https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranna-stanice-pro-zvirata-v-jinonicich-vyjde-prahu-na-315-4-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranná stanice pro zvířata v Jinonicích vyjde Prahu na 315,4 milionů korun

8.10.2022 00:01 | PRAHA (ČTK)
Vizualizace nové stanice.
Vizualizace nové stanice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hl. m. Prahy
Plánovaná záchranná stanice pro zvířata v Jinonicích vyjde hlavní město na 315,4 milionu korun bez DPH. Dosluhující městská rada na konci září schválila výsledek tendru na stavební firmu, ve kterém uspěla společnost VW WACHAL. Původní odhadovaná hodnota zakázky byla 206 milionu korun bez daně, zvýšení o více než polovinu je podle magistrátu dáno vyššími cenami stavebních materiálů.
 

Stanice vznikne na místě stávající, která funguje v provizorních podmínkách stavebních buněk a dočasných voliér od roku 2012. Přestavba by měla podle předpokladu města začít v horizontu týdnů. Zatímco současná provizorní stanice ošetří podle dřívějších informací asi 5000 zvířat ročně, nová, která má být dokončena v roce 2024, má mít dvojnásobnou kapacitu.

Cena, která vzešla ze soutěže, je výrazně vyšší, než magistrát předpokládal. Podle schváleného dokumentu je to kvůli nárůstu cen stavebních materiálů. "Projekt obsahuje ve velké míře materiály, které byly nárůstem cen nejvíce zasaženy, zejména kovové konstrukce, dřevěné obklady a kamenná dlažba," píše se v dokumentu. Vysoutěžená cena je o 53 procent vyšší, než byl předpoklad, zatímco u dvou zbylých nabídek v soutěži to bylo o 72 a 74 procent.

Dosluhující primátorova náměstkyně Jana Plamínková (STAN) k tomu uvedla, že cenu v případě stanice zvýšil i fakt, že různé klece a voliéry jsou z nerezové oceli, která šla cenově nahoru velmi výrazně. Vybudování nového areálu je však podle ní nezbytné, protože stávající je absolutně nedůstojný. Plamínková dodala, že po dobu přestavby areálu v Jinonicích se provoz stanice přesune do lesní školky v Ďáblicích.

Nová stanice bude podle dřívějších informací disponovat veterinární ordinací s operačním sálem a jednotkou intenzivní péče. Vznikne tam léčebné oddělení pro labutě a vodní ptáky a také odchovna veverek. Počítá se i s rehabilitačními výběhy pro kopytníky a vodním výběhem pro vydry a bobry.

Součástí areálu bude i přednášková místnost a zelená střecha s altánem pro venkovní akce. Vzdělávací činnost stanice má podle materiálu využít 30 000 návštěvníků ročně, budou se tam konat programy pro školy, semináře a přednášky, exkurze, kroužky pro děti nebo příměstské tábory.

Pražská záchranná stanice je podle informací magistrátu už nyní největší v zemi a stará se o řadu volně žijících druhů, například labutě, sovy, veverky, ježky, bobry, vydry, srnce, muflony, daňky či jeleny. Po ošetření a uzdravení se zvířata vrací do volné přírody, pokud to jejich stav umožňuje.

Stanici provozuje městská příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP), stejně jako zookoutky v Malé Chuchli, v Kunratickém lese, v Kamýku a v Hostivaři. Do těch putují trvale handicapovaná zvířata, které není možné vrátit zpět do volné přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist