když se netopýr probouzí ze zimního spánku
Licence | Volné dílo (public domain)
Čeští vědci zjistili, proč v Severní Americe hromadně hynou netopýři. Způsobuje to choroba v češtině nazývaná syndrom bílého nosu - jde o plíseň, která netopýry napadá v období zimního spánku. Doposud se nevědělo, co přímo nemoc ovlivňuje. Podle vědců je příčinou nemoci je vitamin B2 čili riboflavin, s nímž se netopýři v době zimování nejsou schopni vyrovnat. ČTK to řekla Natália Martínková z Ústavu biologie obratlovců AV ČR z Brno.
 

Plíseň se vyskytuje u netopýrů téměř na celé severní polokouli, ale jen na severoamerickém kontinentě stojí za hromadnými úhyny. Evropští a asijští netopýři jsou, až na výjimky, schopni se s původcem onemocnění vyrovnat a infekci tolerují, konstatovali vědci. "Chemickou analýzou jsme prokázali, že růst původce syndromu bílého nosu je doprovázen produkcí vitaminu B2," uvedl Miroslav Kolařík z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Ačkoliv se riboflavin v těle podílí na celé řadě metabolických procesů, obratlovci si ho nedovedou sami vytvořit a podobně jako některé další vitaminy ho získávají z potravy. Zdravý aktivní savec se s nadměrným příjmem vitaminu B2 dokáže vyrovnat a přebytky vyloučí močí. Netopýři mají ale při zimování výrazně omezený metabolismus a látkovou výměnu. Právě proto na ně jinak zdraví prospěšná látka působí toxicky.

Toxický efekt vitaminu zesiluje působení světla. K tomu podle Martinkové dochází, když se netopýr probouzí ze zimního spánku. "Ve tkáních se obnovuje normální průtok okysličené krve a netopýři vylétávají na lov již za soumraku, takže tenkou a poloprůsvitnou kůží na křídlech zachycují efektivně sluneční světlo a dochází k zesílení toxických účinků nahromaděného vitaminu," dodala. Probuzení pak zhorší poškození kůže, která je vitaminem B2 silně prosycena.

Na výzkumu spolupracovali vědci z několika akademických ústavů a moravských a českých vysokých škol. Šlo mimo jiné o veterinární a farmaceutické univerzity v Brně a Univerzity Karlovy. Výsledky jejich vázkumu otiskl mezinárodní vědecký časopis Scientific Reports.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist