https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-ceskych-firem-o-bezemisni-elektrinu-loni-vzrostl-o-11-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem českých firem o bezemisní elektřinu loni vzrostl o 11 procent

4.3.2024 00:30 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zájem firem v Česku o bezemisní elektřinu roste, loni v souhrnu odebraly o 11 procent takové elektřiny meziročně více. Většinu z ní tvořila elektřina z obnovitelných zdrojů energie, další pak z jaderných elektráren. Nejčastěji ji poptávají firmy ze stavebnictví, automobilového průmyslu, bankovnictví nebo obchodní řetězce. ČTK o tom informovala polostátní společnost ČEZ. Zelenou energii nabízejí zákazníkům i další dodavatelé.
 

"Prakticky každý den jednáme s firmami, které chtějí řešit svou dekarbonizaci a své klimatické závazky. Snižování uhlíkové stopy je pro mnoho podniků klíčové z pohledu jejich konkurenceschopnosti na mezinárodním trhu. Řada zahraničních firem dnes dekarbonizací podmiňuje spolupráci s tuzemskými obchodními partnery," uvedl generální ředitel ČEZ Esco Kamil Čermák.

To se projevilo i v loňských statistikách. Z obnovitelných zdrojů dodala společnost ČEZ Esco loni firmám téměř dvě terawatthodiny (TWh) elektřiny, meziročně o deset procent více. Z jaderných elektráren pak firmy odebraly 630 gigawatthodiny (GWh), meziročně o 13 procent více.

Většina společností má podle Čermáka zájem o instalaci vlastních fotovoltaických elektráren, například na střechách svých areálů. Loni takto ČEZ Esco dokončilo 80 projektů, v současnosti staví dalších 40. Tyto elektrárny však podle firmy pokryjí jen menší část spotřeby firemních areálů. Spolu s tím proto stoupá také poptávka o dodávky bezemisní elektřiny, které výrobu z vlastní elektrárny doplní. "V letošním roce čekáme další růst poptávky po těchto produktech," dodal Čermák.

Zelenou energii nabízejí zákazníkům i další dodavatelé. Například Pražská energetika (PRE) letos podle mluvčího Karla Hanzelky plánuje dodat firmám kolem 500 GWh zelené elektřiny, dalších 71 GWh ročně odeberou domácnosti a malí živnostníci. Dodávaná zelená elektřina je podle Hanzelky vyráběna zejména v bioplynových stanicích a vodních elektrárnách a část nabídky je také pokryta výrobou elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách.

Produkt s dodávkami elektřiny z výhradně obnovitelných zdrojů dlouhodobě nabízí klientům rovněž E.ON. "V minulých letech o ni zájem trochu zeslábl vzhledem ke všem událostem, jako byly energetická krize a válka na Ukrajině, kdy zákazníci řešili spíše než ekologický dopad cenu či vůbec zajištění dodávek elektřiny. V poslední době už zase registrujeme větší zájem i o energii z obnovitelných zdrojů. Typicky se jedná o ty klienty, kteří řeší dopady svého chování a zvyklostí na životní prostředí," řekl mluvčí Roman Šperňák.

Možnost čerpání elektřiny ze zelených zdrojů lze najít například také u innogy a některých dalších dodavatelů. Energetické firmy v takových případech podávají záruky o zdroji vyrobené elektřiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist